KUCHNIA WŁOSKA-przepisy.pdf
(
7185 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - KUCHNIA W\243OSKA-przepisy.doc)
KUCHNIA WŁOSKA
1
PRZEPISY
LAZANIA
Przygotowanie nadzienia
Przez około 3 minuty przysma
amy na oliwie Anfora posiekan
w kostk
cebul
, drobno pokrojon
marchewk
i wyci
ni
te przez prask
dwa z
bki
czosnku. Mo
na doda
3 li
cie laurowe do smaku.
Podstawa
10 płatów makaronu lasagne 20 dag sera
parmezan bazylia do dekoracji
NADZIENIE
500g mielonego mi
sa wieprzowego (karczek)
2
rednie cebule
oliwa Monini Anfora do sma
enia
oliwa smakowa Monini Four Peppers do
doprawienia i smarowania blachy/naczynia
aroodpornego
ocet balsamiczny Aceto Balsamico
czosnek
0,75 kg obranych i pokrojonych w kostk
pomidorów (albo 3 puszki)
3 papryczki chili
suszona papryka słodka
2
rednie marchewki
SOS
1l mleka
gałka muszkatołowa
1⁄4 kostki masła
pół szklanki m
ki
Kiedy cebula si
zeszkli dodajemy mielone mi
so, dokładnie mieszamy i
podsma
amy przez kilka minut (ok 5).
Nast
pnie dodajemy pomidory i drobno pokrojone papryczki chili (mog
by
suszone ), dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
Dolewamy 4 ły
ki stołowe octu balsamicznego Aceto Balsamico i 3 ły
ki
oliwy Four Peppers, doprawiamy sol
i dodatkowo pieprzem do smaku.
Wsypujemy 4 ły
ki stołowe suszonej słodkiej papryki. Je
li w sosie
mi
snym jest za du
o wody, odparowujemy j
zwi
kszaj
c płomie
i
zdejmuj
c pokrywk
.
Pami
ta
trzeba
eby co jaki
czas miesza
.
Je
li dodali
my li
cie laurowe, to po sko
czeniu gotowania nadzienia
trzeba je wyłowi
.
Przygotowanie sosu beszamelowego
W rondelku rozpuszczamy ok 1⁄4 kostki masła
(nie doprowadzamy do
wrzenia!). Nast
pnie wsypujemy m
k
i dokładnie mieszamy.
Dodajemy gor
ce mleko i mieszaj
c np. trzepaczk
pilnujemy,
eby nie
zrobiły si
grudki.
Gotujemy do czasu a
wszystkie składniki poł
cz
si
, a sos b
dzie miał
jednolit
g
st
i kremow
konsystencj
. Dodajemy sól i ły
eczk
startej
gałki muszkatołowej. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
rednio trudne
Przygotowanie lasagne
Naczynie
aroodporne smarujemy oliw
Four Peppers, nast
pnie układamy
na spodzie makaron lasagne, na niego kładziemy warstw
sosu mi
snego,
potem polewamy to sosem beszamelowym i tartym parmezanem.
Nast
pnie kładziemy nast
pna warstw
– makaron, sos mi
sny, sos
beszamelowy i parmezan. Na ostatniej warstw
powinien by
sos
beszamelowy, posypujemy go dokładnie parmezanem.
ok. godziny
Tak przygotowan
lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200
stopni Celsjusza na 20 minut.
Po wyj
ciu z piekarnika i podzieleniu na porcje ju
na talerzach – lasagne
dekorujemy bazyli
.
2
KREWETKI
Wygl
da na skomplikowane… A jednak to naprawd
proste!!
Zaczynamy od zrobienia sosu waniliowo-ma
lanego
6 krewetek Scampi
oliwa z oliwek truflowa Monini
Etap 1
Do mocno rozgrzanej
mietany doda
bardzo drobno pokrojon
wanili
i
odstawi
do wystudzenia.
½ kostki masła
Etap 2
Masło w temperaturze pokojowej utrze
i doda
spor
szczypt
pieprzu
Cayenne i 1 ły
eczk
cytryny Monini.
Nast
pnie doda
wystudzon
mietan
z wanili
i utrze
(rozmiesza
) na
gładk
mas
, doda
szczypt
soli.
Tak przygotowan
gładk
mas
nale
y wyło
y
na foli
spo
ywcz
i
zrolowa
(tzw. walec lub metoda zawijania suhi), nast
pnie schłodzi
do
takiej konsystencji, aby mo
na było kroi
na plastry.
A teraz czas na krewetki!
½ laski wanilii
70 ml
mietany (30 %)
pieprz Cayenne
sok z cytryny sycylijskiej Monini
Etap 1
Obrane i umyte krewetki nale
y osuszy
na papierowym
r
czniku.Nast
pnie na mocno rozgrzan
patelni
nale
y wla
oliw
truflow
i po chwili wło
y
krewetki.
Sma
ymy krewetki około 3 minut (po drugiej minucie delikatnie osoli
i
doda
odrobin
wie
o mielonego pieprzu).
Etap 2
Po usma
eniu krewetek wykładamy je na podgrzany wcze
niej w
piekarniku talerz.
Pokrojone masło waniliowe układamy na krewetki.
Mo
na udekorowa
delikatnie rant talerza kremem z octu balsamicznego
Monini i posypa
listkami pietruszki lub mi
ty lub bazylii.
Takie poł
czenie składników mo
e budzi
w
tpliwo
ci, ale smak zaskoczy
Was naprawd
pozytywnie…
łatwe
ok. godziny
3
RAVIOLI SEROWE
Nadzienie.
Wsypujemy do miseczki ser ricotta, kozi ser i parmezan (mo
e by
starty na tarce –
b
dzie go łatwiej wymiesza
). Rozgniatamy lub drobno kroimy z
bek czosnku,
dodajemy do serów i dokładnie mieszamy, do smaku dosypuj
c sól i
wie
o
zmielony pieprz.
Ciasto.
Na stolnic
przesiewamy przez sitko m
k
, dodajemy kilka szczypt soli, robimy z
niej kopczyk. W
rodku robimy wgł
bienie i wbijamy do niego jajka. Dokładnie
wyrabiamy ciasto. Po to,
eby nie przyklejało si
do dłoni co jaki
czas trzeba je
zwil
a
wod
. Ciasto ma mie
jednolit
konsystencj
, ma by
g
ste. W razie
konieczno
ci mo
na doda
ły
k
– dwie wody (je
li ciasto b
dzie za suche).
Przykrywamy ciasto bawełnian
ciereczk
i zostawiamy je na jaki
czas (do
godziny)
eby składniki dobrze wymieszały si
, a ciasto było łatwiejsze w
wałkowaniu. Posypujemy stolnic
m
k
(
eby ciasto nie przyklejało si
podczas
wałkowania).
Dzielimy ciasto na cztery równe cz
ci, ka
d
z nich cienko rozwałkowujemy.
Najlepiej, je
li kawałki b
d
prostok
tne i b
d
miały podobne wymiary – jeden ma
by
poło
ony na drugim.
Ravioli.
Układamy na stolnicy rozwałkowany kawałek ciasta, nast
pnie smarujemy go
białkiem jajka (ciasto b
dzie lepiej si
skleja
). Wykładamy nadzienie na ciasto w
kilku rz
dach i równych odst
pach, w przybli
eniu ły
eczka nadzienia co 3
centymetry. Teraz kładziemy na to drugi rozwałkowany kawałek ciasta, usuwamy
powietrze i dociskamy przestrzenie mi
dzy nadzieniem. Nast
pnie no
em albo
okr
głym no
ykiem dekoracyjnym (np do faworków) wycinamy kwadraty.
Do wrz
cej i osolonej wody z odrobin
oliwy wkładamy wyci
te ravioli i gotujemy
2 – 3 minuty a
piero
ki wypłyn
na wierzch.
Ugotowane piero
ki wyjmujemy ły
k
cedzakow
.
Sos.
Sma
ymy drobno posiekan
cebul
do momentu a
b
dzie złota, wrzucamy na
patelni
dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórek. Dodajemy pokrojony
z
bek czosnku i trzy ły
ki octu balsamicznego Monini. Dodajemy oliwki Monini,
odparowujemy sos przez kilka minut do czasu a
uzyska odpowiedni
konsystencj
, przyprawiamy pieprzem i sol
do smaku.
Sposób podania.
Na talerze wykładamy ravioli serowe. Je
li zd
yły ostygn
, to podsma
amy je
lekko na oliwie Anfora. Na ravioli kładziemy kilka ły
ek sosu pomidorowego,
posypujemy parmezanem i dekorujemy
wie
bazyli
.
CIASTO:
300g m
ki
4 jajka
(3 całe i jedno
ółtko + białko z jednego
do smarowania ciasta)
ły
eczka soli
NADZIENIE
200g sera Ricotta
(jeden kubeczek)
120g sera koziego
(mały kubeczek)
150g sera parmezan
z
bek czosnku
SOS
1
rednia cebula
z
bek czosnku
2 puszki pomidorów
w puszce
wie
a bazylia
ocet balsamiczny
Aceto Balsamico Monini
oliwki DOP Monini
oliwa do sma
enia Anfora
rednio trudne
ok. godziny (bez czasu na wyro
ni
cie ciasta)
4
Panpepato
Rozpu
ci
w rondlu cukier, miód i masło. Mas
cukrow
gotowa
a
do
uzyskania lepkiej konsystencji. Zdj
z ognia, doda
wymieszane
wcze
niej grubo posiekane orzechy i migdały oraz skórk
z pomara
czy z
m
k
, kakao i przyprawami. Mas
wyla
na blaszk
wyło
on
papierem
ry
owym i wyrówna
powierzchni
. Piec ok. 40 minut w piekarniku
nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu wystudzi
, wyj
z foremki, odci
nadmiar papieru ry
owego, posypa
cukrem pudrem i pokroi
na kawałki.
Taki piernik mo
na z powodzeniem przechowywa
w zamkni
tym
pojemniku nawet kilka tygodni.
Mo
na zapakowa
w mał
puszk
i przewi
za
wst
eczk
– smaczny i osobisty prezent dla kogo
bliskiego…
po 100g upra
onych w piekarniku orzechów
włoskich, laskowych i migdałów
200g posiekanej skórki z pomara
czy
50g m
ki
4 ły
ki kakao
po pół ły
eczki gałki muszkatołowej,
kolendry, cynamonu
ły
eczka
wie
o zmielonego pieprzu
szczypta mielonych go
dzików i gałki
muszkatołowej
100g cukru
szklanka miodu
25g masła
papier ry
owy
cukier puder
proste
30 do 40 minut
5
Plik z chomika:
Mefrit
Inne pliki z tego folderu:
KUCHNIA WŁOSKA-przepisy.pdf
(7185 KB)
kuchnia włoska-opis regionów kulinarnych.pdf
(199 KB)
Natale ricette.pdf
(955 KB)
Benvenuti nella mia cucinaBenedetta Parodi.pdf.pdf
(8907 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin