Kanapki dunskie ze sledziem i jajkiem10 szt. Czas przygotow. 25 min.10 kromek pumpernikla,10 jajek,1 mala puszka czerwonego kawioru,15 filetow sledziowych,80 g masla,1 peczek szczypiorku.1. Jaja umyc, ugotowac na twardo, ostudzic w zimnej wodzie, obrac ze skorupeki pokroic na plasterki grubosci 3 mm. Konce nie zawierajace zoltka odrzucic.2. Filety dokladnie osaczyc, przekroic wzdluz na polowe i zwinac w ruloniki.3. Szczypiorek umyc, osuszyc i pokroic na kawalki wielkosci pumpernikla.4. Kromki pumpernikla posmarowac maslem. Na kazdej ulozyc wzdluz przekatnej 3ruloniki sledziowe. Na miejscach nie zakrytych sledziem polozyc plasterkijajek.5. Miejsca pomiedzy rulonikami sledziowymi a jajem wypelnic ozdobnie kawiorem.Na kazdej kanapce ulozyc dekoracyjnie 2 lodyzki szczypiorku.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 20 "Kanapki i przekąski koktajlowe", strona 16.
BookScanKrK