Pieczona nerkowkaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.750 g nerkowki bez kosci z nerka,1 puszka anchois,3 lyzki oleju,1 lyzka masla,1/2 cebuli,sol, pieprz.1. Mieso oplukac, osuszyc. Wyjac nerke, oczyscic ja, wlozyc z powrotem do miesa. Zwiazac mieso bawelniana nitka.2. Ostrym nozem gleboko nakluc nerkowke w kilkunastu miejscach, w otwory wlozycanchois. Oproszyc mieso sola i pieprzem, zrumienic z 2 stron na dobrze rozgrzanym oleju.3. Przelozyc mieso do brytfanny. Obrac, pokroic, usmazyc na masle cebule, wlozyc ja do miesa, dolac kilka lyzek wody, wstawic brytfanne do piekarnika otemp. 200żC. Piec ok. 1,5 godz. W czasie pieczenia czesto polewac utworzonymsosem. Jesli sos wyparuje, dolewac wody.4. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac z piekarnika, pokroic na porcje, oblac sosemz pieczenia. Podawac z kartoflami i zielona salata.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 52.
czajkpiotr69