Pasztet dobrej gospodyni14-16 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz.750 g cieleciny,750 g chudej wieprzowiny,250 g sloniny,100 ml bialego wytrawnego wina,1/2 buleczki,250 ml rosolu,1 jajo,1 zabek czosnku,szczypta cukru,kilka listkow laurowych,kilka galazek tymianku i rozmarynu,sol, pieprz,3 lyzki maki,2 lyzki octu do oklejenia formy,tluszcz do smarowania formy.1. Cielecine i wieprzowine posiekac, przelozyc do miski, wlac wino, odstawic dolodowki na kilka godzin.2. Buleczke namoczyc w 125 ml rosolu, czosnek obrac, posiekac.3. Z kawalka sloniny odkroic kilka plasterkow do wylozenia dna formy pasztetowej, reszte pokroic na bardzo cienkie slupki.4. Do miesa wbic jajo, dodac czosnek, namoczona nie odcisnieta buleczke, sol,pieprz i cukier, wlac reszte rosolu, wymieszac.5. Forme pasztetowa (wraz z pokrywka) natluscic, dno wylozyc plasterkami sloniny, ulozyc warstwe masy miesnej, na niej slupki sloniny, dalej nastepnawarstwe masy, ponownie slupki sloniny i tak powtarzac czynnosc do wyczerpania skladnikow. Na powierzchni ulozyc kilka kawaleczkow masla, pare plasterkow sloniny, listki laurowe, tymianek i rozmaryn. Forme przykryc pokrywa,brzegi uszczelnic ciastem zrobionym z maki i octu. Wstawic do ogrzanego dotemp. 180żC piekarnika, piec ok. 2 godz. Po ostudzeniu wstawic do lodowki na12 godz. Pasztet podawac w formie z wiejskim chlebem, piklami i musztarda.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 30.
czajkpiotr69