AKRYLAMID — POTENCJALNIE RAKOTWÓRCZA SUBSTANCJA WYSTĘPUJĄCA W ŻYWNOŚCI.pdf

(142 KB) Pobierz
12752885 UNPDF
Tom 54 2005
Numer 4 (269)
Strony 367–372
T omasz s zczerbina
Zakład Cytologii i Histologii
Instytut Zoologii
Uniwersytet Jagielloński
e-mail: t.szczerbina@uj.edu.pl
AKRYLAMID — POTENCJALNIE RAKOTWÓRCZA SUBSTANCJA WYSTĘPUJĄCA
W ŻYWNOŚCI
WSTĘP
Akrylamid, inaczej 2-propenamid (CH 2
= CH-CO-NH 2 ), jest produkowany na skalę
przemysłową na drodze hydrolizy aktylonitry-
lu i wykorzystywany do otrzymywania polia-
krylamidu. Jest to substancja krystaliczna bez
zapachu i smaku, o temperaturze topnienia
84,5 o C; łatwo rozpuszczalna w wodzie, ace-
tonie i etanolu; odznaczająca się dużą ruchli-
wością w glebie, gdzie ulega biodegradacji
(f riedman 2003). Poliakrylamid znalazł sze-
reg zastosowań, na przykład w oczyszczaniu
wody, w przemyśle papierniczym, kosmetycz-
nym i włókienniczym. W laboratoriach akry-
lamid służy do selektywnej modyfikacji grup
sulfhydrylowych (–SH) białek, natomiast po-
liakrylamid jest używany do elektroforetycz-
nego rozdzielania białek i DNA.
Stosunkowo nowe i zaskakujące donie-
sienia o obecności akrylamidu w pożywie-
niu oraz o prawdopodobnym, niekorzystnym
jego wpływie na komórki, tkanki i organy,
włącznie z możliwością wywołania transfor-
macji nowotworowej komórek, skłoniły sze-
reg laboratoriów na świecie do rozpoczęcia
badań nad toksycznością tej substancji (T are -
ke i współaut. 2000). Autorzy stwierdzili, że
u szczurów istnieje zależność pomiędzy dietą
zawierającą produkty smażone, a poziomem
adduktów powstałych w wyniku połączenia
akrylamidu z hemoglobiną. Sugerowali oni,
że źródłem akrylamidu występującego u lu-
dzi, mierzonego pośrednio w formie adduk-
tów z hemoglobiną, jest żywność zawierająca
duże ilości asparaginy i glukozy, przetwarza-
na w wysokiej temperaturze. Dwa lata póź-
niej zespół ten dowiódł ostatecznie (T areke
i współaut. 2002), że żywność bogata w wę-
glowodany, poddawana termicznej obróbce
w wysokiej temperaturze, zawiera dużą ilość
akrylamidu; w żywności bogatej w węglowo-
dany, na przykład w ziemniakach, stężenie
akrylamidu wynosi od 150 nawet do 4000
µg/kg.
POCHODZENIE AKRYLAMIDU W ŻYWNOŚCI
Gdy w 2000 r. rozpoczęto badania nad
akrylamidem uważano, że jednym z jego źró-
deł jest poliakrylamid dodawany do nawo-
zów sztucznych w celu obniżenia erozji gleb.
Badania wykazały jednak, że poliakrylamid
w warunkach podobnych do stosowanych
podczas smażenia frytek, w ogrzewanej za-
wiesinie wodno-olejowej, nie jest źródłem
znaczących ilości wolnego akrylamidu. Pro-
ces rozkładu (depolimeryzacji) poliakryla-
midu ułatwia także światło, natomiast nie
stwierdzono wpływu pH środowiska na ten
proces.
Ponieważ u wielu roślin akrylamid mógł-
by kumulować się w tkankach, zbadano jego
występowanie u roślin. Jednak w przypadku
fasoli, kukurydzy i ziemniaków, uprawianych
na glebach z dodatkiem poliakrylamidu, stę-
12752885.001.png
368
T omasz s zczerbina
żenie akrylamidu było niskie. Akrylamidu
nie znaleziono także w pieczarkach i pomi-
dorach (F riedman 2003). Stwierdzono jed-
nak, że rośliny przyswajają akrylamid; musi
zatem występować jakiś nieznany dotychczas
mechanizm jego rozkładu, powodujący jego
niski poziom w tkankach. Natomiast bakte-
rie mają zdolność syntetyzowania enzymów,
które katalizują zarówno reakcje syntezy,
jak i biodegradacji akrylamidu. Na przykład,
u Rhodococcus rhodochorus zachodzi enzy-
matyczna synteza akrylamidu z akrylonitrylu
przy udziale amidazy, syntetazy glutaminowej
oraz hydratazy nitrylu (F riedman 2003, s Te -
vens i współaut. 2003) . Ten ostatni enzym,
hydrataza nitrylu, jest używany do produkcji
akrylamidu na skalę przemysłową. Patogen-
ne bakterie Klebsiella pneumonice i Heli-
cobacter pylori (wywołuje wrzody żołądka)
syntetyzują amidazę i są potencjalnie zdolne
do degradacji akrylamidu. Przy pomocy tych
bakterii być może uda się zredukować ilość
wchłanianego wraz z żywnością akrylamidu
poprzez obniżenie stopnia jego przyswajania
w przewodzie pokarmowym (F riedman 2003,
v an v lieT i współaut. 2003).
Chociaż w roślinach zawartość akrylamidu
jest niska, ich przygotowywanie do spożycia
sprzyja jego zwiększeniu. Ostatnie publikacje
potwierdzają, że na zawartość powstającego
w pożywieniu akrylamidu wpływa sposób
przygotowania potraw. Czynnikami wpływa-
jącymi wydatnie na powstawanie akrylamidu
są: temperatura, zawartość i rodzaj amino-
kwasów oraz węglowodanów w żywności,
a także prawdopodobnie kilka jeszcze niezna-
nych obecnie czynników (k onings i współ-
aut. 2003, b ecalski i współaut. 2003). Wyka-
zano ponadto, że decydujący wpływ na ilość
powstającego akrylamidu ma powierzchnia
poddawanego termicznej obróbce produktu,
jak i czas ekspozycji. Znaczne ilości akrylami-
du powstają w temperaturze 120 o C. W pew-
nych warunkach, w temperaturze 160–180 o C,
zawartość akrylamidu wzrasta nawet do 20
mg/kg (T auberT i współaut. 2004). Podczas
produkcji pieczywa pszennego temperatura
powyżej 200 o C i wydłużony czas pieczenia
powodują gwałtowny wzrost zawartości akry-
lamidu (s urdyk i współaut. 2004). Dodanie,
wraz z drożdżami, asparaginy powodowało
dalszy wzrost zawartości akrylamidu w chle-
bie z około 80 µg/kg do 600–6000 µg/kg.
W prostych eksperymentach, w których
odtwarzano warunki sporządzania potraw
stosowane na co dzień w kuchni, stwierdzo-
no, że zawartość w nich akrylamidu jest bar-
dzo różna i zależy od sposobu ich przygoto-
wywania. Jego zawartość okazała się skorelo-
wana ze stopniem przyrumienienia potrawy,
np. gdy biały lub razowy chleb były opieka-
ne na ciemny kolor. Grilowanie ziemniaków
zwiększa zawartość akrylamidu w większym
stopniu niż ich smażenie czy pieczenie (a hn
i c asTle 2002). Potrawy z ziemniaków przy-
gotowywane w wysokiej temperaturze za-
wierały duże ilości akrylamidu, natomiast
ziemniaki gotowane — tylko minimalną jego
ilość (s vensson i współaut. 2003). b ecalski
i współaut. (2003) wykazali, że rodzaj oleju
stosowanego podczas smażenia ziemniaków
ma wpływ na ilość powstającego akrylamidu.
Więcej powstaje go podczas smażenia ziem-
niaków z dodatkiem oliwy z oliwek (5600
ng/g) niż z dodatkiem oleju kukurydzianego
(3500 ng/g). Natomiast dodanie rozmarynu
lekarskiego ( Rosmarinus officinalis ) do ziem-
niaków smażonych na oleju kukurydzianym
lub na oliwie z oliwek redukuje poziom akry-
lamidu o 25% (b ecalski i współaut. 2003).
Poważnym źródłem akrylamidu okazała
się też kawa. Analiza jego zawartości w wielu
gatunkach kawy, w tym także kawy bezkofe-
inowej, pochodzących od kilku różnych pro-
ducentów, wykazała, że waha się ona w gra-
nicach 45–374 ng/g ziarna. Natomiast zawar-
tość akrylamidu w 300 ml parzonej kawy
jest niewielka i wynosi tylko 0,74–3,98 µg.
Badano także jak zmienia się zawartość akry-
lamidu w kawie przechowywanej w otwar-
tym opakowaniu; stwierdzono, że po około
6 miesiącach w temperaturze pokojowej ma-
leje ona w granicach 40–65% (a ndrzejewski
i współaut. 2004).
Ciekawe wyniki przyniosły badania wiel-
kości dawek pochłanianego akrylamidu wraz
z pożywieniem. k onings i współaut. (2003)
oszacowali, że w Holandii dzieci są narażo-
ne na dwukrotnie większe dawki akrylamidu
(1,04 µg/kg masy ciała na dzień) niż dorośli,
co potwierdzają także wcześniejsze oszaco-
wania F ao i w ho (F ao /W ho 2002). Okazało
się ponadto, że najpoważniejszym źródłem
akrylamidu dla tych grup wiekowych są chip-
sy ziemniaczane, dostarczając aż 40% (w gru-
pie 1–6 lat), 46% (w grupie 7–18 lat) i 31%
(w całej populacji 1–97 lat) przyswajanego
akrylamidu.
Podobnie duże ilości akrylamidu wchła-
nianego wraz z pożywieniem stwierdzono
u młodych ludzi (16–30 lat) w Szwecji, dla
których najbardziej znaczącym jego źró-
dłem są frytki, chipsy, smażone ziemniaki
(36% dziennego spożycia akrylamidu) i ka-
Akrylamid w żywności
369
Tabela 1. Zawartość akrylamidu w przetwo-
rzonej żywności (wg F riedmana 2003, zmie-
niona).
wa (39%). Szczególnie dzieci są narażone
na przyjmowanie akrylamidu poprzez spo-
życie chipsów i frytek (s vensson i współaut.
2003). Badania k oningsa i współaut. (2003)
oraz s venssona i współaut. (2003) wykazały,
że Holendrzy i Szwedzi narażeni są na po-
dobne dawki akrylamidu (odpowiednio 0,48
i 0,5 µg/kg masy ciała na dzień), co prawdo-
podobnie jest rezultatem podobnych nawy-
ków żywieniowych.
W Tabeli 1 przedstawiono zawartość
akrylamidu w różnych produktach żywno-
ściowych, w zależności od sposobów ich
przetwarzania, głównie w zależności od sto-
sowanej temperatury. Różnice w ilości po-
wstającego akrylamidu są szczególnie widocz-
ne w przypadku ziemniaków. Dwa sposoby
ich przygotowywania, pieczenie i gotowanie,
znacznie różnią się poziomami powstającego
akrylamidu.
Rodzaj produktu Zawartość [µg/kg]
Chleb, obwarzanki 70–430
Herbatniki, krakersy 30–3200
Kawa mielona 15–90
Migdaly pieczone 260
Mięso,drób 30–64
Pierniki 90–1660
Piwo 30–70
Ryby, smażone 30–39
Soja, pieczona 25
Suchary 800–1200
Orzechy, masło orzechowe 64–457
Ziemniaki, gotowane 48
Ziemniaki, chipsy 170–3700
Ziemniaki, frytki
MECHANIZM POWSTAWANIA AKRYLAMIDU W ŻYWNOŚCI
Mechanizm powstawania akrylamidu
w żywności nie został jeszcze dokładnie po-
znany. Wyniki opublikowanych do tej pory
badań wskazują, że czynnikiem koniecznym
do jego powstania jest podwyższona tempe-
ratura, co najmniej, do około 100 o C. Znane
są obecnie dwie hipotezy wyjaśniające po-
wstawanie akrylamidu w żywności. Pierwsza
z nich (Ryc. 1a) zakłada, że w procesie ter-
micznej degradacji glicerolu powstaje naj-
pierw akroleina, która ulega utlenianiu do
kwasu akrylowego, a ten w reakcji z amo-
niakiem daje akrylamid. Amoniak w tej reak-
cji pochodzi najprawdopodobniej z pirolizy
aminokwasów obecnych w żywności. Hipo-
teza druga zakłada, że akrylamid powstaje
w wyniku reakcji glukozy z aminokwasami
w podwyższonej temperaturze, na przykład
(Ryc. 1b) z asparaginą (b ecalski i współaut.
2003).
Wiadomo obecnie, że reakcje Maillarda,
nadające produktom żywnościowym spo-
rządzanym w wysokiej temperaturze smak
i kolor, sprzężone są z powstawaniem akry-
lamidu. Są to reakcje kondensacji aldehydów,
ketonów i węglowodanów, z aminokwasami,
peptydami i białkami. Badania z zastosowa-
niem spektrometrii masowej wykazały, że
trzy atomy węgla w cząsteczce akrylamidu
i atom azotu pochodzą z asparaginy lub też
z innych aminokwasów w kombinacji z cu-
krami i wczesnymi produktami reakcji Mail-
larda, np. z N -glukozyloasparaginą. W pierw-
szym etapie, z asparaginy i glukozy tworzy
Ryc. 1. Możliwe szlaki po-
wstawania akrylamidu (b e -
calski i współaut. 2003,
zmieniona).
200–12000
12752885.002.png
370
T omasz s zczerbina
Ryc. 2. Prawdopodobny mechanizm po-
wstawania akrylamidu z glukozy i aspa-
raginy (T aeymans i współaut. 2004).
się N -glukozyloasparagina (Ryc. 2, równanie
reakcji A), która pozostaje w stanie równo-
wagi chemicznej z zasadą Schiffa. Przy udzia-
le wody, zasada Schiffa tworzy aminokwa-
sy, zwane produktami Amadoriego, które są
wczesnymi produktami reakcji Maillarda (Ryc.
2, równanie reakcji D). Jednocześnie zasada
Schiffa może ulegać wewnętrznej cyklizacji,
której produktem jest pochodna oksazolidiny
(Ryc. 2, reakcja B), która, ulegając dekarbok-
sylacji, tworzy zdekarboksylowane produkty
Amadoriego. Ulegają one reakcji β-eliminacji,
której produktem są akrylaamid i aminocu-
kry (Ryc. 2, reakcja C) (s Tadler i współaut.
2002, T aeymans i współaut. 2004).
WPłYW AKRYLAMIDU NA ORGANIZMY
Akrylamid został zakwalifikowany przez
International Agency for Research on Cancer
(IARC) jako substancja o potencjalnym dzia-
łaniu rakotwórczym. W systemie klasyfikacji
Unii Europejskiej akrylamid występuje w ka-
tegorii drugiej, jako kancerogen i mutagen,
oraz w trzeciej, jako substancja toksyczna dla
reprodukcji. Doświadczenia, w których po-
dawano szczurom f 344 wraz z wodą akry-
lamid dowiodły, że jest on substancją rako-
twórczą. Wykazano bowiem wzrost liczby
zachorowań u szczurów na nowotwory tar-
czycy, jąder i nadnerczy po podaniu stosun-
kowo niewielkiej dawki akrylamidu, wyno-
szącej 0,5 mg/kg masy ciała na dzień (r uden
2004, e uropean c ommission 2002). Z kolei,
badania epidemiologiczne przeprowadzone
w Szwecji przez m ucci i współaut. (2003,
2004) u ludzi dorosłych, wykazały brak za-
leżności pomiędzy rodzajem diety, a zachoro-
walnością na nowotwory. W badaniach tych
analizowano 591 przypadków zachorowań na
nowotwór jelita grubego, 263 na nowotwór
pęcherza moczowego i 133 na raka nerek.
Stopień spożycia akrylamidu badano pytając
badanych o preferencje żywieniowe, ilość
i jakość spożywanego pokarmu. W badanej
grupie stosunkowo niskie było spożycie fry-
tek i chipsów, a wysokie smażonych ziem-
niaków, co sugeruje, że głównym źródłem
akrylamidu były smażone ziemniaki i chleb.
Co ciekawe, zauważono, że wyższe spożycie
produktów zawierających akrylamid nawet
zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowa-
nia na nowotwór jelita grubego.
s orgel wraz ze współpracownikami
(2002) badał szybkość metabolizmu akryla-
midu. Stwierdzili oni, że najniższe stężenie
akrylamidu w moczu kobiet i mężczyzn wy-
nosi 1 ng/ml, ponadto wykazano że w mleku
matki jest 5 ng/ml, w łożysku 2 ng/ml. Bada-
nia grupy 9 wolontariuszy, zdrowych męż-
czyzn w wieku 18–52 lat, wykazały, że okres
półtrwania akrylamidu w organizmie wynosi
od 2 do 7 godzin. Z badań tych wynika, że
90% akrylamidu jest prawdopodobnie meta-
bolizowane i tylko niewielka jego część wy-
dalana jest wraz z moczem. Oznacza to, że
akrylamid jest wolno usuwany z organizmu.
Jeśli dziecko spożywa dziennie 500 ml mleka
matki, to wraz z nim przyjmuje około 10 µg
akrylamidu, ale tylko 2 µg, jeśli matka uni-
ka spożywania produktów żywnościowych
z dużą zawartością akrylamidu. Oszacowane
12752885.003.png
Akrylamid w żywności
371
przez s orgela i współaut. (2002) ryzyko za-
chorowania na chorobę nowotworową wy-
nosi więc 1 przypadek na 100, przy dawce
1 µg/kg masy ciała akrylamidu dziennie. Z ko-
lei, płody narażone są na dawki akrylamidu
porównywalne z tymi, jakie przyjmuje mat-
ka. Wiadomo, że płody i noworodki nie mają
jeszcze wykształconej bariery krew–mózg, co
dodatkowo naraża mózg na toksyczny wpływ
akrylamidu. Matki spożywające dużo żywno-
ści zawierającej substraty akrylamidu dodat-
kowo narażają swe dzieci na jego działanie
neurotoksyczne (s orgel i współaut. 2002).
s cheTTgen i współpracownicy (2003) ba-
dali akumulację we krwi akrylamidu powsta-
jącego podczas palenia nikotyny i stwierdzili,
że średnia zawartość akrylamidu, mierzone-
go w sposób pośredni, jako N -2-karbamyole-
tylowalina, u 25 osób niepalących wynosiła
21 pmol/g globiny (średnio 0,6 µg/ l krwi),
natomiast u 45 osób palących, aż 85 pmol/
g globiny (średnio 2,3 µg/ l krwi). Autorzy
ocenili, że niepalący dorośli w ciągu dnia
przyjmują drogą pokarmową około 60 µg
akrylamidu.
Wysoką zawartość adduktów akrylami-
du, jak przypuszczano, znaleziono we krwi
matek palących podczas ciąży i we krwi pę-
powinowej ich nowonarodzonych dzieci.
W przypadku kobiet w ciąży o masie ciała
wynoszącej około 60 kg, pomijając przyrost
masy ciała w czasie ciąży, średnia dzienna
dawka pochodzącego z żywności i palenia
tytoniu akrylamidu wynosi około 50 µg/
kg masy ciała. Poziom adduktów akrylami-
du u matek niepalących wykazuje korelację
z poziomem akrylamidu we krwi pępowino-
wej, co wskazuje, że znacząca ilość spożywa-
nego akrylamidu przechodzi przez łożysko.
Uwzględniając długość życia erytrocytów
u ludzi dorosłych, wynoszącą około 120 dni,
a u płodu 60–80 dni, oraz masy ciała matki
i płodu, dzieci są narażone na działanie akry-
lamidu w porównywalnym stopniu jak matki
(s cheTTgen i współaut. 2003).
Akrylamid może także wpływać na płod-
ność. U samców szczurów zaobserwowano
zmniejszoną płodność po podawaniu przez 5
dni akrylamidu w ilości 15 mg/kg masy ciała
na dzień. Obniżenie płodności związane było
ze zmniejszoną produkcją i ruchliwością
plemników. Jednocześnie nie stwierdzono
wpływu akrylamidu na płodność w drugim
pokoleniu u samic i samców szczurów, które
otrzymywały przez 10–11 tygodni akrylamid
w ilości 5 mg/kg masy ciała na dzień. Podob-
ne wyniki otrzymano w przypadku myszy
poddanych działaniu akrylamidu przez 27 ty-
godni, w ilości 9 mg/kg masy ciała na dzień
(e uropean c ommission 2002).
Akrylamid może działać na komórki po-
wodując ich transformację nowotworową,
co stwierdzono w badaniach in vitro na ko-
mórkach embrionalnych zarodków chomi-
ka syryjskiego. Traktowanie tych komórek
akrylamidem w stężeniu 0,5 mM i wyższym
przez 7 dni indukuje zmiany w morfolo-
gii komórek. Dodanie N-acetylo-L-cysteiny
(NAC), która jest źródłem grupy sulfhydry-
lowej, powoduje spowolnienie tych zmian
morfologicznych, natomiast dodanie DL-bu-
tionon- [S,R]-sulfoksyminy (BSO), która jest
selektywnym inhibitorem syntetazy β-glu-
tamylcysteiny, zwiększa procent komórek,
w których doszło do zmian morfologicz-
nych, w porównaniu z hodowlami traktowa-
nymi wyłącznie akrylamidem. Wyniki te su-
gerują, że to akrylamid, a nie jego metaboli-
ty, np. glicydamid, zaangażowany jest w wy-
woływanie zmian morfologicznych komórek
(p ark i współaut. 2002).
PODSUMOWANIE
Wyniki badań epidemiologicznych nie po-
twierdzają hipotezy, że akrylamid jest substan-
cją rakotwórczą działającą wielokierunkowo
lub działającą specyficznie, wybiórczo na dany
organ, co sugerowały wyniki badań przepro-
wadzonych na zwierzętach. Wartość badań
epidemiologicznych jest jednak ograniczona,
gdyż nadal niewystarczająca jest znajomość
wzrostu zachorowań na niektóre typy nowo-
tworów, które obserwowano u szczurów po
ekspozycji na akrylamid. Ponadto, jest bardzo
prawdopodobne, że wielkość badanej popula-
cji nie była wystarczająco duża, aby uzyskane
wyniki były w pełni wiarygodne lub badane
osobniki nie były wystawione na dawkę tok-
syczną (e rdrich i F riedman 2003).
Skoro akrylamid działa toksycznie na ko-
mórki, tkanki i organizmy, czy można zapo-
biec nadmiernemu jego spożyciu? Jak plano-
wać dalsze badania nad toksycznym działa-
niem akrylamidu? Powyższe pytania zapewne
doczekają się odpowiedzi w niedalekiej przy-
szłości w wyniku intensywnie prowadzonych
obecnie badań nad tymi zagadnieniami.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin