Kotlety z gotowanej wołowiny
Składniki:- 50-60 dag ugotowanej wołowiny z wywaru - 10 dag płatków kukurydzianych - 3 małe jaja - 2 łyżki keczupu - łyżeczka sosu sojowego - 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego - po szczypcie tymianku, szałwi i majeranku - łyżka drobno posiekanej natki pietruszki - sól - pieprz ponadto: - surówka z selera lub zielona sałata
Sposób przygotowaniaWołowinę przepuść przez maszynkę do mięsa. Natomiast płatki kukurydziane wsyp do polietylenowej torebki i rozkrusz za pomocą wałka do ciasta. Zmielone mięso wymieszaj z połową płatków kukurydzianych, dodaj tymianek, szałwię, majeranek i natkę pietruszki, a następnie 2 jajka, sos sojowy, keczup oraz sól i pieprz. Masę dokładnie wyrób i uformuj 8 kotletów. Na patelni rozgrzej oliwę (olej). Kotlety obtaczaj najpierw w rozbitym trzecim jajku, potem w pozostałych płatkach kukurydzianych. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż będą zrumienione. W czasie smażenia przygotuj surówkę z selera (albo z zielonej sałaty).
janek5210