2008styles-PL(1).doc

(681 KB) Pobierz
American Amber Ale

1A. Lite American Lager

Podstawowe informacje

OG 1.028 – 1.040

FG 0.998 – 1.008

Gęstość początkowa: 7.1 - 10°Blg

Goryczka: 8 – 12IBU

Gęstość końcowa: -0.5 – 2°Blg

Kolor: 2 – 3 SRM

Alkohol objętościowo: 2.8 – 4.2%

Temperatura serwowania - 0-4 °C

Lekki amerykański lager

Aromat

Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzennych (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.

Wygląd

Od bardzo blado słomkowego do blado żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

Smak

Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka na niskim poziomie. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie gorzkawego, ale niemalże gładki. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura

Bardzo niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku. Może wydawać się wodniste.

Ogólne wrażenie

Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

Komentarz

Niższa gęstość i niższa kaloryczność niż standardowe lagery. Mocne smaki i zapachy są wadą. Zaprojektowany by było atrakcyjne dla jak najszerszego zakresu odbiorców jak to tylko możliwe.

Surowce

Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu jako dodatki niesłodowane.

Komercyjne przykłady

Bitburger Light, Sam Adams Light, Heineken Premium Light, Miller Lite, Bud Light, Coors Light, Baltika #1 Light, Old Milwaukee Light, Amstel Light

1B. Standard American Lager

Podstawowe informacje

OG 1.040 – 1.050
FG 1.004 – 1.010

Gęstość początkowa: 10 – 12.4°Blg

Goryczka: 8 – 15 IBU

Gęstość końcowa: 1 – 2.6°Blg

Kolor: 2 – 4 SRM

Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.3%

Temperatura serwowania - 4-7 °C

Standardowy amerykański lager

Aromat

Brak, albo bardzo delikatny zapach słodowy, aczkolwiek może występować zapach zbożowy, słodki albo kukurydziany. Aromat chmielowy może występować w przedziale od braku zapachu do delikatnego zapachu chmielowego, obecność chmielowych zapachów korzenny (spicy) albo kwiatowych. Niski poziom wpływu zapachów drożdżowych (zielone jabłka, DMS, albo owocowych) są opcjonalne, ale akceptowane. Brak dwuacetylu.

Wygląd

Od bardzo blado słomkowego do średnio żółtego koloru. Biała gęsta piana, krótko utrzymująca się. Bardzo klarowne.

Smak

Rześki i wytrawny z niskim poziomem zbożowej albo kukurydzianej słodkości. Smak chmielowy w przedziale od brak do niskiego. Goryczka w przedziale od niskiego poziomu do średnio niskiego poziomu. Balans goryczki może się różnic od delikatnie słodowego do delikatnie goryczkowego, ale ma być niemalże płaski. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura

Niska treściwość wynikająca z użycia dużego procentowego zasypu dodatków niesłodowanych takich jak ryż albo kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.

Ogólne wrażenie

Bardzo orzeźwiające i gaszące pragnienie.

Komentarz

Mocne smaki i zapachy są wadą. Styl międzynarodowy, w którego skład wchodzą ogólnodostępne lagery z większości krajów.

Surowce

Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z wysokim procentowo (do 40%) zasypem ryżu lub kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.

Komercyjne przykłady

Pabst Blue Ribbon, Miller High Life, Budweiser, Baltika #3 Classic, Kirin Lager, Grain Belt Premium Lager, Molson Golden, Labatt Blue, Coors Original, Foster's Lager

1C. Premium American Lager

Podstawowe informacje

OG 1.046 – 1.056
FG 1.008 – 1.012

Gęstość początkowa: 11.4 - 13.8°Blg

Goryczka: 15 – 25 IBU

Gęstość końcowa: 2 – 3.1°Blg

Kolor: 2 – 6 SRM

Alkohol objętościowo: 4.6 – 6.0%

Temperatura serwowania - 4-7 °C

Amerykański Lager Premium

Aromat

Niski do średni aromat słodowy, który może być zbożowy, słodkawy albo kukurydziany. Aromat chmielowy w przedziale od niski do średnio niski, obecność chmielowego aromatu korzennego albo kwiatowego. Niski poziom aromatów drożdżowych (zielone jabłko, DMS albo owocowych) opcjonalny, ale akceptowalny. Brak dwuacetylu.

Wygląd

Kolor od blado słomkowego do złocistego. Biała gęsta piana, nie musi utrzymywać się długo. Bardzo klarowne.

Smak

Rześki i wytrawny smak wraz z lekkimi elementami słodkości zbożowej, albo słodowej. Smaki chmielowe w przedziale od brak do niski poziom. Goryczka na niskim, albo średnim poziomie. Balans goryczki może być różny - od słodowego do lekko gorzkiego, ale relatywnie gładkie. Wysoki poziom nagazowania może nadać delikatne kwaskowe, albo wytrawne „żądlenie”. Brak dwuacetylu. Brak posmaków owocowych.

Tekstura

Średnio niska treściwość wynikająca z użycia dodatków niesłodowanych takich jak ryż czy kukurydza. Bardzo mocne nagazowanie wraz z delikatnym kłuciem na języku.

Ogólne wrażenie

Orzeźwiające i gaszące pragnienie, ale generalnie bardziej wypełniające niż wersje standard/lite.

Komentarz

Piwa Premium raczej mają mniej dodatków niesłodowanych niż standard/lite lager, mogą być w 100% słodowe. Mocne smaki i zapachy są wadą, ale premium lager mają więcej smaku i zapachu jak standard/lite lager. Ogólnie piwa z tej kategorii znajdują się w przedziale wysokiej półki. Jest to podstawowa kategoria międzynarodowego masowego rynku lagerów w przedziale, którym znajdują się zarówno amerykańskie lagery z wysokiej półki jak i piwa koncernów międzynarodowych dostępne w Ameryce takie jak "importowe" czy "piwa w zielonej butelce".

Surowce

Dwu- albo sześciorzędowy jęczmień wraz z (do 25%) zasypem ryżu albo kukurydzy jako dodatku niesłodowanego.

Komercyjne przykłady

Full Sail Session Premium Lager, Miller Genuine Draft, Corona Extra, Michelob, Coors Extra Gold, Birra Moretti, Heineken, Beck's, Stella Artois, Red Stripe, Singha

 

1D. Munich Helles

Podstawowe informacje

OG 1.045 – 1.051
FG 0.998 – 1.008

Gęstość początkowa: 11.2 - 12.6 °Blg

Goryczka: 16 – 22 IBU

Gęstość końcowa: 2 – 3.1°Blg

Kolor: 3 – 5 SRM

Alkohol objętościowo: 4.7 – 5.4%

Temperatura serwowania - 8-12 °C

Munich Helles

Aromat

Przyjemny zbożowo słodki, dominuje czysty zapach słodu pilzneńskiego. Niski do średnio niski korzenny zapach szlachetnego chmielu i lekki aromat DMS (wynikający z pilzneńskiego słodu) na drugim planie. Brak aromatów estrowych oraz dwuacetylu.

Wygląd

Średnio żółty do blado złotego, klarowne z kremową białą pianą.

Smak

Delikatnie słodkawy, słodowy profil. Smaki zbożowe i słodu pilzneńskiego dominujące wraz z niską do średnią goryczką, która wspiera słodowe smaki na podniebieniu. Niski do umiarkowany smak szlachetnego chmielu. Finisz i posmak pozostają słodowe. Czyste, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu.

Tekstura

Średnia treściwość, średnie nagazowanie, równa (gładka) słodowość bez cierpkich nutek.

Ogólne wrażenie

Słodowe, ale w pełni złagodzone wpływy słodu pilzneńskiego.

Komentarz

Nie jak Pilsner, ale jak jego kuzyn. Munich Dunkel i Helles są piwami akcentowanymi słodowo, które nie są pełni słodkie, ale raczej skoncentrowane na smaku słodowym wraz z podkreśloną goryczką chmielową w roli pomocniczej. Historia: Stworzone w Monachium w 1895 w browarze Spaten przez Gabriela Sedlmayra by konkurować z piwami w stylu Pilsner.

Surowce

Woda o średniej zawartości węglanów, słód pilzneński, niemieckie szlachetne odmiany chmieli.

Komercyjne przykłady

Weihenstephaner Original, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Mahr's Hell, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Stoudt's Gold Lager

1E. Dortmunder Export

Podstawowe informacje

OG 1.048 – 1.056
FG 1.010 – 1.015

Gęstość początkowa: 11.9 – 13.8°Blg

Goryczka: 23 – 30 IBU

Gęstość końcowa: 2.6 – 3.8°Blg

Kolor: 4 – 6 SRM

Alkohol objętościowo: 4.8 – 6.0%

Temperatura serwowania - 8-12 °C

Dortmunder eksportowy

Aromat

Niski do średni aromat szlachetnych (niemieckich albo czeskich) chmieli. Umiarkowany aromat słodu pilzneńskiego; może być zbożowy do nieco słodkiego. Może mieć początkowy siarkowy aromat (wynikający z wody lub/i drożdży) oraz niski w tle nutka DMS (wynikająca z słodu pilzneńskiego. Brak dwuacetylu.

Wygląd

Od jasno złoty do głębokiego złotego koloru, klarowne wraz z trwałą białą pianą.

Smak

Ani smaki słodu pilzneńskiego, ani smaki szlachetnego chmielu nie dominują, ale obydwa są dobrze zbalansowane z odrobinką słodowej słodkości, które dają rześkie, orzeźwiające piwo. Zbalansowanie dalej kontynuuje przez finisz oraz goryczkę chmielową utrzymującą się w posmaku (aczkolwiek w niektórych przypadkach mogą być na finiszu odrobinę słodkawe). Czysty, brak owocowych estrów, brak dwuacetylu. Troszeczkę charakteru mineralnego może być zauważalne, aczkolwiek przeważnie nie przechodzi jako jawny smak i zapach mineralny.

Tekstura

Średnia treściwość, średnie nagazowanie.

Ogólne wrażenie

Zbalansowanie i gładkość są znakiem rozpoznawczym tego stylu. Ma słodowy profil Helles i chmielowy charakter Pilsa oraz jest troszeczkę mocniejszy niż obydwa poprzednie.

Komentarz

Warzony do troszeczkę wyższej gęstości niż inne light lager, nadającą delikatną słodową teksturę oraz podkreślającą słodowość by dopełnić siarkowe akcenty goryczki chmielowej. Termin „Export” jest osobną kategorią pod niemieckim piwnym prawem podatkowym i nie jest całkowicie jednoznaczny ze stylem „Dortmunder”. Piwo z innych miast może być warzone do mocy stylu Export oraz może być oznaczana jako takie.

Historia

Styl występujący lokalnie w przemysłowym regionie Dortmund. W Niemczech Dortmunder w ostatnich latach jest w zaniku.

Surowce

Woda mineralna z wysokim poziomem siarczanów, węglanów oraz chlorków. Niemieckie albo czeskie szlachetne chmiele, słód pilzneńskiego, niemieckie drożdże dolnej fermentacji.

Komercyjne przykłady

DAB Export, Dortmunder Union Export, Dortmunder Kronen, Ayinger Jahrhundert, Great Lakes Dortmunder Gold, Barrel House Duveneck's Dortmunder, Bell's Lager, Dominion Lager, Gordon Biersch Golden Export, Flensburger Gold

2A. German Pilsner (Pils)

Podstawowe informacje

OG 1.044–1.050
FG 1.008–1.013

Gęstość początkowa: 11 - 12.4°Blg

Goryczka: 25 – 45 IBU

Gęstość końcowa: 2 – 3.3°Blg

Kolor: 2 – 5 SRM

Alkohol objętościowo: 4.4 – 5.2%

Temperatura serwowania - 4-7 °C

Niemiecki pils

Aromat

Typową cechą jest lekki zbożowy aromat słodu pilzneńskiego (czasami jakby ciasteczkowy) i wyraźny kwiatowy albo korzenny aromat szlachetnego chmielu. Czysty, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu. Może mieć początkowo siarkowy aromat (wynikający z wody, albo drożdży) oraz niską drugoplanową nutkę DMS (wynikającą ze słodu pilzneńskiego)

Wygląd

Słomkowy do jasno złocistego, klarowność od doskonała do bardzo klarowna z kremową, długo utrzymującą się białą pianą.

Smak

Rześkie i gorzkie z wytrawnym do średnio wytrawnym finiszem. Umiarkowanie do umiarkowanie niskiej dobrze osłabionej słodowości, aczkolwiek jakieś zbożowe i lekko pilzneńsko-słodowej słodkości są akceptowalne. Goryczka chmielowa dominuje smak oraz kontynuuje przez finisz do posmaku. Smak chmielowy może być w przedziale od słabego do mocnego, ale powinien być dostarczony ze szlachetnych niemieckich chmieli. Czyste, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu.

Tekstura

Średnio lekka treściwość, średnie do mocne nagazowanie.

Ogólne wrażenie

Rześkie, czyste, orzeźwiające piwo, którego znaczącą cechą jest goryczka ze szlachetnych niemieckich chmieli podkreślona przez siarczany w wodzie.

Komentarz

Bardziej wytrawne i rześkie niż Bohemian Pilsener wraz z goryczką, która dąży do utrzymania się bardziej w posmaku, odpowiednio od wyższego osłabienia i wyższej siarczanowości wody. Lżejsze w treściwości oraz kolorze oraz mocniej nagazowane niż Bohemian Pilsener. Nowoczesne przykłady German Pilsnerów zaczynają być coraz bardziej blade i wytrawne na finiszu oraz coraz bardziej gorzkie porównując piwa z południa i północy Niemiec.

Historia

Kopia Bohemian Pilsener zaadaptowana do warunków warzelniczych w Niemczech.

Surowce

Słód pilzneński, mnogość chmieli niemieckich (szczególnie szlachetnych odmian jak Hallertauer, Tettnanger oraz Spalt dla smaku i zapachu), średnio siarczanowa woda, niemieckie drożdże dolnej fermentacji.

Komercyjne przykłady

Victory Prima Pils, Bitburger, Warsteiner, Trumer Pils, Old Dominion Tupper’s Hop Pocket Pils, König Pilsener, Jever Pils, Left Hand Polestar Pilsner, Holsten Pils, Spaten Pils, Brooklyn Pilsner

 

2B. Bohemian Pilsener

Podstawowe informacje

OG 1.044 – 1.056
FG 1.013 – 1.017

Gęstość początkowa: 11 - 13.8°Blg

Goryczka: 35 – 45 IBU

Gęstość końcowa: 3.3 - 4.3°Blg

Kolor: 3.5 – 6 SRM

Alkohol objętościowo: 4.2 – 5.4%

Temperatura serwowania - 8-12 °C

Pils czeski

Aromat

Bogaty, ze złożoną słodowością oraz korzennym i kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Akceptowalne są pewne przyjemne i ograniczone aromaty dwuacetylu, nie muszą one jednak występować. Innymi słowy aromat jest czysty, bez owocowych estrów.

Wygląd

Kolor od bardzo blado złotego do głęboko (palono) złotego. Doskonale do bardzo klarowne. Gęsta, trwała, kremowo biała piana.

Smak

Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu Saaz. Akceptowalny jest niewielki dwuacetyl jednak nie musi on występować. Goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca. Posmak jest zrównoważony pomiędzy słodem i chmielem. Czysty smak, brak estrów owocowych.

Tekstura

Średnio treściwe (aczkolwiek, jeśli występuje dwuacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie.

Ogólne wrażenie

Rześkie, złożone i dobrze zaokrąglone jednocześnie orzeźwiające.

Komentarz

Użycie słodowanego jęczmienia morawskiego oraz dekokcyjnego sposobu zacierania nadaje piwu pełny, słodowy charakter. Chmiel Saaz oraz nisko siarczanowa i nisko węglanowa woda zapewnia wyraźny, delikatny i pełny profil chmielowy. Tradycyjne drożdże czasami mogą dawać w tle nuty dwuacetylu. Dekstryny nadają dodatkowej treściwości a dwuacetyl wzmacnia odczucie pełniejszego smaku na podniebieniu.

Historia

Po raz pierwszy uwarzone w 1842 roku. Styl ten jest najstarszym klarownym i jasnym w kolorze piwem.

Surowce

Miękka woda z niską zawartością minerałów, Chmiel Saaz, morawski słód jęczmienny, czeskie drożdże dolnej fermentacji.

Komercyjne przykłady

Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner

2C. Classic American Pilsner

Podstawowe informacje

OG 1.044 – 1.060
FG 1.010 – 1.015

Gęstość początkowa: 11 - 14.7°Blg

Goryczka: 25 – 40 IBU

Gęstość końcowa: 2.6 - 3.8°Blg

Kolor: 3 – 6 SRM

Alkohol objętościowo: 4.5 – 6%

Temperatura serwowania - 4-7 °C

Pils amerykański

Aromat

Niski do średniego zbożowy, kukurydziany albo słodko słodowy aromat może być wyczuwalny (aczkolwiek piwa na bazie ryżu są bardziej neutralne). Średni do umiarkowanie wysokiego aromat chmielu, często klasyczne szlachetne chmiele. Czysty, charakter lagerowy, bez owocowości albo dwuacetylu. Trochę DMS jest akceptowalne.

Wygląd

Kolor żółty do głęboko złotego. Solidna, długo utrzymująca się biała piana. Czysta przejrzystość.

Smak

Umiarkowana do umiarkowanie wysoka słodowość, podobne w charakterze do Continental Pilsener, ale w pewnym stopniu lżejszy w intensywności, co zależy od użycia do 30% płatkowanej kukurydzy albo ryżu jako dodatku niesłodowanego. Delikatnie zbożowa, kukurydziana słodkość wynikająca z użycia kukurydzy z istotną osadzoną goryczką chmielową. Wersje piwa, które bazują na ryżu są bardziej rześkie, wytrawne oraz przeważnie bez smaków kukurydzianych. Średnie do wysokich szlachetnych aromatów chmielowych (wynikające z chmielenia późnego (late hopping) i wczesnego (first-wort hopping)). Średnia do wysoka goryczka chmielowa, która nie powinna być chropowata i nie powinna zostawiać ostrego posmaku. Brak smaków owocowych albo dwuacetylu. Powinno być gładkie i długo leżakowane.

Tekstura

Średnia treściwość i bogata, kremowa tekstura. Średnie do wysokie nagazowanie.

Ogólne wrażenie

Istotny Pilsener, który może stawić czoło klasycznym Europejskim Pilsnerom, ale z rodzimych amerykańskich zbóż i chmieli dostępnych niemieckim piwowarom, którzy początkowo zaczęli warzyć to piwo w USA. Orzeźwiające, ale z podkreślonym słodem i chmielem, które wyróżnia to piwo, jeśli porównamy je z innymi nowoczesnymi Amerykańskimi light lagers. Kukurydza wyróżnia zbożową słodkość. Ryż przyczynia się do rześkości i bardziej neutralnego charakteru.

Komentarz

Klasyczny Amerykański Pilsner był warzony w obu okresach przed prohibicją i po prohibicji z drobnymi różnicami. Gęstość początkowa z przedziału 1.050-1.060 była odpowiednia dla piw sprzed okresu prohibicji, natomiast gęstość początkowa spadła do 1.044-1.048 po okresie prohibicji. Odpowiednio IBU sprzed okresu prohibicji były na poziomie 30-40 natomiast 25-30 po okresie prohibicji.

Historia

Wersja Pilsnera uwarzona w USA przez piwowarów, którzy wyemigrowali z Niemiec. Gdy osiedlili się w Ameryce, przywieźli ze sobą proces i drożdże. Pracowali z surowcami, które były dostępne lokalnie w Ameryce by stworzyć unikalną wersje oryginalnego Pilsnera. Ten styl umarł po okresie prohibicji, ale został wskrzeszony przez piwowarów amatorów.

Surowce

Sześciorzędowy jęczmień z 20% do 30% płatkowanej kukurydzy by rozcieńczyć zbyt duży poziom białek. Rodowite Amerykańskie chmiele takie jak Clusters, tradycyjne kontynentalne szlachetne chmiele, albo nowoczesne szlachetne krzyżówki (Ultra, Liberty, Crystal) są również odpowiednie. Nowoczesne chmiele takie jak Cascade są nieodpowiednie. Woda z duża ilością minerałów może prowadzić do chropowatości w smaku i ostrości w posmakach.

Komercyjne przykłady

Okazjonalnie warzone przez browary restauracyjne i mikrobrowary.

3A. Vienna Lager

Podstawowe informacje

OG 1.046 – 1.052
FG 1.010 – 1.014

Gęstość początkowa: 11.4 - 12.9°Blg

Goryczka: 18 – 30 IBU

Gęstość końcowa: 2.6 - 3.6°Blg

Kolor: 10 – 16 SRM

Alkohol o...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin