Bigos marynarski60 dag kapusty kwaszonej,tłuszcz,10 dag cebuli,2 dag mąki,15 dag parówek cienkich,25 dag wieprzowiny bez kości,25 dag papryki,4 dag ketchupu,15 dag pieczarek,sól, pieprz,papryka mielona,curryKapustę odcisnąć, pokroić, zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać przyprawy, skropić wodą, dusić do miękkości. Cebulę i paprykę oraz pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do mięsa w połowie duszenia. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, ketchupem oraz obranymi i pokrajanymi w plasterki parówkami, dusić kilka minut, doprawić.
czajkpiotr69