Ciasto:- 5 jajek- 220 g mąki- 180 g cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 125 ml oleju- 3 łyżki gorzkiego kakao- 125 ml wodyŻółtka utrzeć z połową cukru na puszystą , kremową masę , dolać olej i wodę , utrzeć ponownie. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę i dodać do masy żółtkowej. Do tego przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie wymieszać. Następnie przelać na wysmarowaną lub wyłożoną pergaminem blachę, wyrównać powierzchnię.Masa serowa:- 500 g quarku (można zastąpić serkiem homogenizowanym lub zmielonym białym serem o jednolitej konsystencji)- 1 opakowanie budyniu waniliowego- 100 g cukru
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć , przełożyć do woreczka foliowego , uciąć róg i wyciskać masę na kakaowe ciasto tworząc kwadraty (czy też kratkę). Piec w temp. 180 st.C. przez 30 - 35 minut (moje ciasto było grubsze , więc piekłam prawie 45 minut).
rubin89