Jabłka nadziewane sałatką śledziową
Początek formularza
Skład:- 4 jabłka 45dag) - 1 łyżka soku z cytryny - do przybrania: kilka listków atki pietruszki do nadzienia: 3 oczyszczone filety śledziowe (15dag) - 1/2 puszki czerwonej fasoli (15dag) - 1 jajko na twardo - 1 czerwona cebula (5dag) - 1 ogórek kiszony (10dag) - 1 łyżka natki pietruszki - po szczypcie cząbru i estragonu - sól i pieprz do sosu:- 1/2 szklanki majonezu - 1 łyżka jogurtu - 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy Wykonanie: Jabłka umyć i ściąć wierzchołki. Owoce wydrążyć, pozostawiając cienkie ścianki(miąższ odłożyć). Brzegi jabłek skropić sokiem z cytryny. Wykonanie nadzienia: Fasolę osączyć z zalewy. Śledzie pokroić w wąskie paski. Miąższ jabłek pokroić w małą kostkę, wymieszać z fasolą, śledziem, cebulą, ogórkiem, jajkiem, natką pietruszki, przyprawami ziołowymi, pieprzem i solą.Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Nadzienie połączyć z sosem i wymieszać. Jabłka wypełnić nadzieniem i przybrać natką. Podawać z chlebem
BookScanKrK