Saltimbocca alla romanaskladniki :sznycle cielece ze schabu rozbite gladkim tluczkiemwino biale wytrawne 70 mlrosol kurzy (moze byc z kostki) 150 mlszynka parmenska (1 plaster na 2 sznycle) do nabycia w Billi po 95 zl/kgswieze liscie szalwii (raczej nie do zdobycia, chyba ze ktos sam hoduje)troche makiziola : tymianek , majeranek, oregano, rozmaryn, bazylia sznycle solimu i pieprzymy, ukladamy na kazdym plasterek szynki i listek szalwii, spinamy szpilka do rolad i obtaczamy w mace smazymy na masle az sie zrumienia, zalewamy winem i rosolem i 3 minuty dusimy, sciagamy w cieple miejsce, dodajemy do sosu ziola i redukujemy go do uzyskania pozadanej konsystencji wyciagamy szpilki, ukladamy kotlety na talerzy i polewamy sosem jako dodatek najlepiej pasuje ryz lub risottosmacznego
czajkpiotr69