weganska_bogini_w_kuchni_wegabo.pdf

(308 KB) Pobierz
Wegańska bogini w kuchni
Wegañska bogini w kuchni
Autor: Rory Freedman, Kim Barnouin
ISBN: 978-83-246-1683-1
Tytu³ orygina³u: Skinny Bitch in the Kitch :
Kick-Ass Recipes for Hungry Girls Who Want
Format: 140x208, stron: 184
Zabawna, obsceniczna oda do diety wegañskiej.
Dwight Garner, New York Times Book Review
Laska na ostro!
Niebiañskie œniadania dla szczup³ych gwiazd
PMS (Przek¹ski na Menstruacyjne Smutki)
Modne zupy i potrawki
Zabawy dla doros³ych — przystawki
Jeszcze bardziej wyrafinowane pozycje kulinarne
Przekonaj siê, co mo¿esz zdzia³aæ na kuchennym blacie
Miêso
Nabia³
Wêglowodany
Jedzenie rz¹dzi. Co do tego stwierdzenia nie ma najmniejszych w¹tpliwoœci. Nie mêczy
za bardzo, jest rozkosznie przyjemne i nie trzeba zastanawiaæ siê, czy zadzwoni po wspólnie
spêdzonej nocy. Istotne jednak, byœ w kuchni i ¿yciu nie zadowala³a siê œmieciami. I w³aœnie
te dwie kwestie — obsesyjna pasja jedzenia i fanatyczna dba³oœæ o zdrowie — sk³oni³y
autorki do napisania bestsellerowej Wegañskiej bogini . Nareszcie przestano nam wciskaæ
bezwartoœciowe bzdury i stworzono kompletny przewodnik na temat tego, jak od¿ywiaæ siê
w³aœciwie oraz cieszyæ jedzeniem. Chcesz wiedzieæ, jak przygotowaæ potrawy, które bêd¹
dobre dla Twojego organizmu, ale nie bêd¹ smakowaæ jak skis³a skarpeta? Na szczêœcie
Rory i Kim zajê³y siê tak¿e i tym tematem. Wszystkie wiemy, ¿e ¿ycie bez lasagne to
nie ¿ycie, a ciasto czekoladowe jest niezbêdne. Czy wobec tego da siê utrzymaæ cia³o
wegañskiej bogini oraz zadowolenie z siebie i satysfakcjê po d³ugim, namiêtnym posi³ku?
Laski, jasne, ¿e tak!
Has³a do skandowania o ka¿dej porze dnia:
Na pohybel miêso¿ercom!
Krowie mleko dla cielaków!
Koniec zrzêdzenia, to czas jedzenia!
Rusz g³ow¹ i schudnij!
Zupy maj¹ styl!
Kanapka najlepszym przyjacielem kobiety!
Niech stanie siê s³odko!
504296197.003.png 504296197.004.png
SPIS TRECI
Podzikowania . . .9
Wstp . . .11
Wegaskie niadania . . .17
PMS — Przekski na Menstruacyjne Smutki . . .31
Przekski dla dorosych . . .39
Stylowe zupy i potrawki . . .53
Saatki dla boskich tyków . . .61
Bosko sycce kanapki . . .71
wiatowa bogini . . .85
Woska bogini . . .95
Potrawy z maminej kuchni . . .105
Podstawowe posiki wegaskiej bogini . . .121
Boskie sosy
i zamienniki produktów mlecznych . . .145
Szczliwe zakoczenia . . .159
Odwieajca mitówka po posiku ...179
Sowniczek . . .180
Indeks przepisów . . .183
504296197.005.png
Wegaskie
NIADANIA
Kawa jest szkodliwa dla organizmu i to zy sposób na rozpoczcie
dnia. (Jeli to dla Ciebie nowo, przeczytaj „Wegask bogini”,
s. 21). Prawdziwe niadanie mistrzów to wiee owoce.
Ale w weekendy oraz w dni, w które owoce nie wystarcz,
ciesz si poniszymi wegaskimi niadaniami.
Francuska „jajecznica” bez jaj
Domowe muesli
JEDYNA niadaniowa kanapka
Ziemniaczana „jajecznica” bez jaj
Francuski tost pod pierzynk z nerkowców
Podstawowe naleniki
Podstawowe muffinki owocowo-orzechowe
Koktajle
Wegaskie burrito na niadanie
Wegomlet z Denver dla dwojga
17
504296197.006.png
Francuska „jajecznica” bez jaj
Porcja dla 3 – 4 osób
400 – 450 g twardego lub bardzo
twardego tofu, pokruszonego
(użyj dłoni lub widelca)
100 g pokruszonego wegańskiego sera
typu cheddar, innego łagodnego,
półmiękkiego sera lub łagodnego
sera topionego
3 posiekane pędy zielonej cebulki
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka sosu tamari lub innego sosu
sojowego
1 / 2 łyżeczki kurkumy
1 / 2 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1 / 2 łyżeczki pieprzu
1 / 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
1 szklanka pokrojonych w plastry
grzybów (obojętnie, jakiego rodzaju,
lub mieszanych)
2 szklanki świeżych liści szpinaku
W duej misce pocz tofu, ser, ce-
bulk, czosnek, patki drodowe, sos
tamari lub inny sos sojowy, kurku-
m, sól i pieprz. Odstaw mieszank
na bok.
Du patelni teflonow postaw
na rednim ogniu i stop na niej olej
kokosowy. Na tuszcz wrzu grzyby
i sma je, od czasu do czasu miesza-
jc, a bd mikkie, przez okoo 1½
minuty. Dorzu szpinak, jeli to ko-
nieczne, to po garci naraz, i sma,
a licie zmikn, przez okoo 1 mi-
nut. Dodaj tofu z dodatkami i sma
cao, od czasu do czasu mieszajc,
przez 3 – 4 minuty lub tak dugo,
a z „jajecznicy” wyparuje cay pyn
i bdzie gorca. Podawaj natych-
miast.
18 Wegaska bogini w kuchni
504296197.001.png
Domowe muesli
1 szklanka jagód (jeśli użyjesz truskawek,
usuń z nich ogonki i pokrój je
w ćwiartki)
1 opakowanie (ok. 150 g) sojowego
jogurtu waniliowego
lub owocowego
2 / 3 szklanki domowego muesli
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
Patki owsiane rozó na duej
blasze do pieczenia o wysokich brze-
gach i piecz je, od czasu do czasu
mieszajc, przez okoo 15 minut, a
bd lekko upraone.
W midzyczasie w duej misce
pocz migday, kokos i sól. W maej
misce wymieszaj syrop klonowy,
syrop ryowy i olej.
Upraone patki wsyp do migda-
ów z dodatkami. Nastpnie dodaj
wymieszane syropy i dokadnie wszy-
stko pocz.
Wysmaruj tuszczem blach. Mu-
esli rozó równomiernie na blasze
i piecz je, mieszajc od czasu do
czasu, a bdzie zotobrzowe, przez
ok. 20 – 25 minut (mieszanina bdzie
wyglda nadal na gorc i mokr
i taka te bdzie w dotyku). Domie-
szaj do muesli suszone owoce, a na-
stpnie pozostaw cao do zupe-
nego wystudzenia w rondlu lub na
kratce z piekarnika. (Czekanie, a
muesli wystygnie, bdzie tortur.
Postaraj si jednak. Ta potrawa jest
gorca). Przechowuj w szczelnym
pojemniku.
DOMOWE MUESLI
Porcja na ok. 6 szklanek
2 szklanki płatków owsianych
1 1 / 4 szklanki (100 g) płatków
migdałowych
1 / 4 szklanki niesłodzonych wiórków
kokosowych
1 / 4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
1 / 4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki syropu ryżowego
2 łyżki oleju krokoszowego plus niewielka
ilość do wysmarowania blachy
1 szklanka suszonych owoców (rodzynek,
jasnych rodzynek, żurawiny,
posiekanych moreli — możesz
wykorzystać jeden rodzaj owoców
lub zmieszać je w dowolnej
kombinacji)
Wegaskie niadania 19
504296197.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin