OG 1.028 – 1.040
FG 0.998 – 1.008
Gęstość początkowa: 7.1 - 10°Blg
Goryczka: 8 – 12IBU
Gęstość końcowa: -0.5 – 2°Blg
Kolor: 2 – 3 SRM
Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzennych (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.
Od bardzo blado słomkowego do blado żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.
Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka na niskim poziomie. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie gorzkawego, ale niemalże gładki. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.
Bardzo niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku. Może wydawać się wodniste.
Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.
Niższa gęstość i niższa kaloryczność niż standardowe lagery. Mocne smaki i zapachy są wadą. Zaprojektowany by było atrakcyjne dla jak najszerszego zakresu odbiorców jak to tylko możliwe.
Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu jako dodatki niesłodowane.
Bitburger Light, Sam Adams Light, Heineken Premium Light, Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Baltika #1 Light, Old Milwaukee Light, Amstel Light
OG 1.040 – 1.050FG 1.004 – 1.010
Gęstość początkowa: 10 – 12.4°Blg
Goryczka: 8 – 15 IBU
Gęstość końcowa: 1 – 2.6°Blg
Kolor: 2 – 4 SRM
Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.
Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.
Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma być niemalże płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.
Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.
Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.
Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.
Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager
OG 1.046 – 1.056FG 1.008 – 1.012
Gęstość początkowa: 11.4 - 13.8°Blg
Goryczka: 15 – 25 IBU
Gęstość końcowa: 2 – 3.1°Blg
Kolor: 2 – 6 SRM
Niski do średni aromat słodowy, który może być zbożowy, słodkawy albo kukurydziany. Aromat chmielowy w przedziale od niski do średnio niski, obecność chmielowego aromatu korzennego albo kwiatowego. Niski poziom aromatów drożdżowych (zielone jabłko, DMS albo owocowych) opcjonalny, ale akceptowalny. Brak dwuacetylu.
Kolor od blado słomkowego do złocistego. Biała gęsta piana, nie musi utrzymywać się długo. Bardzo klarowne.
Rześki i wytrawny smak wraz z lekkimi elementami słodkości zbożowej, albo słodowej. Smaki chmielowe w przedziale od brak do niski poziom. Goryczka na niskim, albo średnim poziomie. Balans goryczki może być różny - od słodowego do lekko gorzkiego, ale relatywnie gładkie. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.
Średnio niska treściwość wynikająca z użycia dodatków niesłodowanych takich jak ryż czy kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.
Orzeźwiające i gaszące pragnienie, ale generalnie bardziej wypełniające niż wersje standard/lite.
Piwa Premium raczej mają mniej dodatków niesłodowanych niż standard/lite lager, mogą być w 100% słodowe. Mocne smaki i zapachy są wadą, ale premium lager mają więcej smaku i zapachu jak standard/lite lager. Ogólnie piwa z tej kategorii znajdują się w przedziale wysokiej półki. Jest to podstawowa kategoria międzynarodowego masowego rynku lagerów w przedziale, którym znajdują się zarówno amerykańskie lagery z wysokiej półki jak i piwa koncernów międzynarodowych dostępne w Ameryce takie jak "importowe" czy "piwa w zielonej butelce".
Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z (do 25%) zasypem ryżu albo kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.
Full Sail Session Premium Lager, Miller Genuine Draft, Corona Extra, Michelob, Coors Extra Gold, Birra Moretti, Heineken, Beck's, Stella Artois, Red Stripe, Singha
OG 1.045 – 1.051FG 0.998 – 1.008
Gęstość początkowa: 11.2 - 12.6 °Blg
Goryczka: 16 – 22 IBU
Kolor: 3 – 5 SRM
Przyjemny zbożowo słodki, dominuje czysty zapach słodu pilzneńskiego. Niski do średnio niski korzenny zapach szlachetnego chmielu i lekki aromat DMS (wynikający z pilzneńskiego słodu) na drugim planie. Brak aromatów estrowych oraz dwuacetylu.
Średnio żółty do blado złotego, klarowne z kremową białą pianą.
Delikatnie słodkawy, słodowy profil. Smaki zbożowe i słodu pilzneńskiego dominujące wraz z niską do średnią goryczką, która wspiera słodowe smaki na podniebieniu. Niski do umiarkowany smak szlachetnego chmielu. Finisz i posmak pozostają słodowe. Czyste, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu.
Średnia treściwość, średnie nagazowanie, równa (gładka) słodowość bez cierpkich nutek.
Słodowe, ale w pełni złagodzone wpływy słodu pilzneńskiego.
Nie jak Pilsner, ale jak jego kuzyn. Munich Dunkel i Helles są piwami akcentowanymi słodowo, które nie są pełni słodkie, ale raczej skoncentrowane na smaku słodowym wraz z podkreśloną goryczką chmielową w roli pomocniczej. Historia: Stworzone w Monachium w 1895 w browarze Spaten przez Gabriela Sedlmayra by konkurować z piwami w stylu Pilsner.
Woda o średniej zawartości węglanów, słód pilzneński, niemieckie szlachetne odmiany chmieli.
Weihenstephaner Original, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Mahr's Hell, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Stoudt's Gold Lager
OG 1.048 – 1.056FG 1.010 – 1.015
Gęstość początkowa: 11.9 – 13.8°Blg
Goryczka: 23 – 30 IBU
Gęstość końcowa: 2.6 – 3.8°Blg
Kolor: 4 – 6 SRM
Niski do średni aromat szlachetnych (niemieckich albo czeskich) chmieli. Umiarkowany aromat słodu pilzneńskiego; może być zbożowy do nieco słodkiego. Może mieć początkowy siarkowy aromat (wynikający z wody lub/i drożdży) oraz niski w tle nutka DMS (wynikająca z słodu pilzneńskiego. Brak dwuacetylu.
Od jasno złoty do głębokiego złotego koloru, klarowne wraz z trwałą białą pianą.
Ani smaki słodu pilzneńskiego, ani smaki szlachetnego chmielu nie dominują, ale obydwa są dobrze zbalansowane z odrobinką słodowej słodkości, które dają rześkie, orzeźwiające piwo. Zbalansowanie dalej kontynuuje przez finisz oraz goryczkę chmielową utrzymującą się w posmaku (aczkolwiek w niektórych przypadkach mogą być na finiszu odrobinę słodkawe). Czysty, brak owocowych estrów, brak dwuacetylu. Troszeczkę charakteru mineralnego może być zauważalne, aczkolwiek przeważnie nie przechodzi jako jawny smak i zapach mineralny.
Średnia treściwość, średnie nagazowanie.
Zbalansowanie i gładkość są znakiem rozpoznawczym tego stylu. Ma słodowy profil Helles i chmielowy charakter Pilsa oraz jest troszeczkę mocniejszy niż obydwa poprzednie.
Warzony do troszeczkę wyższej gęstości niż inne light lager, nadającą delikatną słodową teksturę oraz podkreślającą słodowość by dopełnić siarkowe akcenty goryczki chmielowej. Termin „Export” jest osobną kategorią pod niemieckim piwnym prawem podatkowym i nie jest całkowicie jednoznaczny ze stylem „Dortmunder”. Piwo z innych miast może być warzone do mocy stylu Export oraz może być oznaczana jako takie.
Styl występujący lokalnie w przemysłowym regionie Dortmund. W Niemczech Dortmunder w ostatnich latach jest w zaniku.
Woda mineralna z wysokim poziomem siarczanów, węglanów oraz chlorków. Niemieckie albo czeskie szlachetne chmiele, słód pilzneńskiego, niemieckie drożdże dolnej fermentacji.
DAB Export, Dortmunder Union Export, Dortmunder Kronen, Ayinger Jahrhundert, Great Lakes Dortmunder Gold, Barrel House Duveneck's Dortmunder, Bell's Lager, Dominion Lager, Gordon Biersch Golden Export, Flensburger Gold
OG 1.044–1.050FG 1.008–1.013
Gęstość początkowa: 11 - 12.4°Blg
Goryczka: 25 – 45 IBU
Gęstość końcowa: 2 – 3.3°Blg
Kolor: 2 – 5 SRM
Typową cechą jest lekki zbożowy aromat słodu pilzneńskiego (czasami jakby ciasteczkowy) i wyraźny kwiatowy albo korzenny aromat szlachetnego chmielu. Czysty, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu. Może mieć początkowo siarkowy aromat (wynikający z wody, albo drożdży) oraz niską drugoplanową nutkę DMS (wynikającą ze słodu pilzneńskiego)
Słomkowy do jasno złocistego, klarowność od doskonała do bardzo klarowna z kremową, długo utrzymującą się białą pianą.
Rześkie i gorzkie z wytrawnym do średnio wytrawnym finiszem. Umiarkowanie do umiarkowanie niskiej dobrze osłabionej słodowości, aczkolwiek jakieś zbożowe i lekko pilzneńsko-słodowej słodkości są akceptowalne. Goryczka chmielowa dominuje smak oraz kontynuuje przez finisz do posmaku. Smak chmielowy może być w przedziale od słabego do mocnego, ale powinien być dostarczony ze szlachetnych niemieckich chmieli. Czyste, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu.
Średnio lekka treściwość, średnie do mocne nagazowanie.
Rześkie, czyste, orzeźwiające piwo, którego znaczącą cechą jest goryczka ze szlachetnych niemieckich chmieli podkreślona przez siarczany w wodzie.
Bardziej wytrawne i rześkie niż Bohemian Pilsener wraz z goryczką, która dąży do utrzymania się bardziej w posmaku, odpowiednio od wyższego osłabienia i wyższej siarczanowości wody. Lżejsze w treściwości oraz kolorze oraz mocniej nagazowane niż Bohemian Pilsener. Nowoczesne przykłady German Pilsnerów zaczynają być coraz bardziej blade i wytrawne na finiszu oraz coraz bardziej gorzkie porównując piwa z południa i północy Niemiec.
Kopia Bohemian Pilsener zaadaptowana do warunków warzelniczych w Niemczech.
Słód pilzneński, mnogość chmieli niemieckich (szczególnie szlachetnych odmian jak Hallertauer, Tettnanger oraz Spalt dla smaku i zapachu), średnio siarczanowa woda, niemieckie drożdże dolnej fermentacji.
Victory Prima Pils, Bitburger, Warsteiner, Trumer Pils, Old Dominion Tupper’s Hop Pocket Pils, König Pilsener, Jever Pils, Left Hand Polestar Pilsner, Holsten Pils, Spaten Pils, Brooklyn Pilsner
OG 1.044 – 1.056FG 1.013 – 1.017
Gęstość początkowa: 11 - 13.8°Blg
Goryczka: 35 – 45 IBU
Gęstość końcowa: 3.3 - 4.3°Blg
Kolor: 3.5 – 6 SRM
Bogaty, ze złożoną słodowością oraz korzennym i kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Akceptowalne są pewne przyjemne i ograniczone aromaty dwuacetylu, nie muszą one jednak występować. Innymi słowy aromat jest czysty, bez owocowych estrów.
Kolor od bardzo blado złotego do głęboko (palono) złotego. Doskonale do bardzo klarowne. Gęsta, trwała, kremowo biała piana.
Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu Saaz. Akceptowalny jest niewielki dwuacetyl jednak nie musi on występować. Goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca. Posmak jest zrównoważony pomiędzy słodem i chmielem. Czysty smak, brak estrów owocowych.
Średnio treściwe (aczkolwiek, jeśli występuje dwuacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie.
Rześkie, złożone i dobrze zaokrąglone jednocześnie orzeźwiające.
Użycie słodowanego jęczmienia morawskiego oraz dekokcyjnego sposobu zacierania nadaje piwu pełny, słodowy charakter. Chmiel Saaz oraz nisko siarczanowa i nisko węglanowa woda zapewnia wyraźny, delikatny i pełny profil chmielowy. Tradycyjne drożdże czasami mogą dawać w tle nuty dwuacetylu. Dekstryny nadają dodatkowej treściwości a dwuacetyl wzmacnia odczucie pełniejszego smaku na podniebieniu.
Po raz pierwszy uwarzone w 1842 roku. Styl ten jest najstarszym klarownym i jasnym w kolorze piwem.
Miękka woda z niską zawartością minerałów, Chmiel Saaz, morawski słód jęczmienny, czeskie drożdże dolnej fermentacji.
Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner
OG 1.044 – 1.060FG 1.010 – 1.015
Gęstość początkowa: 11 - 14.7°Blg
Goryczka: 25 – 40 IBU
Gęstość końcowa: 2.6 - 3.8°Blg
Kolor: 3 – 6 SRM
Niski do średniego zbożowy, kukurydziany albo słodko słodowy aromat może być wyczuwalny (aczkolwiek piwa na bazie ryżu są bardziej neutralne). Średni do umiarkowanie wysokiego aromat chmielu, często klasyczne szlachetne chmiele. Czysty, charakter lagerowy, bez owocowości albo dwuacetylu. Trochę DMS jest akceptowalne.
Kolor żółty do głęboko złotego. Solidna, długo utrzymująca się biała piana. Czysta przejrzystość.
Umiarkowana do umiarkowanie wysoka słodowość, podobne w charakterze do Continental Pilsener, ale w pewnym stopniu lżejszy w intensywności, co zależy od użycia do 30% płatkowanej kukurydzy albo ryżu jako dodatku niesłodowanego. Delikatnie zbożowa, kukurydziana słodkość wynikająca z użycia kukurydzy z istotną osadzoną goryczką chmielową. Wersje piwa, które bazują na ryżu są bardziej rześkie, wytrawne oraz przeważnie bez smaków kukurydzianych. Średnie do wysokich szlachetnych aromatów chmielowych (wynikające z chmielenia późnego (late hopping) i wczesnego (first-wort hopping)). Średnia do wysoka goryczka chmielowa, która nie powinna być chropowata i nie powinna zostawiać ostrego posmaku. Brak smaków owocowych albo dwuacetylu. Powinno być gładkie i długo leżakowane.
Średnia treściwość i bogata, kremowa tekstura. Średnie do wysokie nagazowanie.
Istotny Pilsener, który może stawić czoło klasycznym Europejskim Pilsnerom, ale z rodzimych amerykańskich zbóż i chmieli dostępnych niemieckim piwowarom, którzy początkowo zaczęli warzyć to piwo w USA. Orzeźwiające, ale z podkreślonym słodem i chmielem, które wyróżnia to piwo, jeśli porównamy je z innymi nowoczesnymi Amerykańskimi light lagers. Kukurydza wyróżnia zbożową słodkość. Ryż przyczynia się do rześkości i bardziej neutralnego charakteru.
Klasyczny Amerykański Pilsner był warzony w obu okresach przed prohibicją i po prohibicji z drobnymi różnicami. Gęstość początkowa z przedziału 1.050-1.060 była odpowiednia dla piw sprzed okresu prohibicji, natomiast gęstość początkowa spadła do 1.044-1.048 po okresie prohibicji. Odpowiednio IBU sprzed okresu prohibicji były na poziomie 30-40 natomiast 25-30 po okresie prohibicji.
Wersja Pilsnera uwarzona w USA przez piwowarów, którzy wyemigrowali z Niemiec. Gdy osiedlili się w Ameryce, przywieźli ze sobą proces i drożdże. Pracowali z surowcami, które były dostępne lokalnie w Ameryce by stworzyć unikalną wersje oryginalnego Pilsnera. Ten styl umarł po okresie prohibicji, ale został wskrzeszony przez piwowarów amatorów.
Sześciorzędowy jęczmień z 20% do 30% płatkowanej kukurydzy by rozcieńczyć zbyt duży poziom białek. Rodowite Amerykańskie chmiele takie jak Clusters, tradycyjne kontynentalne szlachetne chmiele, albo nowoczesne szlachetne krzyżówki (Ultra, Liberty, Crystal) są również odpowiednie. Nowoczesne chmiele takie jak Cascade są nieodpowiednie. Woda z duża ilością minerałów może prowadzić do chropowatości w smaku i ostrości w posmakach.
Okazjonalnie warzone przez browary restauracyjne i mikrobrowary.
OG 1.046 – 1.052FG 1.010 – 1.014
Gęstość początkowa: 11.4 - 12.9°Blg
Goryczka: 18 – 30 IBU
Gęstość końcowa: 2.6 - 3.6°Blg
Kolor: 10 – 16 SRM
bzylik