Ciasto czekoladowe
· CIASTO:
· 6 jaj,
· 4 łyżki mąki,
· 2 łyżki kakao Wawel,
· łyżeczka proszku do pieczenia,
· 6 łyżek cukru.
·
· MASA:
· budyń waniliowy (na 3/4l mleka),
· 1/2 l mleka,
· 1/2 tabliczki czekolady Gorzkiej Krakowskiej firmy Wawel,
· tabliczka czekolady Jagiellońska Mleczna firmy Wawel,
· kost. masła,
· 12 łyżek cukru.
· PIANKA:
· 1/2 l śmietany 30%,
· 2 śmietan-fixy,
· 10 dag wiórków kokosowych.
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kakao. Piec ok. 30 min. w temp. 180st.Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić i zmiksować z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać rozkruszoną gorzką czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. (Można także biszkopt przekroić i przełożyć masą)Śmietanę ubić z fixami, rozsmarować na placku. Wiórki uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch ciasta.
guldek2