Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

 

Składniki na 6 porcji:

40 dag papryki

cebula

15 dag wędzonego boczku

bek czosnku

80 dag ziemniaków

2 papryczki chili

pół szklanki soku pomidorowego

łka oleju

niepełna szklanka mleka (200 ml)

niepełna szklanka śmietany (200 ml)

5 dag startego żółtego sera

łka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii)

l, pieprz

masło do formy

 

Papryki umyj, ułóż na blasze i podpiecz w piekarniku w temperaturze 220°C, aż lekko sczernieją (około 10 minut). Po wyjęciu, ostrożnie pozdejmuj skórki, poprzekrawaj wzdł na pół, oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę.

 

Obierz i posiekaj cebulę i czosnek, a boczek pokrój w kostkę. Obrane ziemniaki umyj i potnij w cienkie plasterki. Chili poprzekrawaj wzdł i oczyść z pestek.

 

Boczek wytop na rozgrzanym na patelni oleju, dodaj cebulę i czosnek, i całość razem przesmaż. Teraz wlej sok pomidorowy, dodaj paprykę i chili, i doprowadź sos do wrzenia.

 

Zagotuj mleko, wlej do niego śmietanę, przypraw solą i obficie pieprzem, po czym zamieszaj.

 

W żaroodpornej, natłuszczonej formie ułóż boczek z papryką, przykryj go ziemniakami, polej mlekiem ze śmietaną, posyp serem i wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

 

Przed podaniem posyp zapiekankę zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin