Krem pietruszkowo-selerowySKŁADNIKI* 150 g marchwi* 150 g pietruszki* 150 g selera* 1 szalotka* 1 łyżka masła* 250 ml mleka* sól, pieprz* 1 łyżeczka suszonego tymianku* pieprz kajeński* 125 ml śmietany kremówki* 1/2 pęczka natki pietruszkiMarchew, pietruszkę i seler oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w małą kostkę. Szalotkę oczyścić i posiekać. W dużym garnku roztopić masło i poddusić w nim przygotowane warzywa. Wlać mleko i 0,5 litra wody. Całość doprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.Zupę zmiksować. Śmietanę ubić, dodać do przestudzonej zupy i delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać.Zupę podgrzać, wlać do talerzy lub kamionkowych miseczek. Każdą porcję posypać pietruszką.Podawać z bagietką.Źródło: Telegazeta TVP2
sylwiadz12