Sajgonki.doc

(101 KB) Pobierz
Sajgonki

Sajgonki

 

Składniki

·         1 opakowanie papieru ryżowego (ok. 14 płatków)

·         1/2 szklanki jasnego piwa

·         250 g mielonego wołowego mięsa

·         5 grzybków moon

·         50 g makaronu ryżowego

·         1 mała młoda marchewka

·         2 duże liście kapusty pekińskiej

·         1 mała cebula

·         1 łyżeczka sosu sojowego

·         1 łyżeczka sosu worcester

·         1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

·         sól do smaku

·         olej do smażenia

·          

Opis przygotowania

Grzybki moon zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut pod przykryciem. Następnie kroimy w wąskie paseczki. Kapustę pekińską drobno siekamy. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę i kroimy makaron na 3-centymetrowe fragmenty. Mięso podsmażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy grzyby, makaron i kapustę oraz przyprawy. Odstawiamy do przestygnięcia. Piwo wlewamy do głębokiego talerza. Moczymy w nim płatek papieru ryżowego do momentu, aż zrobi się elastyczny. Lekko strzepujemy nadmiar piwa i kładziemy papier na suchej desce. Wkładamy następny płatek do namoczenia. Na papierze układamy łyżeczkę farszu i zwijamy sajgonkę jak krokiet, czy gołąbek. Kolejno moczymy papier i zawijamy sajgonki. Na patelnię wlewamy olej. Jego warstwa musi mieć ponad 2 cm. Smażymy sajgonki na mocno rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony. Ja podałam sajgonki z surówką z kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów, kiszonego ogórka oraz jogurtu zmieszanego z majonezem, soli i białego pieprzu. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin