Ciasto czekoladowo-nugatowe.docx

(45 KB) Pobierz

Ciasto czekoladowo-nugatowe

Składniki:

ciasto czekoladowe:

·         7 jajek

·         1 szklanka cukru

·         5 czubatych łyżek mąki pszennej

·         2 czubate łyżki kakao

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka należy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 st. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić.

http://oliwka.przepisy.net/img/artykul/499/ciasto-czekoladowo-nugatowe_1367_300x500.jpg

ciasto orzechowe:

·         25 dag włoskich orzechów

·         5 białek

·         20 dag cukru kryształu

·         1 1/2 łyżki miodu

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1 łyżka mąki pszennej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.

krem:

·         1/2 l mleka

·         1 cukier waniliowy

·         5 żółtek

·         20 dag cukru

·         1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 kostka margaryny

·         wiśnie z kompotu lub ze słoika

Przygotowanie:

Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń. Zmiksować na krem. Dodać odsączone z soku wiśnie, zamieszać.

Przekładnie ciasta:

1/2 ciasta czekoladowego - krem - ciasto orzechowe - krem - 1/2 ciasta czekoladowego - polewa czekoladowa i orzechy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin