TORT PAVLOWEJ
Beza:
· 4 białka
· 1 szklanka cukru
· 1 łyżeczka octu winnego,(ewentualnie octu spirytusowego lub soku z cytryny)
· 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przybranie:
· 200 ml śmietany kremówki
· 2 łyżki cukru pudru
· 2 szklanki truskawek
Piekarnik rozgrzejcie do 180°C. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijać stopniowo dodając szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą i ocet winny i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować (ale nie flamastrem, żeby nie wybrudzić bezy!)okrąg średnicy 23 cm , umieścić na blaszce i wypełnić go bezową pianą. Piec kilka minut w 180° C, a następnie zmniejszyć do temperatury 150°C i piec ok. godziny, później zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ubić śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru pudru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Jeśli spodziewacie się większej ilości gości proponuje zrobić bezę z 6 białek, kierując się zasadą - na każde białko 4 łyżki cukru.
Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i poukładać truskawki.
• Bardzo smaczna, skórka bezy jest chrupiąca a środek mięciutki, a ze śmietaną i owocami tworzy doskonałe połączenie. Użyłam śmietany Mlekovity 30 % i tylko 375 ml i jednak dodałam do niej łyżkę cukru pudru. Skrobię zastąpiłam mąką ziemniaczaną a ocet cytryną.Nie należy się zrażać jeśli beza lekko opadnie po upieczeniu i popęka, ona taka ma być i powinna tworzyć artystyczny nieład :)I wbrew pozorom bardzo dobrze się kroi :)Biała Pavlova(wg przepisu Nigelli Lawson)
• 6 białek
• 300 g miałkiego cukru
• 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
• 1 łyżeczka białego octu winnego
• 500 ml śmietany kremówki
• owoce sezonoweBiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.
rubin89