Bohuszewiczówna Zofia - Rośliny owadożerne.txt

(36 KB) Pobierz
Z. BoHUSZEwICZ�WNA
  
RO�LINY OWADO�ERNE

OPRACOWANE WED�UG KERNERA VON MARILAUN I IN.

NAK�AD KSI�GARNI �W. WOJCIECHA
POZNA� - WARSZAWA - WILNO - LUBLIn
  1927

I. Rosiczka.

  Wiemy, �e zwierz�ta drapie�ne czatuj�
na zdobycz, uganiaj� si� za ni�, a gdy dop�dz�, to rzucaj� si� i zabijaj� ofiar�: zwierz�ta
mi�so�erne przy pomocy pazur�w i z�b�w
ptaki drapie�ne przy pomocy dzioba. Gdy
obezw�adni� ofiar�, w�wczas j� po�eraj�.

  Kiedy m�wimy o ro�li nach owado�ernych, interesuje nas przedewszystkiem pyta-
nie: jak chwytaj� one sw� zdobycz? Wszak
ro�lina tkwi nieruchomo w ziemi, nie mo�e
wi�c na owady napada�, nie posiada te� do
tego takiej broni, jak� maj� zwierz�ta. Mimo-
woli powstaje przypuszczenie, �e i ro�lina
mo�e pochwyci� zdobycz, je�eli ta ostatnia
  sama si� do niej zbli�y, ro�lina musi posiada�

  jakie� przystosowania, u�atwiaj�ce jej t� czynno��. Wiemy przecie�, �e niekt�re owady

cz�sto odwiedzaj� kwiaty wydzielaj�ce du�o
nektaru, �e kwiaty rozmaitych ro�lin posia-
daj� cechy wabi�ce, (jak np. jaskraw� barw�,
mocny zapach), kt�re n�c� owady. Odwiedziny skrzydlatych tych go�ci nie pozostaj�
bez po�ytku dla ro�lin: wysysaj�c nektar,
o��vady przenosz� py�ek z kwiatka na kwia-
tek i w ten spos�b u�atwiaj� opylenie, kt�re
jest niezb�dne do wytworzenia si� owoc�w
i nasion.
  Zbadajmy, czy ro�liny owado�erne nie
posiadaj� r�wnie� jakich cech wabi�cych,
u�atwiaj�cych im chwytanie owad�w, a bada-
nia nasze zacznijmy od rosiczki.
  Rosiczka okr�g�olistna (Drosera rotundifolia) ro�nie pospolicie na bagnach
torfiastych w Europie, Azji i Ameryce P�nocnej. Jest to niewielka ro�linka o listkach,
u�o�onych p�asko na ziemi nakszta�t r�yczki,
ze �rodka kt�rej wystrzela p�d, zako�czony bia-
�emi kwiatami. Przyjrzyjmy si� li�ciom
ro�linki. Li�cie zwierzchu wydaj� si� czer-
wonawe, gdy� s� g�sto poro�ni�te czerwonemi
w�oskami. Ka�dy taki w�osek sk�ada si�
z n�ki, zako�czonej okr�g�aw� g��wk� - gru-
czo�kiem. W�oski te ku �rodkowi li�cia s�
zielonkawe, kr�tkie i stercz� pionowo, za�
bli�ej kraw�dzi li�cia s� czerwonawe i rosn�
pochy�o nazewn�trz. Ca�o�� przypomina ma��
  poduszeczk�, naje�on� szpilkami. Ka�dy
w�osek wydziela z gruczo�ka na ko�cu prze-
zroczyst� kropelk� lepkiego p�ynu; kropelki
te b�yszcz� na s�o�cu niby rosa, st�d nazwa
ro�liny.
Owady,.
w poszukiwaniu nektaru, zwabione b�yszcz�c� od
kropelek powierzchni�
li�ci rosiczki, siadaj�
na niej, ale
naty chmiast
si� przyklejaj�. Owad,
komar, �uczek lub�
muszka, zaczyna si�
rzuca�, trzepota� skrzyde�kami, usi�uj�c wydosta� si� z matni, lecz dotyka
przytem innych, s�siednich gruczo�k�w, kt�re
zkolei oblewaj� go lepk� ciecz�. Ciecz ta
:zakleja ma�e otworki rurek do oddychania,
kt�re mieszcz� si� z ka�dej strony po bokach
cia�a owada, a to nieodwo�alnie poci�ga za
�sob� do�� szybk� �mier�. Tymczasem w li�ciu
rosiczki zachodz� ciekawe zmiany. O ile
�owad usiad� na �rodku li�cia, to po pewnym
czasie, kiedy ofiara przestaje si� porusza�, naj-
bli�ej po�o�one w�oski zaczynaj� pochyla� si�
ku niej, a� dop�ki nie dotkn� jej swemi gruczo�kami; niebawem czyni� to samo
w�oski nast�pnego szeregu, nast�pnie pochy-
laj� si� jeszcze dalej po�o�one w�oski, a�
wreszcie wszystkie prawie dotykaj� gruczo�kami pojmanego owada. Gruczo�ki zaczynaj�
  �vydziela� coraz wi�cej lepkiej cieczy, kt�ra
  zalewa ca�kowicie ofiar�. Wszystko to trwa
  godzin�, czasem kilka godzin lub dtu�ei. Nie-
  kiedy brzegi li�cia zaginaj� si� do wewn�trz,
  zamykaj�c owada jakby w woreczku.
  O ile owad usi�dzie nie na �rodku, lecz
  bli�ej kraw�dzi li�cia i dotknie kilku stercz�-
  cych tam w�osk�w, to ju� po kilku minutach,
a w niekt�rych wypadkach po niespe�na minucie w�oski zaczynaj� si� pochyla� ku �rod-
  kowi li�cia, posuwaj�c jednocze�nie w tamt�
  stron� cia�o owada. Wskutek tego najbli�ej
  po�o�one, a nast�pnie i coraz dalsze w�oski
pochylaj� si� nie ku �r odkowi, jak pierwej,
jeno w przeciwn� stron�, tam gdzie le�y cia�o
owada. Zdarza si� tak�e, �e na dw�ch przeciwleg�ych kraw�dziach li�cia usi�d� owady,
w�wczas cz�� w�osk�w pochyla si� ku jed-
nemu, druga cz�� - ku drugiemu. - Roz-
maite, w wi�kszo�ci drobne owady, to jakgdyby
zdobycz rosiczki; zwabione b�yszcz�cemi na
li�ciu kropelkami, lec� nao�lep, siadaj� na li�ciu
i wpadaj� w zdradzieck� pu�apk�. Najpospolit-
sz� zdobycz� rosiczki bywaj� male�kie muszki,
ale niekiedy trafiaj� si� i wi�ksze ofiary :
motylki, nawet koniki polne. W takich wy-
padkach w uwi�zieniu zdobyczy bior� udzia�
dwa albo i wi�cej listk�w.

II. W jaki spos�b rosiczka trawi
  sw� zdobyCz ?

  W�oski rosiczki w ci�gu kilku dni pozostaj�
pochylone nad cia�em owada i trzymaj� go,
gruczo�ki za� wydzielaj� bardzo wiele soku
  ,
kt�ry sam przez si� ulega zmianie, mianowicie
staje si� kwa�ny i ze wzgl�du na swe w�asno�ci podobny do soku, jaki jest w �o��dku
Cz�owieka i u z�vierz�t. �eby zrozumie� do-
brze, jakie jest dzia�anie tego soku, musimy
wpierw powiedzie� s��w par� o tem, jak
odbywa si� trawienie pokarmu w ciele zwie-
rz�cia.
  Po prze�kni�ciu pokarmu dostaje si� on
do �o��dka i kiszek i ulega strawieniu. Tra-
wienie polega na tem, �e te substancje pokar-
mowe, kt�re nie rozpuszczaj� si� w wodzie,
staj� si� rozpuszczalne pod wp�ywem
rozmaitych sok�w, kt�re wydziela organizm
zwierz�cy. A o to w�a�nie chodzi, - gdy�
pokarm tylko w stanie p�ynnym mo�e si�
przes�cza� do naczy� krwiono�nych i od�y-
wia� cia�o. Ju� w �o��dku pokarmy ulegaj�
dzia�aniu soku �o��dkowego. Sok ten jest
k w a � n y i zawiera substancj� zwan� p e p
s y n �; kwas i pepsyna posiadaj� t� w�asno��,
�e rozpuszczaj� cz�ciowo, czyli t r a w i �
twarde, zawieraj�ce bia�ko pokarmy, jak to :
jajko, ser, niekt�re jarzyny a tak�e mi�so,
kt�re sk�ada si� w znacznej cz�ci z substan-
cyj bia�kowych. Te substancje, po roz�o�eniu
ich przez sok �o��dkowy, ulegaj� innym jeszcze
przemianom, a� wko�cu w postaci p�ynu
dostaj� si� do naczy� krwiono�nych i wp�ywaj� na og�lne od�ywianie organizmu.
  Sok �o��dkowy rozpuszcza tylko pokarmy
bia�kowe, to znaczy takie, kt�re sk�adaj� si�
z substancyj, zbli�onych pod wzgl�dem che-
micznym do bia�ka jaja ptasiego. Nazywamy
je r�wnie� a z o t o w e m i, zawieraj� one bo-
wiem zawsze azot. W przeciwie�stwie do
nich substancje b e z a z o t o w e, jak np.
t�uszcze, krochmal nie poddaj� si� dzia�aniu
soku �o��dkowego, a zostaj� strawione w kisz-
kach pod wp�ywem innych wydzielanych
przez organizm sok�w.

  Sok, kt�ry wydziela si� z gruczo�k�w
  rosiczki, posiada te same w�asno�ci, co sok
�o��dkowy, to znaczy jest kwa�ny i zawiera
  pepsyn�,
  mo�e wi�c strawi� mi�kkie cz�ci
  cia�a owada, kt�re podobnie jak mi�so innych
  zwierz�t sk�adaj� si� �r�wnie z substancyj
  bia�kowych. Cz�ci te pod wp�ywem trawi�-
  cego soku rozpuszczaj� si� w nim, tworz�c
w ten spos�b p�yn pokarmowy, kt�ry li��
  wch�ania za po�rednictwem gruczo�k�w i od�y-
  wia nim ca�� ro�lin�.
  Gdy resztki soku wsi�kn� w li��, w�wczas

  w�oski zaczynaj� si� znowu wyprostowywa�.
  S� one ju� suche, gdy� ca�a lepka ciecz znik�a
  bez �ladu, to te� twarde, niestrawione resztki

  cia�a owada, cz�ci pancerza, paszczy, �apki,
  pazurki �atwo spadaj� z li�cia, por��vane przez

  wiatr. Niebawem gruczo�ki zaczynaj� znowu
wydziela� kropelki lepkiei cieczy, mog� wi�c
  znowu przyst�pi� do zwyk�ej swojej czyn-
  no�ci : do chwytania zdobyczy.
  Tak wi�c, bez wzgl�du na brak �o��dka
  i kiszek, rosiczka mo�e te� "strawi�" owada.
  R�nica polega na tem, �e ro�lina zatrzymuje
  i trawi zdobycz na powierzchni li�cia, nie za�
  wewn�trz cia�a, jak zwierz�. Sam proces
tra�vienia jednak odbywa si� tu i tam zupe�nie podobnie.
  Uczeni dowiedli na podstawie bardzo
  wielu do�wiadcze�, �e sok z gruczo�k�w ro-
  siczki dzia�a zupe�nie tak samo jak sok �o��d-
  kowy zwierz�t. Wykonywano nast�puj�ce.
  pr�by : k�adzono na listku rosiczki ma�e ka-
  wa�eczki mi�sa lub jajka ugotowanego na
  twardo, kawa�eczki ko�ci, paznokcia, ,kroch-
  malu, t�uszczu lub krople mleka i t. p. C�.
  si� okaza�o? Pod wp�ywem p�ynu z gruczo�k�w rosiczki rozpuszcza�y si� tylko takie
  substancje, kt�re, jak mi�so, bia�ko, ko�ci
  trawi sok �o��dkowy. Krople mleka zamie-
  nia�y si� w twar�g a kawa�eczki twarogu
  r�wnie� rozpuszcza�y si� w soku, podobnie
  jak rozpuszczaj� si� w soku �o��dkowym.
  Przeciwnie, nie rozpuszcza�y si� wcale w p�ynie kawa�eczki t�uszczu, krochmalu, paznokcia,
s� to bowiem substancje bezazotowe, kt�rych
nie rozpuszcza r�wnie� sok �o��dkowy.
  Uczeni pr�bowali dalej dawa� rosiczce
nasiona rozmaitych ro�lin, py�ek kwiatowy,
kawa�eczki li�ci. Ale i w tym wypadku tylko
pewna cz�� substancji tych cia� ulega�a stra-
wieniu. Cz�sto si� zdarza w naturze, �e wiatr
przyniesie na li�cie ro�liny nasionka i py�ek:
rosiczka w�wczas korzysta z tego pokarmu,
podobnie jak ze z�owionych owad�w.
  Gdy uczeni pr�bowali dalej k�a�� na li�cie
rosiczki r�ne nie nadaj�ce si� do strawienia
przedmioty, jak naprz. kamyczki, kawa�eczki
w�gla, szk�a, korka, w�oski niekiedy pochyla�y
si� nieco, zatrzymuj�c �w przedmiot, nie trwa�o
to jednak d�ugo i niebawem do�� pr�dko,
w niespe�na dob� ro�linka znowu wyprosto-
wywa�a swe w�oski, jakby na dow�d, �e
zasz�a pomy�ka.
  Nadzwyczajna jest ta wra�liwo�� w�osk�w
rosiczki ! Wra�liwsze s� one ni� nasze cia�o.
Uczeni poddawali je nast�puj�cej pr�bie: brali
malutki odcinek w�osa. tak maly, �e wa�y�
zaledwie 1/80000 g r a m a i k�adli ostro�nie na
gruczo�ek w�oska rosiczki. Ci�ar ten jest
tak nieznaczny, �e gdyby�my go po�o�yli na ko�cu j�zyka, toby�my nie poczuli go wcale,
cho� koniec j�zyka jest najwra�liwsz� cz�ci�
naszego cia�a. Natomiast w�osek, na kt�rym
le�a� ten ci�ar znikomy, pochyli� si� jednak;
znaczy to, �e zareagowa� czyli odpowiedzia�
na podniet�, kt�rej my odczu� nie mo�emy
wcale.
  Oczywi�cie tylko d�u�sze, trwaj�ce przy-
najmniej kilka sekund dotkni�cie mo�e podra...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin