Składniki: makaron lasagne 500g mielonego mięsa 400g sera mozarella kostka rosołowa 600ml śmietany 30% puszka krojonych pomidorówduża cebula czosnek łyżka oregano sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy po kolei pomidory wraz z zalewą, mięso mielone, posiekaną drobno cebulkę, wyciskamy czosnek, dodajemy kostkę rosołową. do smaku dodajemy sól i pieprz - choć niekoniecznie. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron lasagne (tak aby pokryć dno naczynia) - jedna warstwa, przygotowany farsz - na wysokość mniej więcej 1 cm, następnie starty na tarce ser - tak, aby tylko pokryć mięso, polewamy śmietaną - po wierzchu i po bokach. I tak kolejno aż do wyczerpania farszu. ostatnią warstwę układamy tylko z dużej ilości sera, całość polewamy pozostałą dużą ilością śmietany naczynia nie przykrywamy. Piekarnik nagrzany do temp. 200 stopni wstawiamy lasagne i pieczemy ok. 30 min. polecam i życzę smacznego.
Birdosz