Jałowcówka.pdf

(20 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Ja\263owc\363wka)
Jałowcówka
35 suszonych lub 70 Ļ wie Ň ych owoców jałowca
2 ły Ň eczki cukru
1 l czystej wódki
Owoce opłuka ę , os Ģ czy ę , wło Ň y ę do butli, doda ę cukier i zala ę wódk Ģ .
Butl ħ zatka ę i odstawi ę w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2 - 3 dni wstrz Ģ sa ę butl ħ ).
Nast ħ pnie zla ę płyn znad owoców do czystej butelki odstawi ę do sklarowania.
Po 2 tygodniach nalewk ħ delikatnie zla ę znad osadu gumow Ģ rurk Ģ .
Osad przes Ģ czy ę przez lejek z wat Ģ i poł Ģ czy ę z nalewk Ģ .
Jałowcówk ħ mo Ň na pi ę od razu, ale lepsza jest pa 3 miesi Ģ cach.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin