Sałatka z ryżem i tuńczykiem.pdf

(32 KB) Pobierz
94518670 UNPDF
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Składniki Przepis
woreczek ryżu
puszka tuńczyka w sosie
własnym
puszka groszku
puszka kukurydzy
kilka ogórków konserwowych
(albo kiszonych)
kilka płatów papryki
konserwowej
Ugotowany i ostudzony ryż wymieszać z
pokrojonymi warzywami i odsączonym tuńczykiem.
Posolić, popieprzyć i wymieszać z majonezem oraz
łyżeczką ostrej musztardy.
Sałatkę można urozmaicać, na przykład:
1. zamiast konserwowej papryki dać świeżą
czerwoną i pokrojoną w kostkę małą cebulkę
2. groszek wymieszać pół na pół z zieloną albo
czerwoną fasolką z puszki
3. dodać pokrojone w dużą kostkę jajko
Jest to jedna z ulubionych sałatek moich gości i
męża, tylko trzeba pamiętać o dokładnym
wystudzeniu ryżu i nierozgotowaniu go, bo zamiast
apetycznej sałatki wyjdzie nam pudding. Lepiej też
kupować tuńczyka w kawałkach niż rozdrobnionego i
delikatnie domieszać go na końcu, rozbijając
widelcem większe kawałki. Ja czasami dodaję dwie
puszki i wychodzi pycha!
94518670.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin