Jabłkowe ciasto z kolorową galaretką
Ciasto:12 jaj12 łyżek cukrupo 6 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej6 łyżeczki proszku do pieczeniakisiel wiśniowy3 łyżki kakaoMasa z jabłek:1 kg jabłek100 g cukrugalaretka wiśniowa i agrestowaMasa budyniowa:3/4 litra mleka180 g cukru2 budynie waniliowe250 g margarynypolewa czekoladowa
Ubić 4 białka, dodać 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać. Upiec. Tak samo przygotować jeszcze dwa placki, ale do jednego dodać kisiel, a do drugiego kakao. Jabłka pokroić w kostkę, udusić z cukrem. Podzielić na pół. Do jednej części dodać rozpuszczoną galaretkę wiśniową, do drugiej agrestową. W odrobinie mleka rozmieszać budynie, a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować i ostudzić. Utrzeć z margaryną. Masami przekładać ciasta. Udekorować polewą.
guldek2