ABC pieczenia ciast - ciasta drożdżoweZ ciasta drożdżowego sporządza się różnego rodzaju wypieki słodkie i słone, takie jak: bułki, rogaliki strucle placki z kruszonką, marmoladą i owocami, babki zwykłe, parzone, kulebiaki, paszteciki, pizze i inne.Podstawowymi składnikami ciasta drożdżowego są: mąka, mleko lub woda i drożdże, dodatkowymi: jaja, cukier, tłuszcz, substancje zapachowe i bakalie lub nadzienia. W przypadku ciast drożdżowych środkiem spulchniającym są drożdże powodujące proces fermentacji w czasie którego wydziela się dwutlenek węgla napowietrzający ciasto. Ciasto drożdżowe sporządza się sposobem jednofazowym lub dwufazowym.Sposób pierwszy (jednofazowy) jest rzadko praktykowany. Polega na wymieszaniu całej mąki z pozostałymi składnikami. Starannie wyrobione ciasto pozostawia się do wyrośnięcia, a gdy zwiększy objętość prawie trzykrotnie wstawia do piekarnika i piecze. Jest to sposób oszczędzający czas i narzędzia pracy, ale może być stosowany wyłącznie do prostych wypieków, takich jak bułki czy zwykłe placki, w skład których wchodzi mało składników dodatkowych.Sposób drugi (dwufazowy) jest właściwszy i częściej stosowany. Przewiduje wcześniejsze przygotowanie rozczynu drożdżowego.Technika sporządzania ciasta drożdżowego metodą dwufazową:- przygotować formę, w której będzie pieczone- wymyć ją, wysuszyć i wysmarować tłuszczem- przygotować rozczyn drożdżowy: rozetrzeć drożdże z niewielką ilością cukru, mąki i letniego mleka; rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany- pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do czasu, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość);- przesiać mąkę i umieścić ją w naczyniu, w którym będzie wyrabiane ciasto;- połączyć mąkę z rozczynem, płynem, jajami i cukrem;- dokładnie wyrobić ciasto ręką lub mikserem;- dodać stopiony ciepły tłuszcz;- ponownie wyrabiać ciasto (tak długo, aż zacznie odstawać od ręki i od brzegów naczynia);- dodać substancje zapachowe i bakalie;- przykryć ciasto czystą ściereczką i pozostawi w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do czasu, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość);- wypełnić formę ciastem do 1/3-1/2 wysokości;- pozostawić ciasto w formie na około 20 min do dalszego wyrośnięcia;- piec ciasto w temperaturze 160-200C w czasie -10-60 min(zależnie od wielkości wyrobu);- wyjąć upieczone i ostudzone ciasto z formy, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
czajkpiotr69