· 1 opakowanie papieru ryżowego (ok. 14 płatków)
· 1/2 szklanki jasnego piwa
· 250 g mielonego wołowego mięsa
· 5 grzybków moon
· 50 g makaronu ryżowego
· 1 mała młoda marchewka
· 2 duże liście kapusty pekińskiej
· 1 mała cebula
· 1 łyżeczka sosu sojowego
· 1 łyżeczka sosu worcester
· 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
· sól do smaku
· olej do smażenia
·
Grzybki moon zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie kroimy w wąskie paseczki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę i kroimy makaron na 3-centymetrowe fragmenty. Mięso podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby, makaron i kapustę oraz przyprawy. Odstawiamy do przestygnięcia. Piwo wlewamy do głębokiego talerza. Moczymy w nim płatek papieru ryżowego do momentu, aż zrobi się elastyczny. Lekko strzepujemy nadmiar piwa i kładziemy papier na suchej desce. Wkładamy następny płatek do namoczenia. Na papierze układamy łyżeczkę farszu i zwijamy sajgonkę jak krokiet, czy gołąbek. Kolejno moczymy papier i zawijamy sajgonki. Na patelnię wlewamy olej. Jego warstwa musi mieć ponad 2 cm. Smażymy sajgonki na mocno rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Ja podałam sajgonki z surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów, kiszonego ogórka oraz jogurtu zmieszanego z majonezem, soli i białego pieprzu. Smacznego!
Birdosz