Kiełbaski podlaskie .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 1 kg mięsa mielonego (wołowina z wieprzowiną) * duża cebula * 8 dag smalcu * 0,5 l wywaru z włoszczyzny * pół szklanki śmietany * 1 dag mąki * 2 - 3 ząbki czosnku * majeranek * zmielone ziarno jałowca * sól SPOSÓB WYKONANIA: Cebulę utrzeć na tarce, dodać do mielonego mięsa wraz z przyprawami: czosnkiem, majerankiem, jałowcem. Masę dokładnie wyrobić rękami. Formować małe kiełbaski. Ułożyć na blasze wysmarowanej smalcem i upiec w piekarniku (około 30 minut). Z mąki sporządzić jasną zasmażkę, dodać wywar z włoszczyzny i śmietanę, włożyć kiełbaski, chwilę poddusić i zaraz podawać z ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin