murzynek z kulkami kokosowymi
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE:2 szkl. cukru2 szkl. wody4 łyżki kakao1 kostka margarynyRoztopić na wolnym ogniu i wystudzić.Do ostudzonej masy czekoladowej dodać:2 szkl. mąki4 łyżeczki proszku do pieczenia6 żółtek + 6 białek ubitych na pianęWszystko razem dobrze wymieszać.KULKI KOKOSOWE:4 białka12 dkg. cukru kryształu12 dkg.kokosuMASA BUDYNIOWA:1 szkl. cukru kryształu1/2 l. mleka ( lub 1 szkl. mleka + 1 szkl. soku z puszki brzoskwini )2 łyżki mąki zwykłej2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 kostki masła 2 paczki delicji lub okrągłych biszkoptówbrzoskwinie
Ciasto kakaowe wyłożyć do formy i na to nakładać łyżką kulki ciasta kokosowego w niewielkich odstępach.Z tego upiec 1 placek i przekroić go na pół lub 2 placki oddzielnie i przełożyć masą.KULKI KOKOSOWE :Białka ubić na sztywno , dodać cukier , a na końcu kokos i delikatnie wymieszać.MASA BUDYNIOWA:Z mąki, cukru i mleka ugotować budyń , ostudzić.Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń.PLACEK + 1/2 MASY + DELICJE I BRZOSKWINIE + 1/2 MASY ( MOŻNA DODAĆ 2 ŁYŻKI KAKAO ) +PLACEK + POLEWA LUB CUKIER PUDER LUB LUKIER.
guldek2