TECHNIKI MASAŻU:
1. GŁASKANIE
- bardzo łagodne: opuszkami palców, grzbietową stroną palców,
- średniej mocy: całą dłonią, „półpierścieniowe”, „pierścieniowe”,
- mocne: kłębami, kłębikiem, „grzebyczkami,
* wykonujemy poprzeczne i podłużne
2. ROZCIERANIE
- powierzchowne: opuszkami palców, całymi dłońmi
- głębokie: kłębami, grzebyczkami
* wykonujemy poprzecznie, podłużnie, koliście lub spiralnie,
3. UGNIATANIE
- z przesunięciem fałdu,
- „szczypcowe”,
- „kleszczowe”
- „esowate”,
- „ze skręceniem”, „w kształcie litery x”,
- „mieszenie”,
* wykonujemy poprzecznie lub podłużnie,
4. UCISKI
- kciukami,
- całymi dłońmi,
- czterema palcami,
- kłębami,
- piąstkami,
- łokciami,
* wykonujemy poprzecznie lub podłużnie, jednocześnie lub naprzemiennie,
5. OKLEPYWANIE
- lekkie: opuszkami palców, „pianino”, „dziobanie”, delikatne „miotełkowe”,
- średniej mocy: „miotełkowe”, „widelcowe”, słabe „półpiąstkowe”, „łyżeczkowe”, „szczypanie”, „wymiatanie”, „jodełkowe”,
- silne: „karatowe”, „piąstkowe”, „grzbietowo-paliczkowe”,
* wykonujemy poprzecznie do przebiegu włókien mięśniowych,
6. WIBRACJE
- jednym palcem,
- „daszkowa”,
* wykonujemy labilnie lub stabilnie,
* wykonujemy pośrednie lub bezpośrednie,
* wykonujemy powierzchowne i głębokie,
* wykonujemy podłużnie lub poprzecznie,
7. ROZTRZĄSANIE
- całą dłonią,
- przez utrzymywanie kończyny,
8. WAŁKOWANIE
* połączenie głaskania, rozcierania i ugniatania,
9. WYCISKANIE
- jedną dłonią,
- obiema dłońmi,
jadzia146