Jabłka z bezą.pdf

(45 KB) Pobierz
58405901 UNPDF
Jabłka z bezą
Składniki
4 duże jabłka, 4 dag suszonych fig, opakowanie cukru
waniliowego, 3 dag posiekanych orzeszków pistacjowych, 4 dag
herbatników, 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), białko, 2
łyżki cukru, 2 łyżki mielonych migdałów, cukier puder
Sposób przyrządzania
Jabłka umyć i wydrążyć. W górnej części wyciąć wgłębienie w kształcie stożka. Figi
posiekać, włożyć do miski, dodać cukier waniliowy, orzeszki, pokruszone ciasteczka
i polać likierem. Jabłka ułożyć w formie, napełnić je masą. Piec w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200°C. Białko ubić na sztywno, dodać cukier i migdały. Po 25 minutach
pieczenia na jabłka wycisnąć za pomocą szprycy ubite białko i piec jeszcze około 10
minut. Posypać cukrem pudrem i orzeszkami pistacjowymi.
58405901.001.png 58405901.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin