Pasztet z miĘsa mieszanego.
Mięso wieprzowe - 50 dkg.
Mięso cielęce - 50 dkg.
Słonina - 40 dkg.
Wątroba wieprzowa - 50 dkg.
Cebula - 30 dkg.
Bułka pszenna - 20 dkg.
Jajka - 4 szt.
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso udusić ze słonina i cebulą.
Wątrobę opłukać, obrać z błon, wyciąć żyły i przewody żółciowe, pokroić w kostkę. Gdy mięso jest miękkie dodać wątrobę, bułkę i krótko razem poddusić, ostudzić i zemleć dwukrotnie w maszynce z sitkiem o średnicy oczek 4 mm.
Do przygotowanej masy dodać jaja, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i starannie wyrobić.
Foremkę wysmarować smalcem, przełożyć masą pasztetową i piec ok. 40 min.
dyrektor-1