Babka ziemniaczana ułańska .doc

(0 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: * 3 kg ziemniaków, * 3 jajka, * 30 dkg cebuli, * kg podgarla lub boczku, * pieprz, * sól, * odrobina Vegety, * masło do posmarowania blaszki, * bułka tarta do jej posypania WYKONANIE: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 ST. C. Po upływie około godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin