Raport z ćwiczenia I
Grupa II
Temat: Skrining środowiskowy.
1) Wstęp teoretyczny
Skrining srodowiskowy jest to poszukiwanie mikroorganizmów (grzybów, promieniowców o znaczeniu biotechnologicznym). Obejmuje proces zabiegów mających na celu wykrycie i wyizolowanie spośród ogromnej liczby drobnoustrojów tych, które odpowiadają stawianym wymaganiom biotechnologicznym.
Przydatne biotechnologicznie mikroorganizmy powinny być:
-dostępne w postaci czystej kultury i łatwe do przechowywania przez dłuższy okres
czasu
-stabilne genetycznie i łatwo ulegać manipulacjom genetycznym
-proste w hodowli na dużą skale i na łatwo dostępnych podłożach przemysłowych
-mikroorganizm nie może być patogenny
Preparaty enzymatyczne należą do najlepiej rozwiniętego działu biotechnologii. Ich produkcja jest możliwa dzięki naturalnej zdolności mikroorganizmów do produkcji szerokiej gamy enzymów, np. lipazy i proteazy.
Technologia produkcji preparatów enzymatycznych obejmuje m. in. wybór mikroorganizmu, przygotowanie hodowli, zaszczepienie podłoża produkcyjnego, biosyntezę enzymu, wydzielenie i zagęszczenie preparatu enzymatycznego.
2) Materiały i metody
Selekcje szczepów bakteryjnych wykonano poprzez serie rozcieńczeń próbek pochodzących z różnych środowisk: woda, gleba, osad czynny, osad denny.
Z dwóch ostatnich rozcieńczeń danej próby wykonano wysiew tarty na pożywkę stałą. Pożywka do izolacji bakterii lipolitycznych zawierała trójbutrynę, a do izolacji bakterii proteolitycznych odtłuszczone mleko w proszku. Płytki z pożywkami inkubowano przez 7 dni w temperaturze 20°C. Następnie po upływie 7 dni zliczano kolonie bakterii oraz przenoszono 3 najbardziej aktywne szczepy lipolityczne i proteolityczne z każdego środowiska do pożywki płynnej. Próby inkubowano przez kolejne 7 dni w temperaturze 26°C.
Po upływie 7 dni oznaczano aktywność lipazy i aminopeptydazy w hodowlach. Użyto 2 substratów: MUF-butyrate do oznaczania lipazy i MCA-lecine do oznaczania aminopeptydazy.
Hodowle bakterii lipolitycznych i proteolitycznych poddano wirowaniu 10tys obrotów/min przez 10 minut w temperaturze 4°C aby oddzielić płyn pohodowlany zawierający dany enzym (lipazy lub aminopeptydazy) od biomasy komórek.
Następnie przygotowano mieszaninę reakcyjną w dwóch próbach dla każdego enzymu. W tym celu pobrano po 1ml płynu pohodowlanego i dodano do niego 0,125ml buforu fosforanowego i 0,125ml odpowiedniego substratu. Wykonano także próbę kontrolną nie zawierającą substratu.
Po wykonaniu prób mierzono ich aktywność.
1) Wyniki:
Strefy przejaśnienia wokół bakterii są charakterystyczne dla drobnoustrojów proteolitycznych i lipolitycznych dzięki czemu łatwiej odróżnić je od pozostałych.
T-pożywka z trójbutryną, M-pożywka z odtłuszczonym mlekiem
X=a*R/v
a-średnia ze zliczonych bakterii
R-rozcieńczenie
v-objętość
Nr.próby
Środowisko
Pożywka
Rozcieńczenie
Ilość bakterii
Średnia ilość bakterii
X
1
woda
T
10^3
8
2
4
6
60000
3
M
14
7
10,5
105000
5
10^2
26
17
17000
21
20
20,5
20500
osad czynny
10^6
...
Rainhardt