Pilaw indyjskiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 5 min.400-500 g baraniny z mostka,125 ml octu 3%,250 g dlugoziarnistego ryzu,500 ml rosolu,120 g sklarowanego masla,300 ml jogurtu,sok z 2 cytryn,1 papryczka chilli,4 zabki czosnku,1/2 lyzeczki cynamonu,1/4 lyzeczki kurkumy,6-8 ziaren kardamonu,1 lisc laurowy,sol.1. Sparzone wrzacym octem mieso oczyscic z tluszczu, pokroic w kostke. Przelozyc do miski, skropic sokiem cytrynowym, zalac jogurtem, odstawic na co najmniej 1 godz. Ryz zalac przegotowana woda, moczyc 1 godz. Osaczyc. Papryczkeumyc, usunac gniazdo nasienne, pokroic w paski. Czosnek obrac, posiekac.2. Rozgrzac w garnku polowe przygotowanego masla, dodac papryczke, czosnek, cynamon, kurkume, kardamon, lisc laurowy, posolic. Smazyc 5 min, nastepnie wymieszac z ryzem.Postawic na garnku sito, przelozyc do niego mieso i przelacrosolem (by cala marynata przesaczyla sie do ryzu). Odstawic sito z miesem,dusic na malym ogniu pod przykryciem 15 min.3. Rozgrzac na patelni pozostale maslo, dodac mieso, smazyc ok. 10 min. Przelozyc do pilawu, piec w piekarniku ogrzanym do temp. 170żC ok. 20 min.
czajkpiotr69