Gotowanie - przepisy.pdf

(147 KB) Pobierz
Zupka jarzynowa
Szpinak
Szpinak (Od 6 miesiąca)
Składniki:
100 g szpinaku,
5 g masła
4 g mąki,
50 g mleka modyfikowanego,
szczypta soli lub cukru
Ugotowany na miękko szpinak osączyć na sicie. W rondelku rozpuścić masło
podprawić mąką i dodać szpinak. Przyprawić do smaku solą lub cukrem, chwilę
poddusić na małym ogniu. Można podawać z odrobiną puree ziemniaczanego.
Twaróg z marchwią
Twaróg z marchwią (od 6 miesiąca)
Składniki:
50 g twarogu domowej roboty,
15 g marchwi,
1 łyżeczka mleka modyfikowanego,
odrobina cukru do smaku
Marchew ugotować na miękko. Rozgnieść drobno widelcem, dodać do twarożku.
Zmieszać razem, dodając mleko modyfikowane. Można dosłodzić cukrem
Kaszka ryżowa z owocami
Kaszka ryżowa z owocami (od 6 mniesiąca)
Składniki:
10 g kaszki ryżowej,
50 g utartego jabłka,
3 g oliwy z oliwek,
90 g wody.
Utarte jabłko włożyć do gorącej wody i zagotować. Dodać kaszkę ryżową,
oliwę z oliwek i wymieszać.
Zamiast jabłka można użyć gotowych przecierów owocowych stosownie do wieku.
Papka z jarzyn
Papka z jarzyn (od 6 miesiąca)
Składniki:
80 g marchwi,
5 g masła,
3 g mąki,
50 g mleka modyfikowanego
1
Marchew utrzeć na plastikowej tarce z grubymi oczkami i ugotować w
niewielkiej ilości wody. Po odcedzeniu przetrzeć przez sito. W rondelku
rozpuścić masło i wymieszać je z mąką. Powoli dodawać mleko. Gdy masa
zgęstnieje, połączyć ją z marchewką i zagotować.
Twarożek z herbatnikiem
Twarożek z herbatnikiem (od 6 miesiąca)
Składniki:
1/2 opakowania serka homogenizowanego,
10 g herbatników (albo biszkoptów),
40 g mleka modyfikowanego.
Herbatniki namoczyć w ciepłym mleku, połączyć z serkiem. Wymieszać na
jednolitą masę.
Kisiel owocowy
Kisiel owocowy (od 6 miesiąca)
Składniki:
50 g malin (mogą być mrożone),
10 g cukru,
5 g mąki ziemniaczanej,
100 g wody
Maliny ugotować w niewielkiej ilości wody i przetrzeć przez sito. Do
wrzącej wody dodać przecier z malin, cukier i na koniec rozrobioną w
odrobinie wody mąkę ziemniaczaną, stale mieszać, aż do ponownego
zagotowania. Zamiast owoców można używać soków owocowych dla maluszków,
przy czym należy wziąć o połowę mniej wody.
Kaszka ryżowa z owocami
Kaszka ryżowa z owocami (od 6 miesiąca)
Składniki:
50g utartego jabłka (może być również gruszka lub gotowe przeciery
owocowe),
10g kaszki ryżowej,
3g (1 łyżeczka)oliwy z oliwek (lub 3g masła),
90g wody
Jabłko utrzeć na drobnej tarce, włóżyć do gorącej wody i zagotować. Dodać
kaszkę, oliwę (lub masło) i wymieszać.
Jabłko zapiekane z cynamonem
Jabłko zapiekane z cynamonem (od 6 miesiąca)
Składniki:
1 jabłko,
szczypta cynamonu,
cukier puder
2
Jabłko zapiec w piekarniku. Po ostudzeniu obrać ze skórki, na talerzyku
rozgnieść widelcem. Jeżeli jabłko jest za kwaśne dodać cukru pudru do
smaku, zamieszać. Posypać cynamonem.
Deser bananowy
Deser bananowy (od 6 miesiąca)
Składniki:
banan
mleko
Kawałek banana pokroić na kawałki, rozgnieść widelcem. Dodać niewielką
ilość mleka modyfikowanego, tyle by całość miała konsystencję niezbyt
gęstej papki.
Budyń tygryska
Budyń tygryska (od 6 miesiąca)
Składniki:
100 g mleka modyfikowanego,
10 g cukru,
5 g mąki ziemniaczanej,
1/2 żółtka,
1/2 jabłka.
Połowę mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę połączyć z mąką i żółtkiem a
następnie wlać wąskim strumieniem na gotujące się mleko. Dokładnie mieszać aż do
zagotowania całej masy. Przełożyć do miseczki i polać rozgotowanym i przetartym przez sito
jabłkiem.
Sok marchewkowo-jabłkowy
Sok marchewkowo-jabłkowy (od 5 miesiąca)
Składniki:
- 1 średnia marchew, około 80 g
- 1 średnie jabłko, około 60 g
Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce i wyciskamy przez sitko
do szklanki lub innego naczynia.
Przecier z malin
Przecier z malin (od 5 miesiąca)
Składniki:
- 0,5 szklanki dojrzałych malin
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Owoce sparz wrzątkiem. Przetrzyj przez sitko i wymieszaj z kleikiem. Gotowe
Kisiel żurawinowy dla maluszka
Dziś zajmijmy się może jedzonkiem dla maluszków.
Zacznę od dzieciaczków najmłodszych, chyli 5 miesięcznych ;-)
Kisiel żurawinowy (od 5 miesiąca)
3
Składniki:
- 100 g żurawiny
- 20 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml wody
Żurawinę umyj dokładnie i rozgnieć widelcem. Wrzuć do gotującej się wody wraz z
cukrem. Gotuj chwilkę, po czym przetrzyj przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w
małej ilości zimnej wody. Papkę z owoców postaw na gazie, mieszaj i wlewaj powoli
mąkę rozmieszaną w wodzie. Gotuj jeszcze jakiś czas.
Zupki dla malucha
I kolejna porcja zupek:
Bukiet warzywny
(od 6 . miesiąca)
Składniki:
* 1/2 marchewki
* 1/4 pietruszki
* 1/4 kalarepki
* 1 duża łyżka zielonego groszku
* 1 ziemniak
* mały buraczek
* mała wiązka świeżego koperku
* kilka fasolek szparagowych
* 2 małe różyczki brokuła
* oliwa z oliwek
* 200 ml wody
* mięso z indyka (duża łyżka wcześniej ugotowanego).
Przygotowanie:
Do wrzącej wody wrzucamy kilka gałązek koperku chwilę gotujemy Następnie wrzucamy
wcześniej obrane, umyte i pokrojone w małą kostkę warzywa, gotujemy je aż bedą
miękkie. Na końcu wrzucamy ugotowane mięso z indyka. Wyłączamy, dodajemy oliwę z
oliwek, świeży koper i wszystko razem miksujemy. Studzimy i podajemy, zupa oprócz
ciekawej barwy, ma wspaniały smak i przede wszystkim zapach.
Jarzynowa z buraczkiem
(od 7 . miesiąca)
Składniki:
* pół malej marchewki
* pół małego ziemniaka
* mała pietruszka
* 1/4 małego buraka
* łyżeczka masła
* 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
* 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania)
Przygotowanie:
Świeże warzywa umyć, cienko obrać, opłukać, pokroić i dodać do wrzącej wody.
Ugotować do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 20 min.). Ugotowane
warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, następnie dodać kleik, wymieszać i
zagotować. Dodać masło. Ostudzić.
Można też dodać ok. 2 łyżeczek ugotowanego, drobno posiekanego chudego mięsa (np. z
indyka lub kurczaka).
4
Kalafiorowa Pychotka
(od 5 . miesiąca)
Składniki:
* pół piersi z kurczaka
* 1 ziemniaczek
* 1 marchewka
* pół pietruszki
* kawałeczek selera
* kawałeczek pora
* różyczka kalafiora
Przygotowanie:
Dokładnie umyć pierś, pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Obrać warzywa, umyć i
drobno pokroić, wrzucić do mięska. Gotować, aż będą miękkie. Przestudzić zupkę i
dokładnie zmiksować. Podawać dziecku w temperaturze letniej. Naprawdę Pychotka.
Krem z brokułów
(od 8 . miesiąca)
Składniki:
* 5 małych różyczek brokułów
* 2 ziemniaki
* łyżeczka mąki sojowej
* łyżeczka oliwy z oliwek
* 250ml wody
* 1/2 małego ząbka czosnku
* sól
* majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć wraz z brokułami. Warzywa i czosnek drobno posiekać, wrzucić do
wrzącej wody.
W trakcie gotowania dodać mąkę sojową rozprowadzoną 2 łyżkami zimnej wody. Po ok
10 min. gotowania dodać sól, i majeranek. Po ostygnięciu dodać oliwę.
Zupka jarzynowa z ryżem
(od 5 . miesiąca)
Składniki:
1 ziemniak
1 marchewka
1 łyżeczka ryżu
trochę pietruszki
łyżeczka masła
+ ew żółtko
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać ryż, masło.
Wszystko gotować ok.30min.
Calość przetrzeć lub zmiksować.
Zupka z buraczkiem
(od 7 miesiąca)
Składniki:
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 buraczek
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek
* 1 pulpet z indyka (ugotowany wcześniej)
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin