Kanapki glazurowane z pasztetem20 szt. Czas przygotow. 30 min. +2 godz10 kromek chleba razowego,200 g pasztetu domowego,50 g masla,50 ml smietanki kremowki,10 czarnych oliwek bez pestek,galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.Pasztet domowy:500 g cieleciny bez kosci,250 g surowego boczku,400 g watrobek drobiowych,200 g sloniny,4 jaja,150 ml wina porto,50 ml koniaku lub brandy,1 lyzka maki ziemniaczanej,1 lyzka cukru,galka muszkatolowa, imbir, sol, pieprz.Galaretka:250 ml wina porto,2 lyzeczki zelatyny.1. Przygotowac pasztet: umyta cielecine i boczek zalac wrzaca woda i gotowac domiekkosci. Ostudzic. Watrobki oczyscic z blon i zolci, umyc, zalac porto,postawic na ogniu i dusic 5 min. Watrobki wyjac, ochlodzic. Wywar odparowacdo polowy objetosci, ochlodzic. Mieso, boczek i watrobki zemlec 2 razy w maszynce do miesa, nastepnie przetrzec przez sito. Dodac jaja, wymieszac napulchna mase razem z maka ziemniaczana. Dodac koniak, doprawic do smaku cukrem, galka muszkatolowa, imbirem, sola i pieprzem. Dokladnie wymieszac. Jezeli masa jest zbyt gesta dodac wywar z porto. Slonine ochlodzona w zamrazalniku pokroic na paski grubosci 2-3 mm. Polowa z nich wylozyc dno i scianki prostokatnej formy do pieczenia. Mieso wlozyc do formy, oblozyc pozostalymi paskami sloniny. Forme z pasztetem wstawic do naczynia z woda, a nastepnie do piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 200żC. Ostudzic.2. 200 g pasztetu domowego przetrzec przez sito, wymieszac dokladnie ze smietanka i doprawic imbirem, galka muszkatolowa, sola i pieprzem, tak aby nabralostrego smaku.3. Z chleba wyciac ozdobne romby. Posmarowac je cienko maslem i wycisnac na niepasztet za pomoca wyciskarki z karbowana koncowka. Na srodku kazdej kanapkiulozyc grzbietem do gory polowke oliwki.4. Zelatyne moczyc w winie 15 min, wino ogrzewac, stale mieszajac, dopoki zelatyna nie rozpusci sie. Powstala galaretke ochlodzic. Plynna galaretka dwukrotnie smarowac powierzchnie kanapek, kazdorazowo schladzajac w lodowce.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 30.
BookScanKrK