Gołąbek leniwej gospodyni .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 0,25 dkg mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo- wołowego lub z indyka) * 1 jajko, * 1 cebula, * 2 łyżki tartej bułki, * 0,5 szklanki wody * 1 kg grzybów leśnych, * 2 łyżki masła, * 1 łyżka mąki, * 2 szklanki mleka * 200 ml gęstej śmietany, * sól, * pieprz, * 1- 1,5 l gotowego bulionu grzybowego SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 min. 2. Kapustę wyjąć, odcedzić i ostudzić. 3. Po ostudzeniu rozdzielić liście i z każdego odciąć zgrubiały nerw. PRZYGOTOWANIE FARSZU: 1. Grzyby namoczyć, ugotować i pokroić w cienkie paseczki. Wywar zachować. 2. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 3. Słoninę drobno pokroić, zesmażyć, dodać cebulę, zrumienić. 4. Kaszę wymieszać ze skwarkami, przyrumienioną cebulą, grzybami, dodać jajko, sól i pieprz. 5. W naczyniu do zapiekania układać warstwami: liście kapusty, farsz z kaszy, liście kapusty, i znowu farsz, aż do wyczerpania składników. Całość powinna być przykryta liśćmi kapusty. 6. Zalać gołąbek bulionem przygotowanym z kostki bulionowej z dodatkiem wcześniej otrzymanego wywaru grzybowego i piec w piekarniku 1 godz. w temp. 170°. Po wyjęciu z piekarnika dzielić na porcje, każdą polać stopioną słoninką ze skwarkami i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z piwem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin