Pianka i owocami z ptasim mlekiem
Składniki
Biszkopt z 4 jaj (kakaowy)1/2 l kremówki1-2 galaretki o dowolnym smaku
(u mnie owoc granatu) + 1 o innym smaku (u mnie agrestowa)1/2 op. ptasiego mleczka (ok 20 - 25 kostek)20-30 dag truskawek15 dag borówek (lub inne owoce sezonowe)
Upiec biszkopt kakaowy (każdy na pewno ma swój sprawdzony przepis
). Ostudzić.Na cieście
ułożyć w równej odległości kostki ptasiego mleczka.1 -2 galaretki o tym samym smaku rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Wlać zimną, ale płynną galaretkę. Zmiksować.Masę wyłożyć na ciasto i kostki ptasiego mleczka.Wstawić do lodówki na godzinę.Trzecią galaretkę rozpuścić w przewidzianej w przepisie ilości wody.Ostudzić.Owoce oczyścić. Truskawki pokroić na ćwiartki. Owoce wysypać na piankę. Wylać zimną, ale płynną galaretkę na owoce.Wstawić do lodówki.
guldek2