Sękacz podlaski tradycyjny.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 40 świeżych jajek, * 1 litr kwaśnej śmietany, * 1 kilogram mąki, * 1 kilogram cukru, * 0,5 kilograma masła, * 0,5 kilograma margaryny, * 2 cytryny, * 4 cukry waniliowe, * 4 dowolne zapachy. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka. Potem dodać mąkę i śmietanę - ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek. Masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek. Do tej czynności wymagana jest specjalna prawie płaska warząchewka, tak, aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało. Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin