Prawdy i mity na temat herbaty.pdf

(57 KB) Pobierz
Prawdy i mity na temat herbaty
Czy mocna czarna herbata jest napojem pobudzającym? Czy herbata zielona jest
zdrowsza od czarnej? Czy liście zielonej herbaty można parzyć
wielokrotnie? Rozwiewamy mity na temat najbardziej znanego napoju
świata. Oto 12 najpopularniejszych.
1. W torebkach ekspresowych pakowana jest herbata niskiej jakości. Umieszczane są tam
„zmiotki“.
Do torebek ekspresowych nie są pakowane „zmiotki“, ale liście herbaciane drobniejszych grade’ów.
Wielkość liści zapakowanych do torebki ekspresowej jest uwarunkowana wielkością tejże torebki – po
pierwsze nie zmieściłyby się w niej większe listki (dwa gramy dużych liści zajmują kilkakrotnie większą
powierzchnię niż dwa gramy drobnych listków), po drugie nie miałyby miejsca do pełnego rozwinięcia
się (duże liście podczas parzenia kilkakrotnie zwiększają swoją objętość). Z jakością herbaty
ekspresowej, jak z jakością każdej herbaty – również sypkiej – bywa oczywiście różnie. Dobre marki do
torebek ekspresowych pakują herbatę ortodoksyjną – zbieraną ręcznie i przetwarzaną tradycyjnie w taki
sam sposób, jak herbatę sypką. W przypadku dobrej herbaty, oba te typy produktów są jednakowej
jakości.
Generalnie można więc stwierdzić, że jakość herbaty wynika nie z wielkości liścia, ale wielu innych
istotnych czynników.
2. Herbatę w torebce ekspresowej parzy się krócej niż sypką.
Jeśli parzymy czarną herbatę ortodoksyjną wysokiej jakości, to czas jej zaparzania powinien być
identyczny jak herbaty sypkiej, a więc w zależności od rodzaju i preferencji smakowych ok. 3-5 minut (w
tym przypadku określenie „herbata ekspresowa“ jest mylące). Jeśli natomiast przygotowywana jest
herbata przetworzona nietradycyjnie, czyli często wykorzystywana w torebkach ekspresowych herbata
CTC średniej i niskiej jakości, wówczas czas parzenia jest co prawda krótszy, ale efekt nigdy nie będzie
równie dobry, jak w przypadku herbaty tradycyjnej. Różnica dotyczy więc wysokiej jakości tradycyjnej
herbaty w torebkach ekspresowych oraz ekspresowej herbaty, jaką jest herbata CTC, czyli granulat.
3. Mocno zaparzona herbata czarna działa jak kawa – pobudzająco.
Nie jest to prawdą. Kofeina w każdej herbacie jest najbardziej aktywna do mniej więcej trzeciej minuty
parzenia, kiedy napar jest jeszcze „lekki“. Po tym czasie zaczyna się ona wiązać z polifenolami i
stopniowo przestaje oddziaływać pobudzająco. Wbrew pozorom więc długo parzona, bardzo ciemna w
barwie herbata nie jest wcale pobudzająca. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w herbacie działa na
organizm zupełnie inaczej, niż kofeina w kawie – filizanka herbaty zawiera mniej kofeiny, niż filiżanka
kawy, kofeina w powiązaniu z polifenolami ma łagodne działanie, nie wchłania się natychmiast (dlatego
po wypiciu filiżanki herbaty najczęściej nie odczuwamy przyspieszonego bicia serca), wchłania się tylko
częściowo oraz nie odkłada się w organizmie – jest w krótkim czasie wydalana. Dlatego też w
przypadku herbaty należałoby raczej mówić o orzeźwiającym, a nie pobudzającym działaniu.
4. Z herbaty zaparzanej ponad 5 minut wytrącają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne.
Nie jest to prawdą, ponieważ herbata nie zawiera szkodliwych związków chemicznych. Prawdą jest
natomiast, że zbyt długo zaparzana herbata traci częściowo walory smakowe.
1
5. Na herbacie niskiej jakości po zaparzeniu wytrąca się nalot.
Nalot na herbacie może tworzyć się z rozmaitych przyczyn. Badania naukowe dowiodły na przykład, że
nalot wytrącający na powierzchni naparu zaparzonego w twardej wodzie, powstaje w wyniku dużej
zawartości polifenoli, a więc może świadczyć… o wysokiej jakości, zdrowej herbacie, lecz gorszej
przydatności wody do parzenia herbaty. Jest to zjawisko na tyle złożone i uzależnione od tak wielu
czynników, że na jego podstawie nie można oceniać jakości herbaty. Jedno jest natomiast pewne –
nalot taki, pomimo tego, że wielu osobom wydaje się nieestetyczny, jest naturalnym zjawiskiem
związanym z zaparzaniem herbaty w bardzo twardej wodzie.
6. Szczelnie zapakowaną herbatę można przechowywać nawet w intensywnym środowisku
zapachowym.
Teoretycznie tak – do wnętrza hermetycznej koperty nie przedostanie się przecież żaden aromat. W
praktyce jednak warto uważać na intensywne zapachy – jeśli na kopercie osadzi się np. aromatyczny
tłuszcz, to przy jej otwieraniu aromat ten nie tylko będzie wyczuwalny, psując delikatny zapach herbaty,
ale może zostać przeniesiony na torebkę i „zaparzony“ razem z herbatą. Pomimo szczelnego
opakowania można mieć nieprzyjemne uczucie, że pijemy herbatę aromatyzowaną np. smażoną rybą…
7. Herbata zielona jest zdrowsza od czarnej.
Dostępne obecnie wyniki badań naukowych nad herbatą dowodzą, że herbata czarna jest równie
zdrowa, jak herbata zielona, choć obie oddziałują na organizm nieco inaczej. Wynika to z faktu, że
pochodzą one z tej samej rośliny (Camelia sinensis) i produkowane są ze świeżych pędów, najbardziej
wartościowych pod względem smakowym i zdrowotnym. Jedynie prawdziwą, czyli pochodzącą tylko z
pączków liściowych herbatę białą można uznać za zdrowszą od pozostałych, ponieważ to właśnie w
pączkach liściowych jest największe natężenie korzystnych dla zdrowia składników. Warto podkreślić,
że składniki te znajdują się w zrywanych liściach, a nie powstają na którymkolwiek z etapów
przetwarzania.
8. Liście herbaty zielonej można parzyć wielokrotnie.
Te same liście prawidłowo zaparzonej herbaty zielonej można parzyć nawet trzykrotnie. Należy jednak
pamiętać, żeby przelać do filiżanki cały napar, pozostawiając w czajniczku tylko wilgotne listki, odkryć
przykrywkę, aby listki odparowały i wydłużyć czas parzenia każdego kolejnego naparu o pół minuty.
Warto pamiętać, że herbatę zieloną, by nie była nazbyt cierpka, należy parzyć nie wrzątkiem, lecz
przestudzoną przez kilka minut wodą.
9. Herbatę powinno się serwować w białej porcelanie.
Naczynia z białej porcelany znakomicie pasują do serwowania herbaty – równomiernie się nagrzewają,
doskonale podkreślają barwę naparu, są bardzo eleganckie… W wielu dawnych, zasłużonych „kulturach
herbacianych“ – np. w Maroku – od wieków podaje się jednak herbatę w szklankach, co trudno przecież
uznać za przejaw złego gustu. To, w czym pijemy herbatę, nie jest tak ważne jak to, jaką herbatę pijemy
– dobra, dobrze zaparzona herbata będzie smaczna zarówno w porcelanowej filiżance, w szklance, w
porcelitowym kubku…
10. Herbatę należy zaparzać w czajniczku i pod przykryciem.
Wszystko zależy od tego, jaką herbatę zaparzamy – w formie sypkiej, czy w torebce ekspresowej.
Herbatę sypką należy parzyć w czajniczku i po upływie wyznaczonego instrukcją parzenia czasu
przelać do filiżanki. Herbatę w torebce najczęściej przygotowuje się bezpośrednio w filiżance – torebki
ekspresowe zostały stworzone m.in. po to, by uprościć procedurę i ograniczyć ilość akcesoriów.
2
Prawdą jest, że herbata lepiej zaparza się pod przykryciem – jeśli to możliwe, warto przykryć filiżankę
spodkiem lub małym talerzykiem.
11. Herbatę powinno się podawać bez cukru, cytryny i mleka.
To delikatna kwestia dotycząca indywidualnych gustów konsumentów. Z jednej strony każdy dodatek
(szczególnie w nadmiarze) zmienia oryginalny smak herbaty, pozbawiając ją w jakimś stopniu
naturalnego charakteru. Z drugiej strony nawet najbardziej wyjątkowa, podana bez cukru herbata nie
będzie smakowała komuś, kto od lat słodzi napar. Tak więc nie powinno się sugerować dodatków np.
poprzez umieszczenie na spodku plasterka cytryny, lub ustawienie na stole cukiernicy, gdyż
prawdopodobnie nasi goście potraktują to jako rekomendację do ich użycia. Z drugiej strony nie warto
odmawiać ich w żadnym wypadku, ewentualnie zasugerować alternatywne rozwiązania, np. polecić
herbatę o aromacie cytryny zamiast klasycznej herbaty czarnej z cytryną, bądź użycie miodu zamiast
cukru.
12. Herbata jest napojem chłodzącym?
Mieszkańcy wielu krajów, w których panują tropikalne temperatury, np. Sri Lanki piją gorącą herbatę
cały rok, ponieważ jest ona bardzo smaczna i zdrowa, ale także dlatego, że skutecznie gasi pragnienie.
W upalne letnie dni można również przygotować herbatę mrożoną – naturalną, mocniej zaparzoną
herbatę wystarczy przelać do szklanki wypełnionej lodem, aby natychmiast otrzymać napój
niekaloryczny, bez cukru i konserwantów, zdrowy, smaczny i orzeźwiający.parzona herbata będzie
smaczna zarówno w porcelanowej filiżance, w szklance, w porcelitowym kubku…
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin