Na wino nadaje się tylko jarzębina słodka (tzw. morawska). Jarzębina dzika nie nadaje się do wyrobu win, może co najwyżej posłużyć jako źródło garbnika przy wyrobie win z owoców zawierających go za mało.
Przykład na 10l wina
2,5kg świeżej jarzębiny sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży , dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.
Przepis na 10 litrów wina:
Wino Jarzębinowe 9% A
Wino Jarzębinowe 17% C
2kg. owoców jarzębiny
2,25 kg. owoców jarzębiny
2,5 kg. owoców jarzębiny
9l. wody
8,5l. wody
8l. wody
1,5 kg. cukru
2 kg. cukru
2,8 kg. cukru
3g. pożywki
4g. pożywki
4g. pozywki
10g. kwasu cytrynowego
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Aesculapus