Jesli masz mieszankę chińską i piersi kurczaka to masz juz prawie gotowe
chińskie danie, które ja robię.
Otóż ja robię tak:
piersi kurczaka tnę w kostkę i na woka-przesmażam, zdejmuję z woka i wrzucam
na niego mrożoną mieszankę chińską (bardzo dobra jest firmy Igloopol, ale
moze też być Bonduelle), przesmażam. Dodaję do warzyw kurczaka i
najważniejszy składnik smakowy tego dania czyli "Przyprawę 5 smaków" Kamisu
i duszę wszystko pod przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu
mieszając. Uwaga: warzywa muszą pozostać kruche, a nie rozgotowane. Na
koniec wlewam do tego wszystkiego sos zrobiony z wody i sosu sojowego (pól
na pół) z łyżeczką mąki ziemniaczanej i mieszam wszystko, aż zgęstnieje do
odpowiadajacej mi konsystencji. Ja osobiście lubię, żeby tego sosu było
bardzo dużo i był w miarę gęsty, ale bez przesady, dlatego nie podaję ilości
ani wody ani sosu sojowego ani mąki-to już wedle upodobań. Do tego ryż i
jest pyszne.
Skladniki( porcja dla 4-6 osob):
2 piersi z kurczaka
1/2 puszki pedow bambusa lub 6 pieczarek( ja daje i jedno i drugie razem)
1 czerwona papryka
ostra papryka w proszku
sol do smaku
1 jajko
1 duza lyzka maki ziemniaczanej
1 filizanka bulionu( ja daje taki z kostki ale mozna dac prawdziwy rosol)
1 lyzka wodki
1 lyzka sosu sojowego(jasnego)
1 lyzeczka imbiru w proszku
A robi sie tak:
1) Filety z kurczaka kroimy w kostke i solimy( mozna dodac troche sosu
sojowego)
trzeba dokladnie rozprowadzic sol najlepiej palcami:-)
2)Do miseczki wbic jajko(cale), dodac spora lyzke maki ziemniaczanej i
dokladnie wymiaszac(najlepiej widelcem)
3)Kawalki kurczaka wymieszac z powstalym ciastem i pojedynczo klasc na
rozgrzanym, glebokim oleju( najlepiej w woku ,frytownicy lub po prostu w
garnku . Jak nie mam duzo oleju to smaze na patelni ale musi byc z powloka
nieprzywierajaca)
Smazyc az nabierze pieknego zlotego koloru.Wyjac lyzka cedzakowa na talez.
4)Pieczrki pokroic w plaserki, papryke w kostke ok.2 cm, pedy bambusa
przelac wrzaca woda i odcedzic.
5)Z woka trzeba zlac olej i zostawic tylko troche na samym dnie.
Wkladamy pieczarki i smazymy na silnym ogniu,az odparuje nieco woda,
dodajemy pedy bambusa, a na koncu papryke i smazymy wszystko razem ok.2
minut.
6)Bulion mieszamy z wodka, sosem sojowym i imbirem. Powstaly sos wlewamy do
smazacych sie warzyw ( Teraz dodac papryke w proszku)
7)Dopiero teraz do warzyw w aromatycznym plynie dodajemy kurczaka w ciescie
i wszystko smazymy jeszcze 30 sekund.
Podawac z ryzem na sypko.
Potrawa zachwycila wszystkich moich znajomych, polecam ja goraco.
Smacznie pozdrawiam i zycze powodzenia!
Vanilia
taki sosik do dań z kurczaka, ważyw i ryżu:
0.5 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
2-3 łyżki octu winnego
Ja stosuję bez octu (bo za pierwszym razem zapomniałem i nigdy mi go nie
brakowało). Plus do tego oczywiście sypać czosnku, pięciu smaków, curry,
ziół, czego wola zapragnie :o
proponuję
prostą potrawę z woka.
Bardzo i posmakowała, szczególnie kiedy musiałem ja zrobić sam.
życzę smacznego
i miłych wrażeń kulunarnych
ps. przepis pochodzi z jednej z książek z przepisami na woka, niestety nie
posiadam już tej książki ...
PRZYGOTOWANIE
- przygotowanie ok. 10 min. (kwestia biegłości kuchennej)
- Gotoweanie ok. 12 min.
- Dla 4 osób.
- 1 porcja = ok. 230 kal
SKŁADNIKI
30 g przerośniętego boczku bez skóry
2 cebule
4 sałatkowe ogórki średniej wielkości
1 ł. stołowego oleju
4--g mielonej wołowiny
sól
biały pieprz świeżo zmielony
1-2 ł. curry
125 ml czystego rosołu (z błyskawicznego rosołu w proszku)
1 pęczek koperku
1. boczek pokrajać na kostkę. Cebulę obrać i także pokrajać na kostkę.
Ogórki umyć obrać, przepołowić wzdłuznie i łyżeczką usunąć gniazda nasienne
n, po czym pokrjać na cząstki wielkości mięsa.
2. Olej zagrzać w woku i wytopić w nim boczek. Dodać mięso, silnie
przysmażyć rozgniatając przy tym drewnianą łyzką.
3. Dodać pokrajana cebulę i ogórki i mieszając smażyć kilka minut.
4. Potrawę osolić, opieprzyć i dodać curry. Podlać rosołem i dusić 5-7 min
pod przykryciem. W tym czsie opłukać koperek, otrząsnąć do sucha i drobno
posiekać. Krótko przed końcem gotowania dodać do potrawy i zamieszać.
PROPONOWANY DODATEK
Do duszonych ogórków z mielonym mięsem doskonale npasuje ziemniaczana
sałatka. Dla 4 osób potrzeba 800b ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
obranych i pokrajanych w cienkie plasterki. Marynatę przygotować przez
zagotowanie 200 ml rosołu z 2 łyżkami stołowymi octu i 1 drobno pokrajaną
cebulą. Wywarem zalać pokrajane ziemniaki, osolić je i opieprzyć oraz dodać
3 stołowe łyzki słonecznikowego oleju. Ostawić na kilka minut, często w tym
czasie mieszając. Bezpośrednio przed podaniem poprószyć drobno posiekaną
natką.
MODYFIKACJA RECEPTURY
Dodatek jednej lub dwu stołowych łyżek kaparów lub kilku drobno posiekanych
filetów z sardeli nadaje potrawie pikantny i aromatyczny odcień smakowy.
podam ci prosta wolowine na ostro, tylko zadnych
substytutow nie uzywaj, bo to nie bedzie kuchnia chinska.
Kawalek (1/2 kg) poledwicy wolowej schlodzic, az zesztywnieje, i pokroic w
cienkie plasterki, a te w paski, tak zeby byly szerokosci palca i dlugosci
malego palca. To mieso zamarynowac w nastepujacej mieszance na 2 -6 godzin:
2 lyzki startego, swiezego imbiru
2 lyzki hoisin sauce (w kazdym sklepie z chinszczyzna)
2 lyzki maki ryzowej lub kartoflanej
2 lyzki cukru
1/2 szklanki wina sherry (kup, bo bedziesz czesto uzywal w kuchni chinskiej do
marynowania miesa)
10 kropel oleju sezamowego, najlepiej ostrego
2 zabki czosnku, posiekane
Ugotowac ryz. Posiekac szczypior do przybrania, najlepiej tak: pokroic lodygi
szczypioru na kawalki10 cm, i ostrym nozem nakrawac wzdluz, co kilka
milimetrow, trorzac taki "pedzelek". Te pedzelki wrzuca sie do zimnej wody z
lodem, i one sie zakrecaja w ozdobne pioropusze). Okolo 4 na osobe.
W woku rozgrzac 3 lyzki oleju z ziemnych orzeszkow, az gdy patyczek wstawiony w
srodek woka bedzie mial naokolo mnostwo babelkow uchodzacych z dna, olej jest
dosc goracy. do oleju dodac dwie malutkie, czerwone papryczki, ktore nalezy
usunac przed podaniem dania, zeby sie ktos nie nacial. Mieso odcisnac troche z
marynaty, i wrzucic w olej, jednoczesnie szybko mieszajac metalowa lopatka,
tak, zeby mieso nie mialo sznsy "podejsc" sokiem, az bedzie cale usmazone,
okolo 2-3 minuty, odsunac na bok woka, i poczekac chwile, az skapnie nadmiar
oleju, przelozyc na goracy talerz, wrzucic do woka odcedzone pedzelki,
zamieszac raz dwa tylko zeby sie ogrzaly, i calosc podawac natychmiast z ryzem.
Jak widac, wszystko polega na tym, zeby jak najszybciej dokonac aktu gotowania.
Glownie dlatego, ze Chiny sa przeludnione od wielu milleniow, i zuzyly cale
naturalne paliwo dawno temu, wiec szybkosc gotowania zostala narzucona brakiem
lub mala iloscia drewna. Stad wszystko krojone na malutkie kawalki, stad
ogromna powierzchnia woka, latwa do rozgrzania kilkoma patyczkami, stad prawie
surowe warzywa, ledwie sparzone, itd.
No, to teraz juz wiesz.
Magdalena
Po 3 spore ziemniaki na osobe,
olej
lyzeczka Vegety
majeranek
ziola prowansalskie
czasami czosnek
Ziemniaki obieramy lub nie(wtedy dokładnie myjemy) zależy do czego podajemy
kroimy w kostke 2,5x2,5 cm okolo :-)
na patelnie lub do woka wlewamy 100g oleju
rozgrzewamy mocno i wrzucamy ziemniaki
smazymy 3 min - mieszamy, smazymy 3 min. mieszamy, smazymy...itd.
az wszystkie sie zrumienia,
podczas mieszania dodajemy przyprawy
ew. na koncu 2 zabki czosnku w plasterkach
Smazenie na duzym ogniu trwa 15 min ziemniaki maja byc zlote a nie brazowe
Po 15 min przykrywamy na 5 min caly czas na ogniu.Od czasu do czasu mieszamy
Po tym solimy i odkrywamy na 3 min. przed podaniem.
Maja chrupiaca skurke, aromatyczne i mieciutkie w srodku.
Jak to robie chlopcy szaleja ( z radosci).
Od pewnego czasu robie po 4 szt na osobe a czasem 5 - to naprawde b.duzo.
Zdrowia!
Voytech
Niekoniecznie chinskie, ale ja robie warzywka w sposob nastepujacy:
Skladniki:
400g roznych warzywek (cebulka, por, brokuly, mala kukurydza, marchew, etc.)
4 zabki czosnku
3 lyzki oleju
6 lezek rosolu
6 lyzek Oyster sauce
1 lyzka Soya sauce
Cebule, pora, czosnek po pokrojeniu podsmarzyc na oleju
Reszte warzyw pokroic i zblanszowac
wrzucic do woka razem z cebulka, etc i zalac sosem zrobionym z ww.
pozostalych skladnikow. Zagrzac i zjesc.
Pycha!
Pozdr.,
Shrek
Sajgonki (Egg Rolls)
Ciasto:
1-1/2 szklanki zwyklej maki
1/2 szklanki maki ryzowej lub kartoflanej
1 lyzeczka soli
3-4 lyzki wody (ile wejdzie)
Zagniesc ciasto jak na pierogi, odstawic pod przykryciem na pol
godziny. Rozwalkowac bardzo cienko. Wykrawac kwadraty
(15 cm). Przesypac delikatnie maka kartoflana, najlepiej pedzlem.
Przykryc sciereczka, aby nie wyschly.
Nadzienie:
25 dkg mielonej wieprzowiny
duza garsc drobniutko posiekanej chinskiej kapusty
1 marchew, starta na grubej tarce
1 lyzka startego imbiru
1 zabek posiekanego czosnku
1 cebulka dymka, posiekana drobno
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzeczka octu
Eventualnie, jesli sie ma pod reka:
dwie lyzki pocietych na waziutkie paski kielkow bambusowych
2 lyzki wytrawnej sherry albo bialego wina zamiast octu
Skladniki nadzienia starannie wymieszac. Przygotowac rozbeltane jajko
do smarowania brzegow. Nadziewac w nastepujacy
sposob: Ulozyc kwadrat rozkami do siebie, tak jak romb. Posmarowac
brzegi jajkiem. Ulozyc maly waleczek z nadzienia po
srodku. Zalozyc boki do srodka, zakrywajac nadzienie. Dolny rog
podniesc do gory, zakrywajac nim nadzienie i zalozone
boki. Teraz powinno to wygladac, jak otwarta koperta. Zaczac zwijac od
dolu, kierujac sie w gore, w strone tego otwartego
rogu. Gdy zawiniete, ulozyc "szwem" na spod, na woskowanym papierze. W
woku rozgrzac okolo 5 cm oleju, najlepiej z
orzeszkow ziemnych. Zalozyc balkonik na brzeg woka, jak rowniez
przygotowac reczniki papierowe do osaczania. Wkladac
3-4 na raz do goracego oleju, smazyc po obu stronach, az zlote,
wyjmowac na balkonik, az przestana kapac, a potem na
papier.
Podawac gorace z zimnym slodko-kwasnym sosem.
Smacznego
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)
Zrobilam schaboszczaki jeszcze inaczej. Podsmazylam (3szt) na oleju az sie
lekko zrumienily, zdjelam z petelni - woka i na tluszczyku po kkotletach
zeszklilam dwie spore cebulki, dodalam pieczarki (25dkg).Przez chwile dusilo
sie to pod przykryciem, Pezezten czas utarlam 3 nieduz ogorki konserwowe i
rozkawalkowany pomidor bez skorki. po 10 minutach dodalam lyzke musztardy i
po kubeczka smietany kwasnej. Na koniec sol i dosc sporo pieprzu. W drugim
pokoju jeszcze slychac zachwyty
Grazyna
zowie sie Pakora, jest daniem indyjskim
PAKORA, CZYLI WARZYWA SMAŻONE W CIEŚCIE
3/4 kg różnych warzyw: kalfior, brokuły, papryka, cukinia, bakłażan oraz
oliwki
1/2 szklanki białej mąki
1/2 szklanki mąki sojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka curry (niekoniecznie)
1/2 l. oleju do smażenia
Wszystkie suche składniki z jedną łyżeczką soli zmiksuj, dolewając stopniowo
wodę (ok. 2 szklanek), tak aby powstało gładkie ciasto, jak na naleśniki.
Pokrój warzywa: kalafior i brokuły w różyczki o średnicy 2-3 cm, paprykę w
pierścienie lub paski, cukinie i bakłażan w cienkie plasterki. Oliwki zostaw
w całości. Możesz też kawałki warzyw ponatykać na patyczki, w ten sposób
powstaną wspaniałe wegetariańskie szaszłyki.
Do garnka o grubym dnie lub woka wlej olej, postaw na średnim ogniu. Kawałki
warzyw kolejno zanurzaj w cieście, a po wyciągnięciu (ja to robię palcami)
pozwól obcieknąć nadmiarowi ciasta. Powinno ono pokrywać warzywa cienką
warstwą. Smaż na niedużym ogniu do złotego koloru 7-12 minut. Zależy to od
wielkości garnka i płomienia.
zycze smacznego..
xpontonx
beverly15