ptysie na ostro.doc

(26 KB) Pobierz
Przysmak rybny

Ptysie na ostro
Składniki na ok. 20 sztuk
Ciasto: 30 g masła, 75 g mąki, sól, 2-3 jaja ( w zależności od wielkości)
Na nadzienie: 4 jaja, 1/2 kostki masła, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz cayenne, 1 "grządka" rzeżuchy
Przygotować ciasto: w garnku zagotować 1/8 l wody z masłem i szczyptą soli, mieszać, dopóki tłuszcz się nie rozpuści. Następnie na raz wsypać całą porcję mąki i mieszać tak długo, aż utworzy się jedna kluska, a na spodzie garnka powstanie cienka, biała warstwa. Garnek zdjąć z kuchenki i do gorącego ciasta dodać jajo, wymieszać. Po ostudzeniu dodać kolejne jaja, dobrze wymieszać. Powinno powstać błyszczące, trudne do rozerwania ciasto. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą dwóch łyżeczek nakładać kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec ok. 12 - 15 minut na złoty kolor. Ptysie zdjąć z blachy i natychmiast przeciąć nożyczkami i pozostawić do ostygnięcia.
Jaja na nadzienie ugotować na twardo, spłukać zimną wodą, obrać i pokroić na plasterki. Masło wymieszać widelcem z przecierem pomidorowym, przyprawić na ostro solą, pieprzem i nałożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdej dolnej połówce ptysia położyć plasterek jajka, wycisnąć kleks masła pomidorowego. Ozdobić pęczkiem rzeżuchy. Górne połówki ptysiów nałożyć na bakier, ułożyć na półmisku i zaraz podawać.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin