Muszle Nadziewane.doc

(58 KB) Pobierz
NADZIEWANE MUSZLE

NADZIEWANE  MUSZLE

 

I

SKŁADNIKI:

·         ok 30 sztuk dużych muszli

·         250 g mięsa mielonego

·         250 g pieczarek

·         1 cebula

·         4 łyżki oliwy

·         sól

·         pieprz

·         bazylia

·         oregano

·         ser żółty

·         2 ząbki czosnku

SOS:

·         1 szklanka mleka

·         0,5 szklanki bulionu

·         1 łyżka koncentratu pomidorowego

·         1 łyżka mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Muszle gotować 7-10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. delikatnie mieszać gdyż muszle mogą się połamać. następnie odsączyć i zahartować. wystudzić. cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. podsmażyć na oliwie razem ze startymi na tarce pieczarkami - ok 10 minut. na drugiej patelni usmażyć mięso mielone. połączyć z cebulką i pieczarkami, podsmażyć jeszcze chwilę. doprawić solą, pieprzem i ziołami. dodać drobno pokrojony czosnek. napełnić farszem muszle i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. przygotować sos: mleko połączyć z bulionem i koncentratem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, zagotować. sosem polać makaron. jeśli zostanie makaron, można go położyć na wierzch zapiekanki, w sytuacji gdy zostanie mięso, można je wykorzystać jako dodatek do np do makaronu świderki. na wierzch ścieramy na tarce żółty ser, naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180-200 stopni, sprawdzając czy się nie przypala, smacznego

II ZAPIEKANE W SOSIE SEROWYM:

SKŁADNIKI:

1 opakowanie makaronu dużych muszli

1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej frosty ze smietaną)

śmietana

0k. 25 dag skrawków różnego rodzaju serów

1 filet z kurczaka

15dag pieczarek (mogą być świerze grzyby)

2 cebule

15dag wędzonego boczku

2 ząbki czosnku

2 jabłka

10 dag skrawków sera żółtego lub pleśniowego

PRZYGOTOWANIE:

1.Makaron ugotować, tak aby muszle były na pół twarde i pozostawić do ostygnięcia.

2.W rondelku udusić szpinak z czosnkiem i jabłkami (starte na grubej tarce), pod koniec dodać 10dag sera, wymieszać. Jeśli szpinak był bez smietany to dodac odrobinę śmietany.

3.Mięso kurczaka pokroić w drobniutką kosteczkę, udusic razem z pieczarkami i cebulką. Pod koniec duszenia dodac zmielony boczek.

4.Muszle faszerować powstałymi nadzieniami i układać w żaroodpornym naczyniu.

5.W rondelku rozpuścić pozostałe skrawki serów, wymieszać ze śmietaną, wszystko doprawić solą i pieprzem i zalać ułożone muszle.

6.Wszystko wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO

III

SKŁADNIKI:

·         30 dag. mięsa mielonego

·         cebula

·         8 duzych makaronowych muszli

·         1/8 główki małej białej kapusty

·         pół papryki

·         10 orzechów pistacjowych

·         olej do smażenia

·         sól

·         pierz

·         natka

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę drobno pokroić i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Mięso usmażyć.
  2. Dodać pokrojoną cebule, usmażyć. Wsypać sól, pieprz ,ostrą paprykę. Kapustę odcedzić na sicie. Dodać do mielonego mięsa i wymieszać. Zasmażyć. Na końcu wrzucić posiekane orzechy.
  3. Nadzieniem napełniać podgotowane muszle. I układać je w naczyniu żaroodpornym.
  4. Zapiekać 10 minut w piekarniku.

IV

Włóż muszle do wrzącej wody, posól, dodaj trochę oleju lub oliwy. Makaron ugotuj al dente. Po ugotowaniu spłucz dokładnie zimną wodą i odsącz na sitku. Następnie rozłóż muszle na ręczniku, aby dokładnie obeschły. Przygotuj farsze:

A)    Farsz serowy
Składniki: 100 g sera żółtego typu gouda lub ementaler, 6-7 jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3-4 łyżki majonezu, pieprz czarny świeżo mielony, sól
Jajka i ser pokrój w kosteczkę. W misce wymieszaj majonez, musztardę, wrzuć pokrojony ser i jajka, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj. Nadziewaj muszelki.

B)     Farsz pieczarkowy
Składniki: 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 serek topiony gouda lub ementaler
pół pęczka natki pietruszki i/lub natki koperku, pieprz czarny świeżo mielony,
sól, sok z połowy cytryny, olej do smażenia (3 łyżki), masło do smażenia (ok. 1-2 łyżki).
Pieczarki pokrój na pół, a następnie na plasterki, cebulę posiekaj w kosteczkę, koperek posiekaj drobno. Na rozgrzany olej wrzuć pieczarki, od razu posól i polej sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją (pod warunkiem, że używasz młodych i białych pieczarek). Duś je aż do odparowania wody, którą puszczą pieczarki. Przełóż na talerz i na tej samej patelni bez mycia na 1 łyżce masła zrumień cebulkę, powinno to trwać ok. 8-10 minut. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj serek topiony i rozpuść go, dodaj pieczarki i cebulkę. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Teraz dodaj koperek, posól i popieprz. Ostudź i nadziewaj.

C)    Farsz tuńczykowy
Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 średnie korniszony, 3 plastry marynowanej papryki, pół słoika marynowanych pieczarek, pół słoiczka marynowanych cebulek, pół słoiczka małego majonezu, sól, pieprz
Korniszony, paprykę i pieczarki pokrój w kosteczkę, dodaj dokładnie odsączonego tuńczyka, cebulki, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

D)    Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, twarogiem i kurczaczkiem w miodowo imbirowej marynacie:

Piersi kurczaka kroimy na kawałki i na pare godzin wsadzamy do marynaty:
oliwa
sos sojowy
ocet winny
2 łyżki miodu
imbir ( tak na oko)
liść laurowy
ziele angielskie 2 kulki
pieprz
czosnek rozgnieciony

Generalnie ta marynata nadaje sie również do innych mięs np. na grilla

Smażymy na patelni kurczaczka z 1/3 marynaty i dodajemy paczkę mrożonego szpinaku i kostkę rozgniecionego twarogu, albo fetę, troche masła do smaku, przyprawiamy wedle uznania. Taki sos mieszamy z makaronem ( ja wybieram rurki najczęściej). Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję mozzarellą. Zapiekam 20-30 min

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin