Sorbet.pdf

(42 KB) Pobierz
50336413 UNPDF
Sorbet
Składniki
70 dag truskawek, 10 dag cukru. Na foremki: 5 dag masła, 3
białka, 5 dag mąki, 13 dag cukru pudru, 3 dag mielonych
migdałów, łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania
Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Kilka zostawić do przybrania, resztę
zmiksować. Z cukru i 300 ml wody ugotować jasny syrop, ostudzić. Dodać zmiksowane
truskawki. Wstawić do zamrażalnika.
Wszystkie składniki na foremki połączyć, wyrobić ciasto i wykładać łyżką na blachę
wyłożoną folią aluminiową, formując koła średnicy 12-15 cm. Wstawić do nagrzanego
piekarnika (200^C) i piec 4 minuty. Natychmiast wyjmować i wkładać do filiżanek(aby
uzyskać odpowiedni kształt) i studzić. Formować kulki lodowe, układać w foremkach i
przybrać truskawkami.
 
50336413.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin