ANIOŁEK
Ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Masa: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka śmietany 3 jaja 1 margaryna 2 łyżki maki ziemniaczanej Dodatkowo galaretka o dowolnym smaku. Ciasto: Ubijamy białka na sztywna piane. Następnie dodajemy po trochu cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtku i na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na prostokątna blachę wysmarowaną tłuszczem.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na 2 części. Masa: Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowę gorącej masy wylać na jedną część placka, na to położyć druga połowę ciasta i wylać resztę masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką.
Gryzmek