Boczniaki w ziołowej śmietanie.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

800 g boczniaków,

1 duża cebula,

pęczek zielonej pietruszki,

świeży majeranek,

4 łyżki masła,

1/8 l białego wina,

sól ziołowa,

świeżo zmielony biały pieprz,

starta gałka muszkatołowa,

trochę sosu worcester,

1 łyżka jarzynki,

1 żółtko,

300 g kwaśnej śmietany.

 

Sposób przyrządzenia:

      

Bibułą kuchenną wytrzeć grzyby, odciąć od rdzenia i pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć pietruszkę, otrząsnąć z wody, drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać grzyby, nadal dusić, następnie wlać wino, gotować jeszcze kilka minut. Dodać do smaku sól, sos worcester, pieprz, gałkę muszkatałową. Doprawić wywarem z jarzyn, majerankiem i zieloną pietruszką. Żółtko wymieszać ze śmietaną, wlać do grzybów jeszcze raz podgotować przez kilka minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin