Ciasto czekoladowe.docx

(12 KB) Pobierz

Ciasto czekoladowe

 

·         CIASTO:

·         6 jaj,

·         4 łyżki mąki,

·         2 łyżki kakao Wawel,

·         łyżeczka proszku do pieczenia,

·         6 łyżek cukru.

·          

·         MASA:

·         budyń waniliowy (na 3/4l mleka),

·         1/2 l mleka,

·         1/2 tabliczki czekolady Gorzkiej Krakowskiej firmy Wawel,

·         tabliczka czekolady Jagiellońska Mleczna firmy Wawel,

·         kost. masła,

·         12 łyżek cukru.

·          

·         PIANKA:

·         1/2 l śmietany 30%,

·         2 śmietan-fixy,

·         10 dag wiórków kokosowych.

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem, dodać kakao. Piec ok. 30 min. w temp. 180st.

Na mleku z cukrem ugotować budyń. Ostudzić i zmiksować z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy. Wsypać rozkruszoną gorzką czekoladę. Masę wyłożyć na ciasto. (Można także biszkopt przekroić i przełożyć masą)

Śmietanę ubić z fixami, rozsmarować na placku. Wiórki uprażyć na suchej patelni, posypać wierzch ciasta.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin