Faworki.doc

(20 KB) Pobierz
Faworki

Faworki

Skladniki:
2 szklanki maki
2 lyzki miekiego masla
1/3 szklanka smietany
1 jajko
2 zoltka
1 lyzka octu
1 lyzka rumu
2 lyzki cukru
0,5 lyzeczki sol
2 lyzki cukru

Wykonanie:
Jajka i zoltka utrzec na puszysta piane, ubijajac dalej dodawac powoli ocet, rum, sol, cukier i smietane. Nastepnie dodac maslo dalej ubijajac. Na sam koniec dodac make i dalej ubijac. Kiedy ciasto zrobi sie juz twarde wyciagnac z miski i krotko ciasto wyrobic na stolincy az ciasto bedzie odchodzic od reki i bedzie takie blyszczace.
Ciasto odstawic do lodowki na okolo 15-20 min. Teraz tylko po kawalku odrywac ciasto i rozwalkowac na cienkie placki. Kroic na paski o dlugosci 4-5 cm w kazdym zrobic naciecie i przez nie przelozyc jeden koniec paska. Rozgrzac tluszcz wkladac faworki i piec na zloty kolor-faworki pieka sie bardzo szybko. Po upieczeniu wyciagam je i ukladam na papierowym reczniku do odciagniecia tluszcz po upieczeniu wszystkich faworkow posypuje je cukrem pudrem.

Smacznego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin