tort pavlowej - bezowy.odt

(92 KB) Pobierz

TORT PAVLOWEJ

Beza:

·        4 białka

·        1 szklanka cukru  

·        1 łyżeczka octu winnego,(ewentualnie octu spirytusowego lub soku z cytryny)

·        2 łyżeczki mąki kukurydzianej 

Przybranie:

·        200 ml śmietany kremówki

·        2 łyżki cukru pudru

·        2 szklanki truskawek 

 Piekarnik rozgrzejcie do 180°C. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijać stopniowo dodając szklankę cukru, aż piana stanie się sztywna. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą i ocet winny i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować (ale nie flamastrem, żeby nie wybrudzić bezy!)okrąg  średnicy  23 cm , umieścić na blaszce i wypełnić go bezową pianą. Piec kilka minut w 180° C, a następnie zmniejszyć do temperatury 150°C i piec ok. godziny, później zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ubić śmietanę i zmieszać z 2 łyżkami cukru pudru. Pokroić truskawki na ćwiartki. Jeśli spodziewacie się większej ilości gości proponuje zrobić bezę z 6 białek, kierując się zasadą -  na każde białko 4 łyżki cukru.

Na bezowym spodzie rozprowadzić bitą śmietanę i poukładać truskawki.



 

 

 

 

Biała Pavlova

        Bardzo smaczna, skórka bezy jest chrupiąca a środek mięciutki, a ze śmietaną i owocami tworzy doskonałe połączenie.
Użyłam śmietany Mlekovity 30 % i tylko 375 ml i jednak dodałam do niej łyżkę cukru pudru. Skrobię zastąpiłam mąką ziemniaczaną a ocet cytryną.
Nie należy się zrażać jeśli beza lekko opadnie po upieczeniu i popęka, ona taka ma być i powinna tworzyć artystyczny nieład :)
I wbrew pozorom bardzo dobrze się kroi :)

Biała Pavlova
(wg przepisu Nigelli Lawson)

        6 białek

        300 g miałkiego cukru

        1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)

        1 łyżeczka białego octu winnego

        500 ml śmietany kremówki

        owoce sezonowe

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy. Wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować owocami sezonowymi.

 

 



Zgłoś jeśli naruszono regulamin