PREPARATY.ZIOŁOWE.DIOICHI.HERBATY
ACHYROCLINE.SATUREIOIDES
Ma działanie antybakterialne, antymikrobowe, antyspazmatyczne, uspokajające, relaksujące, tonizujące, afrodyzjakalne, analgetyczne i silne antywirusowe. Harmonizuje meridian nerek, płuc, śledziony i woreczka żółciowego.
Achyrocline satureioides zawiera między innymi flawonoidy, sequiterpeny, monoterpeny, polisacharydy, kwasy organiczne jak na przykład kwas rozmarynowy oraz całą masę minerałów w formie organicznej. Achyrocline satureioides używane jest dla poprawienia funkcji żołądka, wątroby i jelit. Ochrania wątrobę przeciw uszkodzeniu bromobenzenem. Uspokaja centralny układ nerwowy i uwalnia mięśnie układu trawiennego. Ogranicza pojawianie się skurczy, bólów kręgosłupa, szyi, powstanie astmy oskrzelowej, drażniącego kaszlu, anginy, przeziębienia, nerwobólów, bólów menstruacyjnych, reumatyzmu, degeneracji stawów, nerkowych i jelitowych kolek, depresji, epilepsji i stresu. Rozluźnia wewnętrzne
i zewnętrzne mięśnie szkieletowe oraz harmonizuje cykl menstruacyjny. Wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia ciśnienie krwi, obniża ryzyko powstania kamieni nerkowych, wzmacnia słuch, czynność grasicy, śledziony, trzustki, nerek i płuc. Studia naukowe odkryły, że in vitro roślina zatrzymuje rozwój 67% komórek rakowych, również lymfoblastoid zakażonych wirusem HIV – (Arisawa, M 1994, Abdel-Malek,S. et al.1996. Drug Leads from the Kallawaya Herbalists of Bolivia).
Wzmacnia rośnięcie włosów i oddala przedwczesne siwienie. Ogranicza powstanie zapaleń, alergii i cukrzycy. Uspokaja i rozjaśnia psychikę, eliminuje strach i poprawia odporność centralnego układu nerwowego, dzięki zawartości polisacharydów znacznie wzmacnia naturalne zdolności obronne organizmu. Jest herbatą wybitnie relaksującą i tonizującą o doskonałym smaku.
SKŁAD:
Achyrocline satureioides – kwiat.
PRZYGOTOWANIE I DAWKOWANIE:
2 – 3 łyżeczki kwiatu Achyrocline satureioides zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17.00
Herbatę można lekko posłodzić miodem.
ALOYSIA TRIPHYLLA (Verbena)
Aloysia triphylla (Verbena)- zawiera olejek eteryczny zawierający cytral, carvon, nerol, dipenten, limonen, citroncol, geraniol, alfa i beta pinen, cyneol, linalol i inne substancje bioaktywne.
Harmonizuje meridian wątroby, trzech ogrzewaczy, główny i żołądka.
Ma działanie przeciw grzybicze, antydepresyjne, antywirusowe, antybakteryjne, ściągające, uspokajające, tonizujące, wiatropędne, relaksujące, wspomagające trawienie, przeciwutleniające, owadobójcze i przeciwzapalne.
Aloysia triphylla jest używana ze względu na swój cytrynowy aromat do przygotowania orzeźwiających herbatek i poprawy smaku potraw. Ma uspakajający wpływ na centralny system nerwowy, łagodzi migreny, depresje, nerwobóle, mdłości, czestoskurcz, pomaga regenerować i osłaniać komórki.
Harmonizuje funkcje serca, stymuluje aktywność macicy, wzmacnia laktację, wspomaga funkcje płuc, żołądka, trawienie oraz przyjemnie odświeża oddech. Znakomita przy wzdęciach, skurczach żołądkowych i jelitowych. Ogólnie uspokaja psychikę i pomaga usunąć stres.
Zawarty w herbatce cyneol ogranicza rozmnażania wirusów grypy, grzybów z rodziny Candidy albicans, Escherichia coli a geraniol ma wpływ na różne pasożyty.
SKŁAD: Aloysia triphylla/Paragwaj
Waga netto: 100 gr.
DAWKOWANIE I SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
2-3 łyżeczki do herbaty na 3/4 l. wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
GŁOWIENKA.POSPOLITA – PLUNELLA.VULGARIS
Głowienka pospolita – Prunella vulgaris - zawiera przede wszystkim garbniki, substancje gorzkie, żywicę, prunellin, hiperozyd, kwasy organiczne – kwas rozmarynowy, oleanolowy, ursulowy i kawowy, sole organiczne, witaminy B1,C , K , taninę i olejki eteryczne.
Harmonizuje meridian wątroby, pęcherza moczowego i płuc.
Ma działanie przeciw grzybicze, antywirusowe, antybakteryjne, ściągające, tonizujące, rozciągające naczynia krwionośne, wspomagający wątrobę, oczyszczające, moczopędne i przeciwzapalne.
Głowienka wspomaga organizm przy grypach i przeziębieniach, infekcjach wątroby, pęcherza moczowego i płuc. Eliminuje ryzyko wystąpienia nadciśnienia, biegunki, pomaga utrzymać krzepnięcie krwi, harmonizuje układ hormonalny, wzmacnia regeneracje tkanek. Zawarte kwasy organiczne mają działanie antybiotyczne i antywirusowe szczególnie na Shigella spp, Salmonella typhi, Strptococcus i cały szereg pleśni chorobotwórczych.
Zewnętrznie można obmyć odwarem z głowienki problemową, podatną na zapalenie cerę z trądzikiem młodzieńczym.
Głowienka pospolita – Prunella vulgaris
2 – 3 łyżeczki Prunella vulgaris zmieszać z 3/4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17.00. Herbatę można lekko posłodzić miodem.
Uwaga:
We wszystkich przypadkach po 3 tygodniach używania następuje tygodniowa pauza.
Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku.
KACANKA.PIASKOWA – HELICHRYSUM.ARENARIUM
Kacanka piaskowa (Helichrysum arenarium) - Surowcem leczniczym jest kwiatostan kocanki - Inflorescentia Helichrysi. Surowiec zawiera flawonoidy, karotenoidy, olejek eteryczny, związki goryczowe, trójterpeny, związki kumarynowe, garbniki. Kocanka ma działanie żółciotwórcze, żółciopędne, pobudzające trawienie i czynność wątroby, przeciwskurczowe i przeciwreumatyczne.
Harmonizuje merydian wątroby i woreczka żółciowego.
Kocanka piaskowa działa antyalergicznie, bakteriostatycznie. Usprawnia trawienie, zmniejsza wzdęcia, wspomaga wydalanie żółci, wspomaga wydzielanie soków żołądkowych i wydzieliny trzustkowej. Stosuje się przy wirusowych i częstych zapaleniach wątroby, dolnych dróg moczowych i wysypkach. Hamuje i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, zapaleniu woreczka żółciowego i moczowodów.
Po 3 tygodniach zażywania preparatu należy przerwać zażywanie na okres l tygodnia.
Nie podawać dzieciom do 3 lat. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
LAPACHO – TABEBUIA.IMPETIGINOSA
Ma działanie antywirusowe, antybakterialne, antymikrobowe, antygrzybicze
i przeciwpasożytnicze. Harmonizuje meridian śledziony i trzech ogrzewaczy. Lapacho czerwone zawiera: Przede wszystkim alkaloidy naftochinony – lapachol, lapachon i ich pochodne, flawonoidy, quercetin, kwas hydroksybenzoowy, saponiny, naturalne substancje antygrzybicze, wapń, selen i żelazo w formie organicznej. Lekki napar poprawia odporność organizmu nawet o 48%, stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek, normalizuje skład krwi, dzięki zwielokrotnieniu ilości czerwonych krwinek poprawia dopływ tlenu do komórek ciała, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, hamuje rozwój komórek raka. Jest silnym antyutleniaczem, chroni ciało przed różnymi toksynami i obniża uczulenie ciała na różne chemikalia. Poprawia tworzenie krwi, ogranicza powstawanie różnych chorób krwi, w tym raka krwi. Obniża wchłanianie glukozy, używana jest do obniżenia ryzyka powstania cukrzycy. Poprawia metabolizm, funkcje szpiku kostnego, śledziony i trzustki. Oczyszcza organizm z różnego rodzaju pleśni, w tym candidy, łagodzi zapalenia i harmonizuje układ hormonalny. Lapacho ogranicza pojawianie się łuszczycy, egzemów, liszajów, migren, bólu stawów, zapalenia stawów, choroby Parkinsona, sklerozy, upławów oraz grzybicy skóry, ust i pochwy. Obniża rozmnażanie bakterii typu Brucela, polio wirusów, herpes simplex 1 i 2 oraz różnych wirusów powodujących grypę. Uspokaja psychikę, poprawia odporność centralnego układu nerwowego.
Tabebuia impetiginosa – Lapacho czerwone – kora
Dawkowanie i przygotowanie:
1. lekkie na stymulację: 2-3 łyżeczki kory lapacho zmieszać z 3/4 litra wody, gotować
3 minuty, następnie przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17 wieczorem.
2. Silniejsze na eliminowanie: przygotowanie takie samo, czas gotowania wynosi
5 minut, potem 15-20 minut macerować
Herbatkę można lekko posłodzić miodem.
KOLCOWÓJ.CHIŃSKI – LICIUM.CHINENSE
Lycium chinense – kolcowój chiński - zawiera:
Przede wszystkim karotenoidy, betainę, prowitaminę A karoten, zeaxantynę, fysalen, witaminę E, B1, B2 i C, steroidy, gramisterol, cykloartanol, beta sitosterol, kwas linolowy, linolenowy, alkaloid kukoaminę A oraz całą gamę minerałów w formie organicznej. Harmonizuje meridian wątroby i nerek.
Uprawia się ją przede wszystkim w Chinach i Tybecie. Owoców używa się jako substancji tonizującej, dla wzmocnienia nerek wątroby i przy zmęczeniu. Ogranicza powstawanie bólu w krzyżu, kolanach i kostkach od środka, bólu głowy, zawrotów, huczenia w uszach i problemów skórnych w dolnej części ciała powstałych na skutek pustych nerek. Ogranicza przedwczesny wytrysk nasienia, impotencję i anemię. Nawilża płuca, odżywia krew, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Poprawia kondycję ścięgien, paznokci, ostrość widzenia, zapalenie spojówek, słabe lub rozmazane widzenie, likwiduje światłowstręt i kurzą ślepotę, poprawia widzenie w ciemności. Jest naturalnym źródłem energii i lekkostrawnych cukrów oraz prowitaminy A, witaminy B1, B2 i C dla sportowców, ciężko pracujących, ludzi osłabionych i starszych. Podtrzymuje długowieczność. Ma działanie antyutleniające – eliminuje ryzyko uszkodzenia komórek poprzez wolne rodniki oraz promieniowanie słoneczne, przez co zapobiega starzeniu się skóry i ciała. Prewencyjnie ochrania komórki wątroby przed niektórymi substancjami – -tetrachlorem, stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek, funkcję jelit, rozluźnia mięśnie naczyń krwionośnych i normalizuje wysokie ciśnienie krwi. Pomaga szybko regenerować komórki po napromieniowaniu promieniami X. Stymuluje parasympatyczny układ nerwowy, poprawia metabolizm tłuszczu, eliminuje czerwone żyłki na twarzy, poprzez harmonizację wątroby pozytywnie oddziałuje na cykl menstruacyjny i ogranicza gorączkę przy malarii. Całościowo uspokaja wściekłe, wybuchowe oraz porywcze temperamenty i osoby zgorzkniałe.
SKŁAD: Lycium chinense – kolcowój chiński - owoc
1. lekkie na stymulację: 2-3 łyżeczki owoców Lycium chinense zmieszać z 3-4 litra wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17 wieczorem.
Herbatę można posłodzić miodem. Ze względu na przyjemny smak owoce można jeść na surowo jak rodzynki. Owoce można również przyrządzić z kaszą ryżową lub jaglaną, lub dodawać do ciast owocowych.
ESPINHEIRY.SANT A - MAYTENUS ILICIFOLIA
Ma działanie tonizujące, afrodyzjakalne, relaksujące, przeciwbólowe, detoksykujące, antyutleniające, moczopędne, ściągające, dezynfekujące, antybiotykowe, antywirusowe, antybakteryjne, antymikrobowe, przeciwwrzodowe, antyrakowe, przeciwbiałaczkowe, przeciwzapalne stawów, przeciwreumatyczne, kotraceptivni, rozszerza naczynia, estrogenne, przeczyszczające, przeciwzapalne, stymuluje odporność organizmu. Harmonizuje meridian serca, osierdzia, jelita grubego, śledziony, żołądka, jangowy piętowy, wątroby i nerek. Maytenus ilicifolia – zawiera przede wszystkim 4-methyl-(-)-epigallocatechin, 6-benzoyl -- 6-deacetylmaytein, 22-hydroxytingenon, maytansin, maytenin, pristimerin, phenoldienony, tingenon i proanthocyanidiny (ouratea-proanthocyanidiny A i B), wapń
i magnez.
Bardzo łagodną herbatką z liści Maytenu ilicifolia pije się szczególnie w Ameryce Południowej, na terenie Paragwaju, Argentyny i Brazylii jako środek tonizujący, afrodyzjakalny i poprawiający apetyt. Maytenus ilicifolia jest drzewem o kolczastych liściach, dzięki którym w miejscowym języku jest nazywane Espinheira Santa. W swojej ojczyźnie jest ceniony ze względu na wszechstronne zastosowanie. Badania potwierdziły cały szereg istotnych efektów działania tej rośliny. Liście są ogromnym źródłem „fitoestrogenów”, które obniżają ryzyko wystąpienia osteoporozy, szczególnie u kobiet i są ich „eliksirem” młodości. Pomagają w czasie miesiączki, harmonizują cykl miesiączkowy i ograniczają występowanie uderzeń gorąca w okresie przekwitania. Substancje zawarte w roślinie mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, już
w małych dawkach ograniczają ryzyko wystąpienia raka i białaczki. Organiczają również ryzyko wystąpienia zapalenia stawów, reumatyzmu, wrzodów żołądka, zapalenia jelit, mają działanie uspokajające, rozszerzają naczynia, i uśmierzają ból. Obniżają zakwaszenie żołądka i organizmu oraz wzmacniają zdolności obronne organizmu. Harmonizują całościowo system hormonalny, szczególnie obszar nadnerczy, wzmacniają organizm i jego system ochronny przed niebezpiecznymi mikroorganizmami. Usuwają napięcie i stres. Jeśli masz pragnienie, na pewno docenisz doskonały smak i działanie relaksujące tej wspaniałej herbatki na każdą niebanalną okazję.
SKŁAD: Maytenus ilicifolia – liść
2-3 łyżeczki liści Maytenus zmieszać z 3/4 l wody, gotować 3 minuty, przecedzić. Popijać w ciągu dnia do godziny 17. Herbatkę można lekko posłodzić miodem.
PALCZATKA.CYTRYNOWA
Rodzaj Cymbopogon liczy kilkadziesiąt gatunków, wszystkie charakteryzują się wyraźnie cytrynowym zapachem. Palczatka jest rośliną, która ma kilka zastosowań. Pochodzi co prawda z tropikalnej Azji, ale dziś uprawia się ją praktycznie na wszystkich terenach tropikalnych. Jest to wytrzymała, wiechlinowata trawa z długimi liśćmi. Znana jest pod wieloma nazwami: trawa cytrynowa, lemongras, gandhatrn, citronela lub Heong Mau. Roślina ta lubi piaszczystą, dobrze przepuszczającą wodę glebę oraz dużo wody.
ZASTOSOWANIE:
Dolne, grubsze pędy, drobno pokrojone stosuje się w wielu potrawach kuchni azjatyckiej do sałatek jak i dań gotowanych. Użyć można też górnej części trawy, jednak ta jest zbyt twarda do gryzienia, dlatego też przed podawaniem należy ją wyjąć. W trakcie zamrażania lub suszenia nie traci charakterystycznego cytrynowego aromatu. Olejki eteryczne zawarte w roślinie stosuje się również, między innymi jako dodatek do mydła. Substancje, które znajdują się w roślinie odganiają także owady.
ZASTOSOWANIE TRADYCYJNE:
Medycyna naturalna wykorzystuje trawę cytrynową jako lekarstwo przeciw gorączce, problemom żołądkowym, biegunce (czerwonce) i w celu obniżenia cholesterolu we krwi. W Brazylii wykorzystuje się ją również w celu uspokojenia nerwów, w medycynie indyjskiej przy braku apetytu. Również dobrze znoszą ją dzieci. Według ajurvedy wspomaga układ krwionośny, wzmaga pocenie i uspokaja. Udowodniono działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i dezynfekujące. Żywa roślina nadaje się do zadymionych pomieszczeń.
NAUKA:
W tradycyjnej brazylijskiej medycynie stosuje się napar przy depresji, skurczach oraz jako lekki środek uspokajający i nasenny. Badania naukowe na myszach laboratoryjnych potwierdzają te właściwości, jednak z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę, że cytowane badania pochodzą od autorów brazylijskich, nie muszą więc być całkiem obiektywne. Inny test na szczurach potwierdził wpływ rośliny na obniżenie poziomu lipidów we krwi. Wpływ był pozytywny – obniżył się poziom glukozy (w plazmie naczczo), całkowity poziom lipidów we krwi, przy czym podniósł się poziom cholesterolu HDL (tzw. „dobry cholesterol”). W ten sposób potwierdzona została poprawność ludowego zastosowania rośliny przez diabetyków 2. s...
Ania-Dejzi