CIASTA , CIASTKA I CIASTECZKA.doc

(3170 KB) Pobierz
Tarta z owocami

Tarta z owocami

Składniki:

·         250 g mąki

·         180 g masła

·         5 łyżek cukru pudru

·         1 żółtko

·         50 ml lekko ciepłego mleka

·         2 łyżeczki cukru waniliowego

·         budyń śmietankowy

·         galaretka

·         dowolne świeże owoce

Masło ucieramy z cukrem. Po kilku minutach dodajemy żółtko, ciepłe mleko i cukier waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkujemy je i układamy na foremce do tarty. Ciasto jest bardzo delikatne. Pieczemy w 190 stopniach (ok. 25 – 30 minut). Przygotowujemy budyń i kiedy ciasto jest już chłodne nakładamy go. Na budyniu układamy dowolne owoce. Zalewamy ostudzoną galaretką, przygotowaną z połowy wody (jeśli jest to opakowanie na pół litra wody, to dajemy 1 szklankę). Tatrę wkładamy do lodówki, żeby galaretka całkiem się ścięła.

 

 

 

 

 

SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO

 

 

Składniki:

- 3 serki waniliowe

- galaretka cytrynowa (użyłam pomarańczowej)

- galaretka brzoskwiniowa

- 1/2 litra śmietany kremówki (moim zdaniem to nawet za dużo, 400 ml wystarczy)

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 10 dag biszkoptów (użyłam podłużnych)

- puszka brzoskwiń

Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wymieszać z serkami waniliowymi.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Biszkopty rozłożyć na dnie tortownicy ( o średnicy 22 cm), lekko skropić sokiem z brzoskwiń. Połowę owoców pokroić w kostkę, dodać do masy serowej, wyłożyc na biszkopty. Odstawić do schlodzenia na ok. 20 min.

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, wylać na masę serową.

Rozłożyć pokrojone w plasterki pozostałe brzoskwinie. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zacznie tężeć, zalać brzoskwinie i odstawic na 2-3 godziny.

 

 

 

 

 

Muffiny z czekoladą

 

Składniki:
1 szklanka mąki, 3 łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, aromat rumowy, 10 dag bardzo miękkiego masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 dag czekolady startej na tarce (odłożyć 1 dużą łyżkę do posypania)

Przepis:
Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć łyżeczką do papierowych foremek do babeczek, wyrównując powierzchnię. Na wierzchu posypać odłożoną czekoladą. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy są już gotowe.

 

Babeczki czekoladowe

Składniki:

·         200 g cukru

·         200 g masła

·         200 g mąki

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         3 łyżki kakao

·         4 łyżki ciepłej wody

Przygotowanie:

W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać rozrobione z wodą kakao, jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek (ok. 12 szt.) wysmarować masłem, nałożyć masę kakaową. Piec 20 min w temp. 180 st. C. Dekorować lukrem.

 

 

 

Klasyczne brownie, ciasto

Składniki:

·         2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady

·         1 kostka (200 g) masła

·         100 g mąki

·         300 g cukru

·         6 jaj

·         50 g łuskanych włoskich orzechów

Sposób przygotowania:

Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami.Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.
Podawać z zimnym mlekiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiramisu z owocami

Składniki:

·         40 dag herbatników

·         20 dag miękkiego masła

·         40 dag (3/4 puszki) skondensowanego słodkiego mleka

·         1/2 szkl. świeżo wyciśniętego soku z cytryny

·         40 dag mascarpone

·         1 szkl. owoców do wyboru:

·         brzoskwiń pokrojonych w kostkę

·         truskawek

·         wydrylowanych wiśni lub malin

·         po parę kropli olejku waniliowego i migdałowego

·         listki świeżej mięty

Sposób przygotowania

Ten sernik ten, podobnie jak słynny deser tiramisu, robi się z włoskiego sera mascarpone, dzięki czemu ma równie wyjątkową, kremową konsystencję. W tym przepisie mascarpone można w ostateczności zastąpić śmietankowym lub jogurtowym serkiem do smarowania pieczywa.
Połamane herbatniki zmiksuj partiami na proszek. Rozetrzyj go dokładnie ręką z miękkim masłem i olejkiem migdałowym. 2 łyżki masy odłóż do dekoracji, resztą wyłóż, dobrze ugniatając, tortownicę o średnicy 20 cm. W kubku miksera do robienia koktajli przez 2 minuty mieszaj mascarpone, olejek waniliowy, sok z cytryny i skondensowane mleko. Odstaw na 5 minut do stężenia. Potem wymieszaj z owocami i przełóż do tortownicy. Posyp rozkruszoną masą herbatnikową, udekoruj listkami mięty. Wstaw sernik do lodówki na parę godzin.

 

 

 

 

Szarlotka z miodem i otrębami

Składniki:

·         Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej razowej

·         20 dag masła

·         1 żółtko

·         1 łyżka miodu

·         1 łyżka oliwy

·         2 łyżki otrąb

·         1 kg jabłek antonówek

·         garść rodzynek

·         1 łyżka oleju

·         1 paczka płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce (ok. 20 min).Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej. Tortownicę posmarować olejem, posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temp. 180 st. C ok. 20 min. Na spód położyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać około 20 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Babka czekoladowa

 

 

Składniki:

120 g czekolady gorzkiej + dodatkowo 100 g na polewę
3 łyżki mleka
150 g miękkiego masła
150 g miałkiego cukru do wypieków
3 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

 

 

Wykonanie:

·         Czekoladę z mlekiem rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę.

·         Masło ucieram z cukrem na puszysty krem. Dodaję po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlewam czekoladę i mieszam.

·         Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam i dodaję do ciasta. Wszystko dokładnie mieszam metalową łyżką.

·         Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem foremki keksowej. Piekę przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

·         Upieczoną babkę oblewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crumbles migdałowe

 

 

Ciasto podstawowe migdałowe:
100g masła
100g cukru
100g mąki
100g mielonych migdałów

 

Wszystkie składniki wymieszać i malaksować z masłem aby otrzymać grudki jak do kruszonki. Dać do lodówki na 30min.
Owoce pokroić i polać sokiem z cytryny , podsmażyć lekko na maśle z 1 łyżką cukru (do jabłek dodałam odrobinę cynamonu). Dać owoce do foremek, posypać kruszonką i piec w180° na złoty kolor.
Podawać ciepłe z lodami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Placek biszkoptowy z wiśniami

 

 

Składniki:

400 g mąki

250 g miękkiego masła

250 g cukru pudru

4 jajka

15 g proszku do pieczenia

500 g wiśni (ja wzięłam mrożone)

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

cukier puder do posypania albo drobny cukier waniliowy (ja mam domowej roboty ale jest tez w sklepach cukier puder z prawdziwa wanilia chyba KOTANY)

Owoce rozmrozić i osączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę do której następnie trzeba dodać żółtka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. A na koniec ubite na sztywno białko. Dobrze wymieszać i wylać do formy - najlepiej podłużnej i na wierzch wysypać wiśnie. A następnie wstawić na ok godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Ciepły placek posypujemy cukrem waniliowym albo zwykłym cukrem pudrem. Pycha - słodkie ciasto i kwaśne owoce.

 

 

 

 

Ciasto cytrynowe (puszyste)

 

Składniki:

 

250 g miękkiego masła

350 g cukru pudru

4 duże jajka

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

8 łyżek mleka

+ aromat cytrynowy albo pomarańczowy albo skórka z 1 cytryny albo skórka z połowy pomarańczy

+ można zrobić polewę: 8 łyżek soku z cytryny albo pomarańczy wymieszać z 200 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

Masło i cukier utrzeć na gładką i puszystą masę. Dodać jajka i ewentualnie skórkę z cytryny/pomarańczy albo aromat. Wszystko dokładnie wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Mieszając dodać proszek do pieczenia i sól. Ciągle mieszając dodać mleko.

Wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka albo bułką tarta (najlepiej słodką, np z chałki) formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 45 minut.

Ciasto można polać polewą - póki jest jeszcze ciepłe trzeba je nakłuć długim patyczkiem albo szpikulcem do szaszłyków i lać polewę do powstałych otworów. Odstawić do ostygnięcia.

 

Ciasto z porzeczkami i kruszonką

 

Składniki:

2 czubate szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka cukru

1 masło (200g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki śmietany 

czerwone porzeczki

Kruszonka:

1/3 szklanki mąki

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

 

Przygotowanie:

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i dodać śmietanę. Utrzeć.

Na kruszonkę trzeba utrzeć wszystkie składniki dłonią - aż powstanie grudkowata masa.

Ciasto wyłożyć na blachę, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto można jeszcze posypać cukrem pudrem.

PLACEK ZE ŚLIWKAMI

 

Składniki
szklanka mąki
cukru szklanka
2 łyżeczki proszku do łyżeczki
2 jajka
½ kostki masła do roztopienia w mikrofali
½ kg wypestkowanych i przekrojonych na połówki śliwek

Przygotowanie
Do miski wsypać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół roztopionego w mikrofalówce masła i dwa jajka. Ciasto zmiksować. Przełożyć do tortownicy i ułożyć na nim śliwki. Wstawić do piekarnika na ok. 35 min...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin