Tarta z owocami
Składniki:
· 250 g mąki
· 180 g masła
· 5 łyżek cukru pudru
· 1 żółtko
· 50 ml lekko ciepłego mleka
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· budyń śmietankowy
· galaretka
· dowolne świeże owoce
Masło ucieramy z cukrem. Po kilku minutach dodajemy żółtko, ciepłe mleko i cukier waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkujemy je i układamy na foremce do tarty. Ciasto jest bardzo delikatne. Pieczemy w 190 stopniach (ok. 25 – 30 minut). Przygotowujemy budyń i kiedy ciasto jest już chłodne nakładamy go. Na budyniu układamy dowolne owoce. Zalewamy ostudzoną galaretką, przygotowaną z połowy wody (jeśli jest to opakowanie na pół litra wody, to dajemy 1 szklankę). Tatrę wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkiem się ścięła.
SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO
- 3 serki waniliowe
- galaretka cytrynowa (użyłam pomarańczowej)
- galaretka brzoskwiniowa
- 1/2 litra śmietany kremówki (moim zdaniem to nawet za dużo, 400 ml wystarczy)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 10 dag biszkoptów (użyłam podłużnych)
- puszka brzoskwiń
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z serkami waniliowymi.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Biszkopty rozłożyć na dnie tortownicy ( o średnicy 22 cm), lekko skropić sokiem z brzoskwiń. Połowę owoców pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wyłożyc na biszkopty. Odstawić do schlodzenia na ok. 20 min.
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, wylać na masę serową.
Rozłożyć pokrojone w plasterki pozostałe brzoskwinie. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zacznie tężeć, zalać brzoskwinie i odstawic na 2-3 godziny.
Muffiny z czekoladą
Składniki:1 szklanka mąki, 3 łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, aromat rumowy, 10 dag bardzo miękkiego masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 dag czekolady startej na tarce (odłożyć 1 dużą łyżkę do posypania)Przepis:Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć łyżeczką do papierowych foremek do babeczek, wyrównując powierzchnię. Na wierzchu posypać odłożoną czekoladą. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy są już gotowe.
· 200 g cukru
· 200 g masła
· 200 g mąki
· łyżeczka proszku do pieczenia
· 3 łyżki kakao
· 4 łyżki ciepłej wody
W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać rozrobione z wodą kakao, jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek (ok. 12 szt.) wysmarować masłem, nałożyć masę kakaową. Piec 20 min w temp. 180 st. C. Dekorować lukrem.
· 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
· 1 kostka (200 g) masła
· 100 g mąki
· 300 g cukru
· 6 jaj
· 50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty. Podawać z zimnym mlekiem
· 40 dag herbatników
· 20 dag miękkiego masła
· 40 dag (3/4 puszki) skondensowanego słodkiego mleka
· 1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z cytryny
· 40 dag mascarpone
· 1 szkl. owoców do wyboru:
· brzoskwiń pokrojonych w kostkę
· truskawek
· wydrylowanych wiśni lub malin
· po parę kropli olejku waniliowego i migdałowego
· listki świeżej mięty
Ten sernik ten, podobnie jak słynny deser tiramisu, robi się z włoskiego sera mascarpone, dzięki czemu ma równie wyjątkową, kremową konsystencję. W tym przepisie mascarpone można w ostateczności zastąpić śmietankowym lub jogurtowym serkiem do smarowania pieczywa. Połamane herbatniki zmiksuj partiami na proszek. Rozetrzyj go dokładnie ręką z miękkim masłem i olejkiem migdałowym. 2 łyżki masy odłóż do dekoracji, resztą wyłóż, dobrze ugniatając, tortownicę o średnicy 20 cm. W kubku miksera do robienia koktajli przez 2 minuty mieszaj mascarpone, olejek waniliowy, sok z cytryny i skondensowane mleko. Odstaw na 5 minut do stężenia. Potem wymieszaj z owocami i przełóż do tortownicy. Posyp rozkruszoną masą herbatnikową, udekoruj listkami mięty. Wstaw sernik do lodówki na parę godzin.
· Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej razowej
· 20 dag masła
· 1 łyżka miodu
· 1 łyżka oliwy
· 2 łyżki otrąb
· 1 kg jabłek antonówek
· garść rodzynek
· 1 łyżka oleju
· 1 paczka płatków migdałowych
Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok. 20 min).Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej. Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Na spód położyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać około 20 min.
Babka czekoladowa
Składniki: • 120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę • 3 łyżki mleka • 150 g miękkiego masła • 150 g miałkiego cukru do wypieków • 3 jajka • 200 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao
Wykonanie:
· Czekoladę z mlekiem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.
· Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlewam czekoladę i mieszam.
· Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam i dodaję do ciasta. Wszystko dokładnie mieszam metalową łyżką.
· Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piekę przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
· Upieczoną babkę oblewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.
Ciasto podstawowe migdałowe:100g masła100g cukru100g mąki100g mielonych migdałów
Wszystkie składniki wymieszać i malaksować z masłem aby otrzymać grudki jak do kruszonki. Dać do lodówki na 30min.Owoce pokroić i polać sokiem z cytryny , podsmażyć lekko na maśle z 1 łyżką cukru (do jabłek dodałam odrobinę cynamonu). Dać owoce do foremek, posypać kruszonką i piec w180° na złoty kolor.Podawać ciepłe z lodami.
Placek biszkoptowy z wiśniami
400 g mąki
250 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
4 jajka
15 g proszku do pieczenia
500 g wiśni (ja wzięłam mrożone)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
cukier puder do posypania albo drobny cukier waniliowy (ja mam domowej roboty ale jest tez w sklepach cukier puder z prawdziwa wanilia chyba KOTANY)
Owoce rozmrozić i osączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę do której następnie trzeba dodać żółtka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. A na koniec ubite na sztywno białko. Dobrze wymieszać i wylać do formy - najlepiej podłużnej i na wierzch wysypać wiśnie. A następnie wstawić na ok godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
Ciepły placek posypujemy cukrem waniliowym albo zwykłym cukrem pudrem. Pycha - słodkie ciasto i kwaśne owoce.
Ciasto cytrynowe (puszyste)
350 g cukru pudru
4 duże jajka
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 łyżek mleka
+ aromat cytrynowy albo pomarańczowy albo skórka z 1 cytryny albo skórka z połowy pomarańczy
+ można zrobić polewę: 8 łyżek soku z cytryny albo pomarańczy wymieszać z 200 g cukru pudru
Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i ewentualnie skórkę z cytryny/pomarańczy albo aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Mieszając dodać proszek do pieczenia i sól. Ciągle mieszając dodać mleko.
Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka albo bułką tarta (najlepiej słodką, np z chałki) formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 minut.
Ciasto można polać polewą - póki jest jeszcze ciepłe trzeba je nakłuć długim patyczkiem albo szpikulcem do szaszłyków i lać polewę do powstałych otworów. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto z porzeczkami i kruszonką
2 czubate szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
1 masło (200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
czerwone porzeczki
Kruszonka:
1/3 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i dodać śmietanę. Utrzeć.
Na kruszonkę trzeba utrzeć wszystkie składniki dłonią - aż powstanie grudkowata masa.
Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Składnikiszklanka mąkicukru szklanka2 łyżeczki proszku do łyżeczki2 jajka½ kostki masła do roztopienia w mikrofali½ kg wypestkowanych i przekrojonych na połówki śliwekPrzygotowanieDo miski wsypać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół roztopionego w mikrofalówce masła i dwa jajka. Ciasto zmiksować. Przełożyć do tortownicy i ułożyć na nim śliwki. Wstawić do piekarnika na ok. 35 min...
martekss93